Българки – жертва на търговия с органи в Албания?

Отвлечените държани в лагери и затвори в Косово и Албания
Обновена: 22 дек 2010 14:42 | 21 дек 2010 12:37, Елка Василева
112
Българки – жертва на търговия с органи в Албания?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Българки са били държани насила в затвори в Албания заедно със сърби, роми, бошняци, украинки, румънки. На много от затворниците са били извадени органи, пише сръбският вестник „Вечерне новости“.

Цитират се думите на 50-годишната Л. К., която е успяла да влезе в следите на албанските „касапи“, както пише „Вечерне новости“.
 
Жената за първи път разказва какво е установила при свое собствено разследване. И днес живее в страх. Постоянно е заплашвана. Затова и не желае да бъде разкривана самоличността й, посочва изданието.

По стечение на обстоятелствата се включих в издирването на отвлечените сърби. Затова 17 пъти ходих в Албания, което се вижда и от печатите в паспорта ми, продължава Л. К.

Най-много сърби бяха държани насила близо до Тирана, в ранчото на бившия президент на Албания Сали Бериша. Сред затворниците имаше и роми, бошняци, момичета от България, Украйна, Румъния. Отивайки в Албания, разкрих, че в затворите са държани 821 души, както и че на повечето от тях са били извадени органи.

Разследвайки съдбата на безследно изчезналите, тя е разкрила цялата схема на „кръвопийците“ от Армията за освобождение на Косово /АОК/ начело с Хашим Тачи. Всичко е правено по разработени канали, за които са били информирани отделни политици от Албания.

„Преди да бъдат отведени в Албания, сърбите и останалите неалбанци са били държани от терористите в затвори и лагери в Косово. Всекидневно са ги измъчвали, използвали са ги като работна сила за строителство на сгради, пътища. Представители на международната общност са знаели за съществуването на тези мъчилища за сърби и са си затваряли очите и ушите за това“, казва Л. К.

Преди дни приключи изготвянето на доклада на специалния докладчик на Съвета на Европа Дик Марти за търговия с органи на отвлечени сърби, роми и нелоялни албанци след бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 г.

Според доклада хирурзите са били информирани къде и кога трябва да извършат трансплантацията, а затворниците са били отвеждани един по един в „сигурни къщи“. Убийците от АОК са ги ликвидирали, а телата им са били прехвърляни бързо в клиниката и е следвала операцията.

Разследването за търговията с органи започна, след като бившият главен прокурор на Трибунала в Хага Карла дел Понте издаде книгата си „Ловът, аз и военните престъпления“. В нея Дел Понте посочва, че над 300 сърби, роми и нелоялни албанци са били отвлечени в Косово след бомбардировките на НАТО и са били прехвърлени в лагери в Северна Албания, където са им били взимани органи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
32
 
! Отговори
ганди преди 13 години
аз лично съм бачкал с албанци в гърция на лозя и портокали...ЗНАЧИ Албанците не спираха да се подиграват и обиждат българия и българите и при разговори са ме питали всички българи ли са ***..защото те срещат огромни тълпи *** от България в Гърция...А то си е верно, това ..мамка му.!?
24
0
 
37
 
! Отговори
Messi преди 13 години
Сега вече могат и в Европейския Съюз да ги приемат! И Албания и Косово!!!
23
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако Нато беше оставило сърби и албанци да се избият едно ГОЛЯМОООО добро на света щеше да стори!
22
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Винаги съм го казвал, по-голямо *** от албанеца няма ! Това е най-мръсния народ.
21
10
 
12
 
! Отговори
Mozaka преди 13 години
Фанта, шега беше, е се връзвай!Иначе има една мнооого стара поговорка - Победителят не се съди! Албанците и американците спечелиха, а сърбите го издухаха... няма прав, няма крив!
20
1
 
2
 
! Отговори
кочо преди 13 години
И от какво е доволен......е''га ти ....
19
0
 
43
 
! Отговори
фанта преди 13 години
И аз не харесвам мангетата, защото само зло сме видели от тях, но не искай да изтезаваш никого! На тия албани, дето правят това там, трябва да се изпрати само смъртта и нищо друго! Които и да са тия мафиоти там, трябва да се убият, а не да се пращат нови жертви в ръцете им! А сега да видим къде е НАТО, Страстбург, Хага? Младич воюваше срещу такива, за да не узурпират родината му и вие го нарекохте световен терорист. Значи сега вие сте отговорни за да има такива неправди в Албания? Вие..... ?????
18
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да им изпратим от тогавашното правителство и депутати на иван костов дето дадоха небето на американците да ги разфасоват и тях за органи да видим да ли ще се съгласят
17
3
 
21
 
! Отговори
аз преди 13 години
правителството на костов установи че това са новите свободни демократи тъпкани от сърбите, и жена му викаше .. мнофго си убава, на американската президенша , след историята с сфирките на люински, а оная викаше свобода за албанските жени и такива глупости и тн и ебв и......абе всички сте една стока мен ако питатае, демек слугинаж
16
15
 
4
 
! Отговори
dene преди 13 години
Sina mi jivia edna godina s albanes i be6e mnogo dovolen a predi tova s balgarin koito go gone6e ot staiata kogato mu skimne6e.Prosto be 4udo.Taka 4e zavisi ot 4oveka.
15
1
 
16
 
! Отговори
Mozaka преди 13 години
Ха! АМи можем да оргазнизираме туризъм до Тирана и ранчотата в околността на кафеникавата част от населението ни! ;-)
14
1
 
16
 
! Отговори
тошко преди 13 години
нищо ново, щом става дума за пари. само може да се сметне 300 по 100 000 евро, сигурно толкова струва някой орган на черно. поне така беше за пакистанските, сами можете да сметнете че става дума за милиарди
13
11
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С "братята" сърби приятелю сме във война от Асен 1 насам и винаги са ни забивали нож в гърба! И сега ни мразят и ни викат татари. Да не казвам какво направиха с бедните "македонци" последните 90 г. Нерде Албанец нерде сърбин! И на двамата да им.....
12
10
 
50
 
! Отговори
коко преди 13 години
Заради братята от САЩ станахме приятели с тези ***,а се скарахме с нашите единоверци сърбите.Толкова ни е акъла.Единственото което можем да направим да им изпратим наши политици за разфасоване.Те са добре угоени.И ние ще сме доволни ,и те.
11
0
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде е сега демократичната и обективна британска преса ?А-а , да , тя е вперила поглед в "последния европейски диктатор" . ..
10
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От всички балкански държави албанците,мислят и имат България за най *** държава с най много *** на глава от населението!
9
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КОЙ ЗАщИТАВАШе АЛБАНСКИТЕ ТЕРОРИСТИ ??? - защитаваше ги единствено корумпираната американска администрация.
8
0
 
11
 
! Отговори
ceci_ преди 13 години
A sega bash demokratite koito zashtitawaha *** da izliazat i da obiasniat kolko e hubawo da otwlechesh bylgarka da ja poeebesh izwestno wreme ti i prijateli posle po syshtija nachin da ti izkara izwestno kolichestwo pari ot prostitucija i na kraja da ja razglobish na organi - retina, syrce, byberci, kosten mozyk kakwo li ne. Da zhiwej kosowskata/shiptyrska demokracija URA drugari demokrati.
7
0
 
50
 
! Отговори
Mozaka преди 13 години
Мдаа, и тея се натискат да влизат в ЕС, явно бизнес искат да развиват!
6
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето за това Костов не требва да дава въздушно пространство на НАТО. Оттука да хвърлят бомби по главите на сърбите (не че ги обичам)