Гърция да последва примера на България с плоския данък!

Това препоръчва авторитетното бизнес издание "Форбс"
16 юли 2012 07:20, Елка Василева
70
Гърция да последва примера на България с плоския данък!
"Форбс" дава България за пример на Гърция. Снимка: архив, Reuters

"Мерки за драстични икономии в Гърция? Сигурно, а пък на остров Миконос вали сняг!" - така бизнес изданието "Форбс" е озаглавило статия, посветена на мерките за икономии в Гърция, от която става ясно, че в последно време не може да се говори за икономии в тази страна.

В периода януари-май на настоящата година правителството е имало приходи от 18,173 милиарда евро, а е похарчило 29,243 милиарда евро. За сравнение за същия период на 2011 г. правителството е имало приходи от 18,358 милиарда евро и е похарчило 27,747 милиарда евро. Съпоставки се правят и с приходите и разходите за същия период през 2010 г. и 2009 г. и данните показват, че в периода януари-май на 2012 г. гръцкото правителство е похарчило много повече пари в сравнение с периода от 2011 г., 2010 г. и 2009 г.

Що се касае до доходите от данъци, то те са малко, въпреки че данъците непрестанно се увеличават. През периода януари-май 2012 г. приходите от данъците са по-малко отколкото през същия период на 2009 г. и 2010 г., преди големия лов на нередовни данъкоплатци.

В условия на строги икономии централната власт харчи все повече. Икономиката пък се свива. Би трябвало свиването да идва от намаляване на това харчене. Гърция е в петата година на рецесията и с 6,9 процента намаляване на БВП през 2011 г. Но това свиване не идва както се вижда от намаляването на разходите на централната власт. Свиването на икономиката идва отчасти от икономическата несигурност, но е и ефект от повишаването на данъците в и без това обременения от високи данъци частен сектор.

Резултатът от всичко това е, че 6000 компании вече са изнесли бизнеса си в съседна България, посочва изданието и подчертава какви са предимствата на България в очите на гръцките бизнесмени, а именно плосък данък от 10 процента върху доходите и 10-процентен корпоративен данък, ДДС от 20 процента, който е под 23-те процента ДДС в Гърция, както и валута обвързана с еврото.

Изданието препоръчва на Гърция да последва българския пример и да въведе плоска данъчна система сега, защото когато България го е направила, приходите от данъци са се повишили с 5,24 процента в първата година. Това е много повече, отколкото Гърция успя да събере от всички мерки за повишаване на данъците.

След като последва този пример, правителството трябва да ореже драматично разходите и така ще получи икономии, съчетани с растеж - същата стратегия, използвана от Роналд Рейгън и Маргарет Тачър през 80-те години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
13
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Да,наистина България беше доста по добре от Гърция...през 1970-1980-те....Но дойде "демонокрацията" и свързаната с нея разруха и всичко свърши--Бъркаш, БГ беше по-добре преди КПСС да постави БКП на власт. Преди войната БГ по-добре от Гърция. А през 80-те години започна разрухата - икономиката беше калпава и взеха огромни заеми да закърпят положението. Това ни досъсипа - социализъм начело с комунисти плюс огромни заеми, които не можехме да връщаме.БГ фалира и още се мъчим да излезем от калта.
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
голям мерак има Е.С., гърците да станат заспали нах**ници , като нас!
18
1
 
8
 
! Отговори
Макето преди 11 години
Дайте да пийнем по ена ракийка докат е ладно па гръците ги оставете преди две седмици одих на там таквоа ядене и пиене беше ум да ви зайде никаде не съм виждал таквия отрупани маси
17
8
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Жалки сме, но финансово дисциплинирани!Тъжно е да си българин!
16
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахаха , какъв пример????? - пример по бедност и безнадеждност на населението ли?????
15
4
 
2
 
! Отговори
safa преди 11 години
Юнак гюро,на гол *** гищте пичови
14
7
 
13
 
! Отговори
комунист преди 11 години
Да,наистина България беше доста по добре от Гърция...през 1970-1980-те....Но дойде "демонокрацията" и свързаната с нея разруха и всичко свърши...Почивай в мир Българийо...
13
7
 
15
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Не искам да ти опонирам, но...тези бедни гърци ....един срещу друг да тичаме...пак няма да ги настигнем....Простотиите на управляващите от типа на...след 5-7 г. ще ги настигнем.... са пълни глупости...това са предизборни клишета с които ставаме само смешни.....да напомня само ...такива обещания за 10-15г имаше и в зората на демокрацията..
12
17
 
22
 
! Отговори
юнак гюро преди 11 години
Ако не бяха крадливите правителства до сега, щяхме да сме дале-е-ече по- напред и от Гърция, и от Унгария, Полша, Словения и т.н. Бойко, Дянков, Цветанов и т.н. най- после отговорни, честни и компетентни хора ръководят България. Да са живи и здрави!
11
3
 
6
 
! Отговори
алекс2 преди 11 години
За тия андрешковци въобще не ми дреме...да умиргат това са европейските ***.А Българите сме си Българи и не ставаме за сравнение с тия хитреци
10
5
 
10
 
! Отговори
браво Бойко! преди 11 години
Бре, "Форбс" много вдигнаха рейтинга на Борисов, вече го сравняват с Роналд Рейгън и Маргарет Тачър.
9
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гръцкото правителство няма да се хване на въдицата и да направи малкото си много богати сънародници още по-богати а останалите роби както тук...тези номера минават в страни от третия свят като България
8
11
 
5
 
! Отговори
бира с ватус преди 11 години
По Черноморието сега не може да паркираш от коли. Кво ми пука за смахнатите гърчоля. Те са си дробили попарата, те да я сърбат. Ама се сещам, че над един милион 150 хиляди гърци са без работа - няма пари и за попара. Само за гола вода.Шепа богати гърци, останалото беднотия.
7
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то България цъфна и върза с тоя данък
6
15
 
16
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Били сме по-добре от гърците и пак ще бъдем! Този момент наближава!--Доста българи вече бием по доходи средните гърци! Пожелавам да има все повече такива българи!Става с мислене, с работа, с предприемчивост. Не чакайте някой да дойде да ви сипва в паничката, а вие да ближете ръцете на господаря.
5
1
 
14
 
! Отговори
vlady преди 11 години
Плоския данък е ефективен при ниска осигурителна тежест, в противен случай се оказва благоприятен предимно за тези с доходи значително над максималния осигурителен. Редно е в България да се намали осигурителната тежест.
4
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БГ преди 2 минутиБили сме по-добре от гърците и пак ще бъдем! Този момент наближава! ============ Били сме по-добре преди 60 години, ще бъдем по-добре евентуално след 100. Мен това не ме грее. За теб - не знам, ти си кажи :)
3
3
 
22
 
! Отговори
1912г преди 11 години
Да се помисли и за ергенски данък.Особено за жените с ханш над 100 см.
2
19
 
13
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Били сме по-добре от гърците и пак ще бъдем! Този момент наближава!
1
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Резултатът от всичко това е, че 6000 компании вече са изнесли бизнеса си в съседна България" къде са тия компании тука в Чалгария никой не знае ...май се изнасят само по документи.