Как Турция "превзема" Балканите

В предните редици на нашествието са сапунките и турските инвестиции
19 окт 2012 20:10, Елка Василева
1696
Как Турция "превзема" Балканите
Балканите са регион, който е труден за разбиране, пише Дойче веле. Снимка: архив, Reuters

100 години след Балканските войни правнуците на някогашните османски поробители превземат отново Балканите. В предните редици на това ново нашествие са турските сапунки, а редом с тях - големите турски инвестиции, пише Дойче веле.

На Балканите думата “бакшиш” няма нужда от превод - разбират я еднакво добре и в Турция, и в България, и в Сърбия, и в Македония. Но само това да беше: българите обичат да си похапват бюрек, сърбите - ратлук, румънците - рахат, а гърците - мусака.

Повече от 500 години продължава османското господство на Балканите. След Балканските войни през 1912/13 г., когато се извършват масови преселения на турско население, по-голямо турско малцинство остава само в България.

Една разходка из базара на Сараево е достатъчна, за да се долови силното османско влияние. Неслучайно наричат града “врата към Ориента”. В местния университет турците са най-многобройната група сред чуждестранните студенти.

Корените на балканските вражди

Балканите са регион, който е труден за разбиране. Първоначално съюзници, а после върли врагове, българи, гърци, сърби, черногорци и румънци воюват всеки срещу всеки. Именно в Балканските войни е посято зрънцето на сръбско-албанския конфликт около Косово. Там са и корените на всички други спорни въпроси, които и до днес тровят отношенията между гърци, македонци и българи. А ледът между българи и румънци започва да се топи истински едва след едновременното им приемане в ЕС преди 5 години.

По всичко личи, че съвременниците на някогашните поробени народи нямат нищо против да живеят в мир с наследниците на Османската империя - турците. Само една Гърция си има собствено мнение по въпроса. Във всички останали балкански страни турското влияние в политиката и икономиката е силно осезаемо.

Откакто Турция вече не е “болният човек на Босфора”, а истински “икономически тигър”, тя е желан инвеститор навсякъде на Балканите. Страните с многобройно мюсюлманско население като например Албания и Босна и Херцеговина поддържат много тесни контакти с правнуците на някогашните османци. Но и Македония извлича ползи от добрите си връзки с Анкара - Турция е не само най-важният военен партньор на Македония, но и основен адвокат на македонците в спора им с гърците. Турски фирми разширяват летищата в Скопие и Охрид и променят облика на македонските градове: през юли в Скопие започна строителството на 42-етажна кула - най-високата сграда в Македония.

Нашествието на сапунките

Също и България поддържа добри политически и икономически отношения с наследниците на Османската империя - има планове за изграждането на високоскоростна железопътна връзка между София и Одрин.

С турците успешно флиртуват и сърбите: подписаният през 2009 г. договор за свободна търговия откри пътя за турските инвестиции в страната. А миналата година турски пратеници успяха да тушират напреженията сред мюсюлманите в сръбската област Санджак.

Напоследък обаче турците превземат Балканите най-вече със своите сапунени сериали, в които списание “Тайм” дори вижда тайната на успеха на премиера Ердоган. От София до Сараево, от Букурещ до Атина - навсякъде сълзливите семейни саги от Босфора превземат нови и нови територии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1696
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
0
 
1
 
! Отговори
Горд Българин. преди 11 години
Марш в Турция или при арабите,аве най-добре при ***,там ще се чувствате като във своя дом турци ***,черни ***. хахахахах
0
 
1
 
! Отговори
ludia преди 11 години
priqtelu germankite SE JENQT I TO MNOGO ZA TURCI ima 4 miliona istinski brakove i vsqka godina se jenqt po 7 8 hilqdi kolkoto i da ne tie priqtno da go4ue6 a tezi koito otivat v antalia otivat tam na razmnojitelen period i se vra6tat s deca vsqka godina po 2 hilqdi tuk navsqkade ima takiva dvoiki as sa6to jive qtam i znam
0
 
1
 
! Отговори
chocho преди 11 години
no tezi brakove sa samo za pasporti as jiveq v berlin i znam ne sa realni brakove germankite se jenqt za balgari i imat mn po traini vrazki i rbakove znam go ot li4en opit pak i vijdam dr balgari tuka
0
 
1
 
! Отговори
chocho преди 11 години
ima kam edinmlion polovina germanki jeneni za turci a nagodina se jenqt po 4 5 hilqd
0
 
1
 
! Отговори
chocho преди 11 години
da vqrno e ima mn germanki jeneni za turci
0
 
1
 
! Отговори
lady İstanb преди 11 години
Турция потрива доволно ръце, потупва българския министър-председател по рамото и го нарича мой приятел, изтъкна националистът.Hayde leki syni6ta hiiiiiiiihaaaaaaaaa
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъпотията ви няма край!
3
 
3
 
! Отговори
Туркия ке падне! преди 11 години
@ 1569То и турската алчност и арогантност нямат край, но ти от това не ставаш по умен.
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъпотията ви няма край!
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турция е тумурът на Европа!
2
 
2
 
! Отговори
продължение 1569 преди 11 години
По нататък- Ю се е пишело с лат НО! с две точки отгоре.Ама моля Ви се другарко- тоз ми ти турски патриот да пише грешно?После пише и за някакви звукови хармонии н а езика които не били спазени.Та дори и ястреба да е турчин едва ли е в Турция.Някак си много несериозно звучи да нямаш на клавиатурата си собствената си азбука.Платен драскач е със сигурност и то от нашите земи.
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Хай сиктир, бе!Абе отдавна си го мислех ама вече съм сигурен.Още като погледнах превода му на турски и нещо ме усъмни.Препратих го за сверка на един познат който знае турски(в смисъл -от смесен брак е и съм бил свидетел как си говори с "кекалии" както ги нарича. Сам ми каза че според него е преведено от човек с познания по езика но НЕ МУ СЕ ВЯРВА ДА Е ТУРЧИН!И това което ме изненада: не е написано на турската азбука! В турският Ш е лат S с камшиче Ч е лат С с черта Ъ е лат i без точка
0
 
1
 
! Отговори
до 1566 преди 11 години
70 атомни бомби има на територията на съседна Турция, съобщава сайтът "Хабертюрк".Става дума за атомни бомби В61, които наброяват между 60 и 70, сочи проучване на експерти. Те са разположени в голямата военновъздушна база "Инджирлик", Южна Турция.Около 50 от бомбите са американска собственост.По-рано атомните бомби са били държани във военновъздушните бази "Акънджъ" и "Балъкесир", но след 1995 са преместени в "Инджирлик".В61, известна също така като TX-61, е основното термоядрено оръжие
1
 
2
 
! Отговори
Махди преди 11 години
Незнам според мен не е форма на национализъм да не харесваш даден продукт...Но да се дават пхари за подобни простотий е просто нелепо нека дават по нещо за всеки..Стига с тия сериали всичките са еднакви..Може би пак се връщаме на двете връбчета и тяхното от *** ПО ***!!!
3
 
12
 
! Отговори
Бг преди 11 години
Турция продава по 70 сериала ,..на година !А Бг ,колко .....?
6
 
12
 
! Отговори
савов преди 11 години
Дойче веле вместо да пише такива грандиозни глупости по добре да види че Германия отдавна е превзета вече от турците .Че половината германки се изпожениха за турци че 9милиона турци живеят в германия че дори имат турци министри кметове зам менистри и тн.Скоро немците в германия ще останат едно екзонично малцинство с тозе темп на раждаемост на немците и на турците в Германия...а пък Дойче веле се загрижило за бълканите че обичали да ядат мусака и бюрек.Смешници жалки
9
 
8
 
! Отговори
до 1561 преди 11 години
DOMUZ, DOMUZ, отново си развял многократно употребените си дамски превръзки с турския полумесец върху тях в знак на поредната порция глупости.
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Башаре мачкай турския башибoзук !!!
2
 
8
 
! Отговори
sweden преди 11 години
e koyto znae kak da upravyava 6te prevzeme i sveta! ne naprazno osmancite vladeyeha nad 33 dirjavii 1000 godini !!!!!!!!!
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
awe ostavete go toq tur4in ko se zanimavate vaob6te