Дъжд от жалби в Гърция заради нов данък

Протестът е срещу налога, който се плаща заедно със сметките за ток
Обновена: 31 окт 2011 14:59 | 31 окт 2011 09:10, Елка Василева
31
Дъжд от жалби в Гърция заради нов данък
Снимка: Reuters

Съдилищата в Гърция са затрупани от жалби от граждани, които протестират срещу новия данък върху недвижимото имущество, въведен от кабинета в рамките на предприетите от него мерки за строги икономии с цел извеждане на страната от дълговата криза, съобщават вестниците.

Данъкът се плаща със сметките за ток. Жалби са постъпили не само от отделни граждани, но и от адвокатски колегии, брокерски компании за недвижими имоти.

Визира се скандален случай, при който собственик на гарсониера от 48 кв. м. и с месечен доход от 361 евро трябва да плати допълнително заедно със сметката за ток сумата от 350 евро, колкото е новият данък върху недвижимото имущество.

Данъкът бе гласуван миналия месец. От него са освободени църквите и любителските футболни клубове.

В Гърция, където процентът на собствениците е един от най-високите в Европа /над 70 процента/, а данъчните измами са широко разпространени, обявяването на новия данък върху недвижимата собственост предизвика вълна от неодобрение, докато рецесията и дефицитите се задълбочават.

Новият данък варира в зависимост от използването, размера и района, където се намира недвижимата собственост.

Когато бе обявен новият данък, максималният му размер трябваше да бъде 10 процента на квадратен метър, но под натиска на кредиторите на страната той бе увеличен на 16 процента. Новият данък се събира заедно със сметките за ток, като на
тези, които не плащат, ще бъде спирано електрозахранването.

Премиерът Георгиос Папандреу обяви, че недвижимата собственост на гърците възлиза на 400 милиарда евро, докато държавният дълг е в размер на 350 милиарда евро.

Решението за новия данък бе взето под натиска на кредиторите на страната - ЕС и МВФ, за да се ускорят реформите и да се спазят бюджетните цели за намаляване на дефицита и дълга, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
4
 
! Отговори
Кой преди 12 години
Абе льольовци, добре че са гърците та и ние малко да намажем като работна ръка и чаргари дори и на нашата земя.Абе льольовци, не разбирате ли, че искат и въздуха да го облагат с данък и ще го прикрепят към тока, това са първите наченки.Л. Пенев каза "Духайте супата", да ама вече няма да е безплатно, натам вървят нещата, хем ще духаме и ще си плащаме.Живи и здрави да сме овчинките
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***-банкери
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хаха бантускотите пак се пенят ще си умрете с най ниските доходи и в най мизерната държава мишки не ги мислете Гърците.....
30
1
 
4
 
! Отговори
Марк до 29 преди 12 години
Не ти ги препоръчвам!Мазни, дебели и нечистоплътни!Обичат а...ен секс!Отвратително претенциозни!
29
5
 
12
 
! Отговори
свят преди 12 години
ОТСЕГА НАТАТАК ...БЪЛГАРИТЕ...ЩЕ ***...ГЪРКИНИТЕ.........НАЛИ ЩЕ ДОЙДАТ ДА РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ КАТО ДОМАШНИ ..ПОМОШНИЧКИ
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"собственик на гарсониера от 48 кв. м. и с месечен доход от 361 евро трябва да плати допълнително заедно със сметката за ток сумата от 350 евро" - след като не може да си плаща данъка, решението е много просто - продава го, отива под наем и най-важното намира си работа!
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ммм да кат са харчили повече от колкото са изкарвали сега ще плащат
26
1
 
19
 
! Отговори
Луцифер преди 12 години
Всички толерастки приказки на Барозу и Меркел са пълни глупасти!Никаква европейска солидарност не е в състояние да притъпи гнева на германците, че бачкат като ***, а парите им отиват в бездънните гръцки търбуси!Е кажете ми как няма да се появи някой нов луд ефрейтор !Много е вероятно търпението да експлодира и до 1015 г. Бундесвера да се появи в Гърция в ролята на съдияизпълнител събиращ версиите!!
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ихихи голям майтап нека сега да им съдерат по 10 кожи от гърба ние може да сме зле ама на гърците като не им е добре много се кефя нали най много реваха срещу козлодуй сега ще трябва да се нагъзят на дебелия ***
24
3
 
19
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
да, ревем за соца. Сега и либийците ще реват за Кадафи, че от тук нататък ги чака демокрация. Край с охолния живот.
23
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
21, имотът купен на ипотека не създава с нищо по голяма сигурност! Собствеността с или без ипотека обаче изобщо не те прави независим, а точно обратното! Ставаш роб на имота и често отказваш добри предложения за работа само защото се намират далече от жилището ти!Хората на запад не живеят по наем само защото не могат да си купят апартамент, а и защото искат да бъдат по гъвкави и независими! Апартамен под наем по лесно се сменя ако получиш по добра работа или ти се родят деца и искаш още стаи!
22
9
 
28
 
! Отговори
Боцко преди 12 години
Е те сега пак си плямпайте колко зле са били българите при соца, с 85-90% собствени жилища! И ако още беше соц, гаранция, че никой немаше да им иска непосилни данъци, или да ги гони със съдия-изпълнител заради бедност! И за здраве немаше да плащат, и за дскало, и най-вероятно и външният ни дълг щеше да е на 1/3 от днешния! Па нищо, че пускали банани само по Коледа, или че колите били руски. Я да питате сички мацки, дето съм возил през 80-те у москвето, кофти ли му беха седалките, като се спуснат
21
4
 
12
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Да си чувал нещо за рентиери? Че този бизнес - цели сгради под наем е един от най-сладките? Нямат собственост, защото е скъпо, много скъпо да я имаш. А работната ръка по този начин ти е яко зависима от заплатата и няма къде да мърда? Защото имотът създава сигурност и независимост, а собственика е по-труден за манипулиране.
20
2
 
21
 
! Отговори
рнк преди 12 години
Узаки сиртаки спанаки - сега в гъ...и
19
4
 
0
 
! Отговори
Хм преди 12 години
"Премиерът Георгиос Папандреу обяви, че недвижимата собственост на гърците възлиза на 400 милиарда евро"ПОСМАЛИ ***! ;-)
18
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
моментът назря за гърция да излезе от ес. давайте, гърци, покажете им как се прави!!
17
3
 
23
 
! Отговори
osata преди 12 години
И Б-я има "изнемогващи", които имат по 2-3 жилища. Те биха могли да ги продадат.Но я пробвай да продадеш една панелка /на 25 години, а повечето са такива/ и със сумата да живееш под наем или да купиш по-малко жилище. Наемите са високи, а новите са жилища са много скъпи, освен това трябва и да се довършат, за което е необходима немалка сума.Така че за някои този проблем е като омагьосан кръг.
16
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Osata, ако имаш апартамент за 100 000 и го продадеш ще получаваш по 6000 лева годишно лихва, което е 500 лева на месец допълнително върху доходите си. Ако инвестираш парите в акции или бизнес могат да ти носят и 3-4 пъти повече....
15
5
 
43
 
! Отговори
Луцифер преди 12 години
Гърците трябва да си научат урока!1. Плюскаш и поркаш, само толкова, колкото можеш да платиш!!и2. Заемите се връщат!!
14
6
 
29
 
! Отговори
Bego преди 12 години
Ще протестират, я. Как няма да протестират, като са си накупили по няколко апартамента по време на голямото лапане (нещо като нашия ЦЦ). Западняците живеят под наем като са балами, а гърчолята се ширят в собствении имоти, закупени с парите на Запада... :) Ония "умници' даже им опростяват 1/2 дългове. От тази по-добра сделка - здраве му кажи!