Следващият транш за Гърция може да се забави до ноември

Ревизорите на Тройката изостават значително от графика си
Обновена: 13 сеп 2012 15:01 | 13 сеп 2012 13:33, Бойчо Попов
20
Следващият транш за Гърция може да се забави до ноември
Ръководителят на мисията на Тройката в Гърция Пол Томсън (л.) се отправя към поредната среща. Снимка: Ройтерс

Решението на международните донори за следващия транш от помощта за Гърция може да бъде забавено чак до ноември, твърди Wall Street Journal, позовавайки се на осведомени източници.

В момента мисията на "Тройката" от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка преглежда основно мерките за реформи в Гърция. Преди бе планирано инспекторите да представят своя доклад през октомври. В средите на ЕС сега обаче се говори, че мисията изостава значително от графика си.

Първоначално Гърция трябваше да получи транша в размер на над 31 млрд. евро още през юни. Но поради бавния напредък на реформите в Атина този момент бе отложен за началото на октомври. Сега очевидно има опасност от по-нататъшно забавяне.

В миналото отлаганията на решението за отпускане на транша винаги водеха до опасения, че Гърция ще свърши парите и може да обяви фалит. Около 25 млрд. евро от общо 31 млрд. евро от транша сега са предвидени за рекапитализация на гръцките банки.

Още в неделя обаче, след среща между инспекторите и гръцкия финансов министър Янис Стурнарас, стана ясно, че кредиторите на страната имат някои възражения към част от плана за икономии.

Опасенията на гръцките кредитори са свързани с предложените мерки за съкращаване на публичните разходи. “Тройката” настоява за по-драстични мерки за свиване на държавната администрация, докато Атина държи на идеята си за т. нар. “трудов резерв” и постепенното отпадане на хиляди чиновници от административната система, повечето от които са или пред пенсия, или с дисциплинарни наказания.

Още новини за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-задлъжнялата испанска провинция Каталония иска независимост. Милион и половина протестират на улицата. Това няма да го съобщят по новините.a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/295103_439431542776327_1699919690_n.jpg
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
те гърците са хитри и си гледат за народа ,а нашите мафиоти ни дерат кожите , гърците протестират и си търсят правата ,а ние се гледаме в канчето на другия и си търпим до кога
15
0
 
15
 
! Отговори
проф.д-ръ Бай Ганьо преди 11 години
проф.д-ръ Бай *** Ценовъ Те и сега гърците са най големите работодатели(робовладелци) на Балканите и знаят как да го правят!Затова Европа им налива милиaрди. Много просто,защото бяла Европа изпитва панически страх от такива милиони *** балканци ,които им хрумнало да се наричат тракийци.
14
3
 
21
 
! Отговори
юнака преди 11 години
никакъв транш,150 евро мин. заплата на месец им направете на тия мързеливи гърци,колкото е е в една просперираща икономическо стъбилна България.
13
0
 
20
 
! Отговори
Дърт...елин преди 11 години
Нищо няма да...връщам.Имали европейците...бол пари,дали;сега нека ме намерят по...островите.Ще отида в една колиба и десет години ще ям чирузи,мандарини и портокаали,гол мога да тръгна,но пари от мен няма да...видят.
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще докарат немци и французи до просешка тояга само и само да не се допусне еврото да загази. Еййй долна пасмина.
11
4
 
28
 
! Отговори
Европа за бели хора преди 11 години
Българите винаги ще бъдат бели хора, а гърците - черничките полуевропейци на юг от границата ни.
10
0
 
26
 
! Отговори
ттттуууууутт преди 11 години
да им дават месец за месец спрямо икономиите които трябва да направят ... и ще се получи
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе на нас що никой не дава ей тъй за нищо там некви си 100 милиарда само поне ?
8
3
 
25
 
! Отговори
Видов ден преди 11 години
Дойдох най-сетне при малаките, дето изплюскаха бъдащето и на внуците си.
7
2
 
26
 
! Отговори
Фигаро от Севиля преди 11 години
до Византийски господарХм, историята помни доста драстични промени, в които слугите и господарите си разменят местата. Що ми се струва, че едни такива времена са назрели...
6
18
 
18
 
! Отговори
Византийски господар преди 11 години
Гърция ще стане още по-богата и гърците винаги ще са господари, а българите винаги ще са ратаи и слуги на гърците.ЕС винаги ще отпуска щедри помощи и пари на гръцките господари, а българите ще работят като роби на гърците пак без пари.
5
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В закона за валутния борд е казано ,че левът е вързан 1:1 с официалната германска валута !Тя сега е евро и би трябвало 1 лев да е 1 евро. Обаче тъпанарите не го направиха и затова сега ние сме най-бедните в Европа.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние сме си вързани за марката, за какво бавно и мъчително връщане става въпрос ?
3
3
 
19
 
! Отговори
БанкерЪ преди 11 години
Ше плащат като искат да има евро ще плащат па макар и със закъснение - инак бавно и мъчително връщане към марката.
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гръцкият премиер към Меркел: "Давайте ни кредити, за да можем ние да ги даваме тези пари на нашите избиратели (държавни служители), за да могат те да си купуват коли от Германия, за да имат вашите хора работа в заводите за автомобили"?!?
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никакви траншове повече за тези хрантутници, че и от касата на ЕС. Да си намерят частни кредитори, дали ще им търпи някой номерата? Гладни ще умрат, ако не е Мама ЕС да ги храни (от общите пари)