Плевнелиев: България подкрепя евроинтеграцията на Турция

Президентът обсъди с колегата си Гюл енергийното сътрудничество
Обновена: 28 ное 2012 16:41 | 28 ное 2012 16:00, Елка Василева
489
Плевнелиев: България подкрепя евроинтеграцията на Турция
Плевнелиев бе посрещнат с военна церемония в Анкара. Снимка: БТА

За България сътрудничеството с Турция в енергийната сфера е стратегически важно, заяви президентът Росен Плевнелиев, който е на двудневно официално посещение в Турция, на съвместна пресконференция с колегата си Абдулах Гюл.

Държавният ни глава каза, че България е готова интерконекторната връзка между България и Турция да се развива като част от газопровода „Набуко“ и „да работим денонощно. Сигурен съм, че в Брюксел и в Европа в следващите месеци ще се взимат важни решения по тази тема“, каза Плевнелиев.Интерконекторът е много важен и ние винаги обръщаме внимание за това колко е важен този проект за нас, каза още президентът Плевнелиев. Той приветства изграждането на Трансанадолския газопровод TANAP, който ще допринесе за енергийната сигурност на цяла Европа.

България подкрепя Турция за европейската интеграция и ще сподели своя опит, декларира държавният ни глава.

България и Турция тепърва ще работят за още по-голямо развитие на икономиките си и в интерес на гражданите, каза Плевнелиев.

Двамата президенти са декларирали днес добросъседство, което е за пример. Искаме да запретнем ръкави и да постигнем заедно повече, каза Плевнелиев.

Когато Турция е номер 1 като туризъм за българските граждани и номер 2 за експорт, когато въпреки кризата оборотите растат ежедневно и достигат над 3 млрд. евро, което е рекорд, няма как да не се гордеем, че сме постигнали това заедно, каза Плевнелиев.

Искаме да работим за мир, за развитие, строим магистрали, железопътни линии, газови връзки, които са от значение за Европа, Азия и света, поставяме си високи цели, посочи още той.

От своя страна Абдулах Гюл заяви, че отношенията между България и Турция могат да се определят не само като приятелски и добросъседски, а като много по-напреднали. Като пример за отличните отношения Гюл посочи факта, че около 1 млн. български туристи посещават Турция годишно. Това е двустранно и говори за отличните отношения.

Търговският стокообмен е 3 млрд. евро, а целта е да се достигнат 10 млрд. евро в скоро време. Насърчават се инвестициите. Пред нас има много общи проекти – пътища, магистрали, енергетика, каза Гюл.

Българският държавен глава отбеляза, че Гюл е бил първият президент, който му се е обадил, когато е спечелил изборите и той няма да забрави това.

Въпросът за непризнаването на българските дипломи е бил поставен на днешната среща на двамата президенти. Плевнелиев е информирал президента на Турция Гюл, че България винаги е била регионален образователен център, но и в момента се ползва с репутацията на такъв център. Считаме, че това е временен проблем и министрите ще намерят решение, каза Плевнелиев. От своя страна Гюл каза, че проблемът с дипломите трябва да се разглежда като временен и ще се намери решение.

След пристигането си по-рано днес в Анкара президентът Плевнелиев, който бе посрещнат с военна церемония на летището в Анкара, положи венец в Мавзолея на Кемал Ататюрк.

По-късно през деня българският държавен глава ще се срещне с турския министър-председател Реджеп Ердоган и с председателя на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек. В Анкара ще се проведе и среща президента Росен Плевнелиев с представители на изселнически организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


489
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
1
 
13
 
! Отговори
Nedovolen преди 11 години
До САМО АТАКА И ВМРОНе на Турция в ЕС !!!
355
1
 
11
 
! Отговори
Nedovolen преди 11 години
НЕ на Турция в ЕС !!!
354
3
 
11
 
! Отговори
ЕРДОГАН ГО КАЗА ЯСНО преди 11 години
ЕРДОГАН ГО КАЗА ЯСНО-НАШИТЕ КУБЕТА СА НАШИТЕ ЩИТОВЕ,НАШИТЕ МИНАРЕТА СА НАШИТЕ КОПИЯ,КАКТО И "Трябва да отидем там,където са били дедите ни" И нашето търпение има граници"-ТОВА НЕ Е НА ДОБРЕ-БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ КАКЪВ ЕТНОС СТЕ МИСЛЕТЕ ЧЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА ЕДНИ ЩЕ ВИ ТЛАСНАТ КЪМ КЪРВИЩА И ЩЕ ВИ ДРАСНАТ КЛЕЧКАТА АМА ХИЧ БЕЗ И ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ,ЩЕ ВИ ИЗПОЗВАТ ЗА ДА СЕ НАПИЯТ С КРЪВ И ВЪРХУ РУИНИТЕ ДА СЪГРАДЯТ СВОИТЕ ИМПЕРИИ А ВЪРХУ КОСТИТЕ ВИ ДА ПИРУВАТ.НЕ ГО ДОПУСКАЙТЕ,НИКОГА,БРАНЕТЕ ДОМЪТ СИ И БЪЛГАРИЯ БРАТЯ
353
2
 
5
 
! Отговори
До 428 преди 11 години
За какво ни е тази атака бре - 3г. "търкаха ушичките" на Б.Б. , а сега преди изборите пак се разлаяха.
352
3
 
11
 
! Отговори
САМО АТАКА И ВМРО преди 11 години
БРАТЯ БЪЛГАРИ, ВЗЕМЕТЕ СЕ В РЪЦЕ, МИСЛЕТЕ СЛЕДВАЩИЯТ ПЪТ НА УРНИТЕ, ЧЕ МОЖЕ И ПО-СЛЕДВАЩ ДА НЯМА, ВРЕМЕТО ПОКАЗА ЧЕ ТЕЗИ КОИТО ГИ ПОДИГРАВАХА,ЗАКЛЕЙМЯВАХА,ХУЛЕХА,РУГАХА - ВРЕМЕТО ПОКАЗ ЧЕ ТЕ ГОВОРЕХА И ГОВОРЯТ ИСТИНАТА И МАЙ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИТО ИМ ПУКА ЗА ТАЯ ДЪРЖАВА В КОЯТО ГНИЯТ КОСТИТЕ НА ДЕДИТЕ ВИ,В КОЯТО СЕ РАЖДАТ ДЕЦАТА ВИ. БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ ВЕШАТА ВЯРА И ЕТНОС, ОСЪЗНАЙТЕ ЧЕ ЧУЖДАТА ВЛАСТ НЕ НОСИ НИЩО ДОБРО ЗА ВАС И ДЕЦАТА ВИ.РОДЕНИЯТ В ТАЗИ СТРАНА ЩЕ Я НОСИ В СЪРЦЕТО СИ ДО СЕТНИЯТ СИ ДЪХ.
351
2
 
9
 
! Отговори
ПОРАДИ ЩО СЕ СРАМИМ? преди 11 години
ОТЧЕ ПАИСИЕ,СЕГА РАЗБИРАШ ЛИ ПОРАДИ КАКВО И ОТ КАКВИ СЕ СРАМУВАМЕ ДА СЕ НАЧЕЧЕМ БЪЛГАРИ,ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ,ЧЕ СМЕ ИМАЛИ ТОЛКОВА МНОГО ДЪРЖАВИ И ЧЕ СМЕ ПОТОМЦИ НА ПЪРВАТА В ЕВРОПА И ЕДНА ОТ ПЪРВАТА В СВЕТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ.ОТЧЕ ПАИСИЕ,ТИ КОЙТО ОТ НЯКЪДЕ ГЛЕДАШ,РАЗБИРАШ ЛИ СЕГА ЗАЩО СЕ СРАМУВАМЕ, РАЗБИРАШ ЛИ ЧЕ ВИНАГИ ЩЕ ИМА ТАКИВА,КОИТО С ЛЕКА РЪКА ИЛИ ПОРАДИ НЯКАКВИ ДРУГИ СЪОБРАЖЕНИЯ,ВИНАГИ ЩЕ ОСКВЕРНЯТ ВСИЧКО СВЯТО.В ТРУДНИ ВРЕМЕНА НА ЕДИН НАРОД, ОТЧЕ ПАИСИЕ,МУ ТРЯБВА ДВЕ НЕЩА-ИДЕАЛ И ВОДАЧ -ИМА ЛИ ГИ !
350
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само общи приказки на роско, истината е, че само се усмихва, а от Турция ще му нареждат какво да прави. Все едно те са го избирали за президент.
349
2
 
6
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Тия дрисльовци да направят един референдум по въпроса и тогава да говорят от наше име !!!
348
1
 
2
 
! Отговори
Toreto преди 11 години
Мазеннн
347
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
помака да мълчи ние не сме го избрали и не му даваме думата.турция не трябва да влиза в ес а и това не зависи от българите.също така за тези 22 години преход всички политици са долна *** защото никой не защити държава или български народ.поради измяна на отечество всички в затвора продажни ......
346
3
 
13
 
! Отговори
biarta преди 11 години
Плевнелиев ,не сме те пратили да лижеш,а да се държиш достоино ,азиатци нямат място в Европа ,нека си седят в Анадола
345
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИКОГА НЯМА ДА ВЛЯЗАТ ЗАЩОТО ЕВРОПА НЕ ГИ ЩЕ -ПИТАЙТЕ ГЕРМАНИЯ !И България хората не ги искат .
344
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ ДА ПОДКРЕПЯ АКО ЩЕ И МАРСИАНЦИТЕ, НО БЪЛГАРИЯ НЕ МУ Е БАЩИНИЯ!!!!!!!!!!!!!!НИКОЙ БЪЛГАРИН НЕ ПОДКРЕПЯ ТУРЦИЯ ЗА НОВО НАШЕСТВИЕ В ЕВРОПА! ТОВА ДА Е ЯСНО !!!!!!!!!!
343
1
 
12
 
! Отговори
Германец преди 11 години
Пичове ЗАЩО СЕ МОРИТЕ ТОЛКОВА!!!!Турция никога няма да влезе в ЕС НИКОГА...ако това се случи ще доиде цяла азия да работи в европа и икономиката в всяка държава ще рухне,иначе за *** това е добре 40 милиона кюрди по мизерни от нашите *** само това ще чакат да хукнат и да се интегрират......така че ЕС ли иок!!!!!!!!
342
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Добре че го подсети, сякаш нямя дя се сети. Плевнелиев се извинил на турция за тракийските беженци и предложил България да си изплати нужните милиарди. Султанът го изслушал вежливо, не го прекъсвал, но после помолил да стане изплащането в конвентируема валута, защото турция не приема лири.
341
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да беше поставил въпроса за тракийските бежанци..Към 1921 год.от населението в Тракия остават 16835 българи.Изгорени са 108 населени места-села и градове.Изгорени над 12000 къщи.Заграбени имоти за над 11 милиарда долара,които Турция дължи на България съгласно Ангорският договор.Това са истински данни ,а не от пренаписани истории,които доста се появиха след 1990 год.
340
4
 
9
 
! Отговори
TR преди 11 години
SAMO KLAVISHI MISHKI I PISHMAN PATRIOTI.
339
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
плевела е просто един еничарин
338
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какъв ви е по-точно келепира от европата, че така я браните? Това не е съюз на териториален принцип, а на политически и после на икономически! Ако Турция приеме европейските ценности, защо да не я приемат? Но ще трябва да организира гей паради, да разреши хомосексуалните бракове, да приеме кюрдите на мултикултурален принцип и други такива, недопустими за исляма!
337
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Продажнцте край нямат