Сърбия иска 5% от Белене, Хърватия отказа

До събота чакаме колко пари ще даде за проекта Белград
Обновена: 9 ное 2010 10:21 | 9 ное 2010 10:20, Елка Василева
54
Сърбия иска 5% от Белене, Хърватия отказа
Снимка: БГНЕС

Сърбия ще се опита да увеличи участието си в АЕЦ "Белене" от предложените 1-2% на най-малко 5%, пише сръбският вестник "Блиц".

Сърбия е заинтересована да участва в изграждането на атомната електроцентрала заедно с България, потвърди сръбският енергиен министър Петър Шкундрич. Той обаче допълни, че за да бъде взето решение за толкова важна инвестиция, се изисква време.

Шкундрич посочи, че предложението на България ще бъде обсъдено в правителството и ще бъде взето решение във връзка с дела на Сърбия.

За да убеди България, която преди два дни официално покани Сърбия и Хърватия да инвестират 1-2 % в "Белене", сръбската страна има срок до събота, докогато България иска да получи отговор.

Повечето експерти и компетентни лица са съгласни, че България е дала кратък срок за взимане на решение за тази инвестиция. "Сигурно е, че в проекта ще участва и трета страна освен Сърбия и България", каза Шкундрич.

Той съобщи също така, че е възможно Сърбия да осигури необходимите пари от собствените си средства.

Хърватия обаче отказа да участва в атомната ни електроцентрала.

"Хърватия няма да участва в този проект", обяви премиерът Ядранка Косор, пише Index.hr.

Косор обяснява отказа с факта, че Хърватия има своя енергийна стратегия, по която работи.

"Имаме и някои енергийни проекти, които представихме неотдавна", допълни Косор. Тя изтъкна, че този отказ няма да повлияе на добрите отношения с България.

Dnes.bg припомня, че през миналата година премиерите на Хърватия и Албания Иво Санадер и Сали Бериша изразиха интерес към изграждане на атомна централа на албанска територия, която да захранва с електричество страните на Балканите.

Още по темата

Поставеният срок за отговор от сръбската страна – 13 ноември, се свързва с посещението на премиера на Русия Владимир Путин в България, който се очаква да разреши дилемите около Белене заедно с българския си колега Бойко Борисов, пише още "Блиц".

Съгласно подписания през 2008 г. договор електроцентралата трябваше да бъде построена за 4 милиарда евро от руската компания "Атомстройекспорт". След идването си на власт през юли миналата година Борисов поиска по-ниска цена.

Германската компания RWE трябваше да осигури 2 милиарда евро за 49-процентов дял, но през септември миналата година се отказа от сделката. 

Сега българите търсят пари, но не искат да взимат 2 милиарда евро от руснаците, посочва сръбското издание.

Изграждането на втора българска атомна електроцентрала стана актуално, след като от съображения за безопасност непосредствено преди влизането на България в ЕС бяха затворени четири реактора на АЕЦ "Козлодуй", пише още "Блиц".

Изграждането е и политически въпрос, тъй като руснаците и западните страни искат да имат контрола върху атомната електроцентрала.

Цената на строителството нарасна от първоначалните 4 милиарда на 7 милиарда евро, а НЕК вече е похарчила половин милиард евро за подготвителните работи, заключава сръбското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: СърбияАЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Албанската АЕЦ ще я правят френски и италиански фирми и е нормално Хърватия да има интереси там.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хърватите предпочитат да инвестират на Албанската АЕЦ отколкото в жабурняка БелеНЕ. И най-тъжното е че са напълно прави.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хърватите ако се вържат с албанците ще хапнат голем ***. с тия диви главорези никаква работа не можеш да правиш
43
0
 
5
 
! Отговори
Показателно преди 13 години
Хърватия, за разлика от Сърбия, е била винаги прозападноориентирана държава. Тъй че нейното решение е логично. А като се имат предвид политическите връзки на Сърбия с Русия, каква е гаранцията, че утре Сърбия няма да отстъпи нейните 5% на Русия ?
42
0
 
2
 
! Отговори
лош преди 13 години
Като на възможност да изкарат комисионна.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МВФ как ще погледне на тази рискова инфестиция на Сърбия при положение че те не могат да си плащат лихвите по дълга.
40
2
 
1
 
! Отговори
патриот преди 13 години
Сега вече те различих, ти си ГЕРБЕР - тая фраза ми е позната "платен драска на БСП". Не, не ме е срам и от какво точно искаш да ме е срам, че не се сещам.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе един проект като се закучи - вълци го яли.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ти не си дезорентиран,ти си платен драскач на БСП - не те е срам.
37
1
 
1
 
! Отговори
патриот преди 13 години
Извинявам се, но тука има един крайно дезориентиран читател, който слага минуси на всичко. Няма значение какво пише, вероятно е анархист или от АТАКА.
36
0
 
2
 
! Отговори
патриот преди 13 години
Не мога да преценя, но по важното е кой набере парите, кой ще управлява централата (във всички възможни смисли) и кой ще черпи плодовете. А това определено зависи от финансовата структура на проекта. Пък и е въпрос на национална сигурност, в известен смисъл и на суверенитет.
35
2
 
1
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
7 милиарда мисля ,че не е толкова много за 2+1000 МВт + инфраструктура.
34
2
 
3
 
! Отговори
патриот преди 13 години
Да, прав сте - това е важно. Не е важно дали технологията е руска или не (апропо, руската не е лоша), но е важно как е разпределена собствеността в централата, как ще бъде осигурено финансирането, колко ще струва барабар с консултантските, защото от това зависи кой ще ползва плодовете и на каква цена. Иначе централата ни е важна.
33
3
 
3
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Важно е да има атомна централа. Защото енергийния глад в световен мащаб се увеличава непрекъснато и докато има научнотехнически прогрес той няма да спре! Проблема ви е ,че мислите в много краткосрочни планове, а си нямате и представа какви неща ще се случат в бъдеще. Нека нашите деца и внуци да имат така нужната за оцеляването енергия и не ги лишаваме от нея заради някакви си дребни предубеждения спрямо руснаци, централи и прочие.
32
4
 
3
 
! Отговори
патриот преди 13 години
При посещението на Борисов в Рим, във връзка с честването на св. св. Кирил и Методи, го бяха нарекли (по погрешка) Македонски Премиер. Сега си мисля, че от пресслужбата не са сгрешили, а са знаели много точно какво казват. Македонския екстремизъм е силно протекциониран от ГЕРБ и това е видно, дори в случая с централата ... Това е антибългарски герой, лидер на антибългарска партия, застрашаваща суверенитета на България и осъществяваща рафинирана форма на геноцид спрямо българите.
31
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 13 години
Това, което правиш е почти екстремизъм, мисля, че трябва да те издирят и да те подведат под наказателна отговорност. ДАНС обаче е зает със заплахите срещу Лидера и няма време да се занимава със заплахите срещу нацията ... Тъй, че се моли родолюбивите българи да не те издирят сами, че тогава ...
30
2
 
0
 
! Отговори
waso преди 13 години
Анонимен, я си провери сметката.
29
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сърбия е затънала до гуша в дългове, и сега щото много обича бугарите-татари ще им даде милиончета за недоклатената аец.Дълговете на страната са повече от 23 милиарда евро.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
5% * 7 000 000 000 евра = 350 000 000 евраще има да лапаме
27
1
 
2
 
! Отговори
информиран преди 13 години
Той Путин това, че нямаме пари го знае отпреди Борисов, Дянков и Трайков да го разберат. Ама се натегнаха завалиите, че ще решат проблема и сега не смеят да си кажат, че са се провалили. Повече личностни са мотивите в тая работа, отколкото икономически или енергийни.