Дъжд от жалби в Гърция заради нов данък

Протестът е срещу налога, който се плаща заедно със сметките за ток
Обновена: 31 окт 2011 14:59 | 31 окт 2011 09:10, Елка Василева
31
Дъжд от жалби в Гърция заради нов данък
Снимка: Reuters

Съдилищата в Гърция са затрупани от жалби от граждани, които протестират срещу новия данък върху недвижимото имущество, въведен от кабинета в рамките на предприетите от него мерки за строги икономии с цел извеждане на страната от дълговата криза, съобщават вестниците.

Данъкът се плаща със сметките за ток. Жалби са постъпили не само от отделни граждани, но и от адвокатски колегии, брокерски компании за недвижими имоти.

Визира се скандален случай, при който собственик на гарсониера от 48 кв. м. и с месечен доход от 361 евро трябва да плати допълнително заедно със сметката за ток сумата от 350 евро, колкото е новият данък върху недвижимото имущество.

Данъкът бе гласуван миналия месец. От него са освободени църквите и любителските футболни клубове.

В Гърция, където процентът на собствениците е един от най-високите в Европа /над 70 процента/, а данъчните измами са широко разпространени, обявяването на новия данък върху недвижимата собственост предизвика вълна от неодобрение, докато рецесията и дефицитите се задълбочават.

Новият данък варира в зависимост от използването, размера и района, където се намира недвижимата собственост.

Когато бе обявен новият данък, максималният му размер трябваше да бъде 10 процента на квадратен метър, но под натиска на кредиторите на страната той бе увеличен на 16 процента. Новият данък се събира заедно със сметките за ток, като на
тези, които не плащат, ще бъде спирано електрозахранването.

Премиерът Георгиос Папандреу обяви, че недвижимата собственост на гърците възлиза на 400 милиарда евро, докато държавният дълг е в размер на 350 милиарда евро.

Решението за новия данък бе взето под натиска на кредиторите на страната - ЕС и МВФ, за да се ускорят реформите и да се спазят бюджетните цели за намаляване на дефицита и дълга, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
18
 
! Отговори
osata преди 12 години
до 12 - така е, но я пробвай с една българска пенсия или заплата да плащаш наем? Не става, защото доходите ни са много ниски и в много случаи едва покриват елементарните разходи.
12
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
osata, в повечето западни държави между 50 и 80% от хората живеят под наем! Само на Балканите си мислим, че притежанието на недвижим имот е нещо което ни се полага!В България 90% от хората живеят в собствен апартамент и само 10% са под наем! В Лондон например само 20% от хората имат собствено жилище, а 80% са под наем!
11
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига вече сте ни занимавали с проблемите на гърците,нашите не са по леки, но да ги е еня гърците за нас?Само ни използват като нарицателно име тези мързели!Защо не започнат да работят?Какво да им опрости още ЕС ?
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно ми е каква ще е реакцията ако тук се въведе същия данък и сме изправени пред дилемата плащаш или ти спират тока...Ще скачаме от радост сигурно
9
3
 
9
 
! Отговори
osata преди 12 години
до 2 - явно не си прочел внимателно статията. В случая става въпрос за собственик на гарсониера 48 кв.м. Какво да продаде - половината от апартамента или целия? И къде ще живее след това?Иначе да, прав си, има доста хора с ненужно големи жилища, а едва свързващи двата края. Но... и продажбата на жилище не е лесна работа, но това е друга тема.
8
3
 
8
 
! Отговори
Мукавей преди 12 години
Хитър и много ефективен начин за събиране на данъци.Може да се прилага и за други вземания..
7
5
 
14
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Защо мислиш че ако имаш апартамент за 70-80 000 евро в Атина ще си хванал аллах за шлифера ?Това е същото като да имаш панелка в Люлин.Т.е според тебе Люлин е населен с богаташи ли?Новия данък е допълнителен,независимо от досега съществуващите.А знаеш ли че в Гърция заедно със сметката за ток плащаш на всеки два месеца такса за ТВ (8.50Е) и т.нар "общински разходи",нещо като нашата такса смет,между 20 и 50 евро в зависимост от квадратурата.На всеки два месеца,не веднъж годишно....
6
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Паразитииии, няма вече сиеста за вас! Почвайте да бачкате, стига ви е хранила България и другите европейски държави!
5
9
 
19
 
! Отговори
2 преди 12 години
Какво ми пожелаваш 2? Да имам апартамент струващ 70-80 000 евро в Атина? И аз си пожелавам такова нещо! :-)Човек притежаващ подобно имущество в никакъв случай не е социално слаб!
4
13
 
4
 
! Отговори
ДО 2 преди 12 години
Дано ти се случи това което пожелаваш на други!
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1, на Балканите само по такива груби начини могат да се събират данъци! Балканджиите само имат претенции към държавата когато става дума за лекуване на деца в чужбина, за образование, за дупки по пътищата и т.н., но когато става дума за плащане на данъци всеки се опитва да се скрие!
2
18
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Визира се скандален случай, при който собственик на гарсониера от 48 кв. м. и с месечен доход от 361 евро трябва да плати допълнително заедно със сметката за ток сумата от 350 евро, колкото е новият данък върху недвижимото имущество."И какво му е скандалното? В България също има пенсионери с апартаменти за 100-200 хиляди лева, които буквално гладуват! Собствеността има своите задължения! След като не може да поддържа апартамента да го продаде и да живее под наем!
1
9
 
11
 
! Отговори
gaw преди 12 години
Сега очаквам подобен начин на събиране на данък и у нас.