Българин е обидна дума в Македония, а чакат помощ от нас

Проблемът между македонците и българите, гледан от Скопие
Обновена: 13 дек 2012 10:26 | 12 дек 2012 20:10, Елка Василева
869
Българин е обидна дума в Македония, а чакат помощ от нас
Паметник на гемидижиите, известни и като Солунските атентатори, в Скопие. Снимка: архив, Reuters

Когато искаш да обидиш някого в Македония, му казваш, че е българин. Това се признава в материал, публикуван в „Нова Македония“.

От него става ясно, че очевидно до общественото съзнание в югозападната ни съседка все още не е достигнало, че България постави условия за подкрепата си за европейската и евроатлантическата интеграция на Македония. Част от тях е да бъдат прекратени антибългарската кампания и подмяната на исторически факти. Факт е например, че македонска нация не съществува преди 1944 г. и че тя е продукт на ожесточената сръбска политика, целяща изтриването на българското национално самосъзнание на населението на Вардарска Македония. Факт са и решенията на Коминтерна за налагане на македонска нация и начините, по които хора в България са били принуждавани да се обявяват за македонци в определен период.

Историческите теми, които в Македония настояват да бъдат оставени на историците, са важни, защото е важно как се се стигнало до това българин да е обидна дума в Македония, защото не можем да се съгласим създаването на македонска нация да става за сметка на българския народ и на българската история и защото историята не е нещо абстрактно – това е животът на нашите деди.

Следва пълният текст на материала, подписан от Стоян Славески, университетски преподавател:

„Преди десетина години на една научна конференция, която се провеждаше в Европейския център за изследвания по сигурността „Джордж Маршал“ в Гармиш-Партенкирхен, при мен дойде колега от България и каза: „Защо вие, македонците, сте толкова резервирани към българите? Та в България най-добрите българи са македонци“. А аз му отговорих сериозно: „Точно така, колега, и в Македония най-лошите македонци са българи“. Той вероятно не беше готов за толкова дързък отговор от моя страна и за да избегне по-нататъшната дискусия по исторически теми, обърна разговора по други въпроси. На което и аз с голямо облекчение се съгласих.
     
В какво е същината на проблема между македонците и българите? Отговорът лежи в погрешното възприемане на „другия“.

В България с термина македонец се обозначават три неща. Най-разпространено е виждането,  че македонец е понятие, с което се обозначава човек от българската нация, който произхожда от Пиринска Македония или пък преселник от други части на Македония, който обаче има развито българско национално самосъзнание. Тези хора са приети от българското общество по същия начин, както и хората от другите краища на България и мнозина от тях са се изкачили до най-високите позиции в правителствената йерархия. Тези македонци имаше предвид моят колега, когато каза, че „най-добрите българи са македонци“.

Освен това в България има и граждани на Република България, които имат българско гражданство, но имат „македонско национално самосъзнание“ и се чувстват част от македонската етническа нация. Въпросът за македонското етническо малцинство в България може да бъде разделен на две части. Първият период – веднага след края на Втората световна война, когато „македонската националност“ беше изцяло призната като отделна националност, и периодът след 1956 г., когато БКП реши „вече да не признава отделна македонска националност“. Тези хора се сблъскват с проблема за свободното изразяване на своята етническа принадлежност и политическо организиране.

И последно, под термина македонец българите подразбират гражданин на Република Македония, който обаче не принадлежи към македонската етническа нация, тъй като те не я признават. По този въпрос Петьо Влаков от Института за международни изследвания и изследвания по сигурността в София смята, че има напредък в отношението на София към македонската нация. Той посочва, че допреди няколко години официалната позиция на България беше, че „всички македонци са българи“, а сега се говори за „съществуване на българско малцинство“ в Македония, с което индиректно се признава съществуването на македонската нация.

От друга страна и в Република Македония също така имаме три виждания за термина българин. Най-разпространено е виждането, че българин е гражданин на Република България и член на българската нация. След това в Република Македония съществуват, макар че държавата неохотно признава това, граждани с „българско национално самосъзнание“ и смятат себе си за част от „българската етническа нация“.

Този въпрос заедно с въпроса за положението на етническите македонци в България обременява отношенията между Македония и България от дълго време. По въпроса за малцинствата двете страни имат различно виждане. Докато България не признава каквото и да е македонско малцинство на своя територия, Македония твърди, че няма българско малцинство в страната. Макар че в двете държави има групи, които твърдят обратното.

И последно, когато ние в Република Македония искаме да обидим някого, че е нечестен, направил е някое подмолно дело, използваме термина българин. Това имах предвид, когато казах на колегата, че „най-лошите македонци са българи“.

Тези различни виждания за другия водят до проблеми в междудържавното сътрудничество и захлаждане на отношенията. Това не ни е необходимо, особено в период, когато очакваме българската подкрепа за нашите евроатлантически стремежи. Периодът на демократични промени в България, изпълнението на условията за членство в НАТО и ЕС не допринесоха много за подобряване на статута на македонското малцинство в България. Македонците в България пропуснаха шанса да наложат този въпрос като едно от условията, което България трябваше да изпълни, за да стане член на ЕС. В резултат македонците в България все още не могат да се организират политически.

От друга страна България от позицията на член на НАТО и ЕС проявява силен интерес към тези, които се чувстват българи в Македония и издигна този въпрос до равнище, с което иска да постави условия за македонска подкрепа за евроатлантическите интеграции (не става ясно каква подкрепа очаква България от Македония – бел.ред.), които засилва македонската резервираност.

Ще завърша материала си по начин, по който започнах. Неотдавна, връщайки се от конференция, на летището в София чакам на опашка за паспортен контрол на гишето, обозначено „за всички нации“. Опашката се изниза на гишето за „български граждани“ и полицаят ме извика да отида на това гише. Приближавам се и внимателно му казвам: „Аз не съм български гражданин, аз съм македонец, не знам дали ще може на това гише“. А той ми отговаря: „Нищо де, и вие сте наши“. „Добре“, казвам му и за да балансирам нещата, допълвам:„На Балканите нашите нации са измешани, колкото ние сме ваши, толкова сте и вие наши“. А той ме пита: „Какво ново в Скопие, има ли нови паметници?“. „Всеки ден никне по някой нов“, отговарям, „от Александър Македонски, баща му Филип, майка му Олимпия, до цар Самуил“. Е, казва той: „Аз съм Самуилов, ще трябва да отида в Скопие да се снимам до него“. „Разбира се“, отговарям и добавям в него стил: „Та той е ваш, нали?“. „Ах, наш“, отговаря той. „Щом вие му правите паметник, трябва да е ваш“.

И така в приятелски тон се разделяме, той ми пожелава приятно пребиваване в България, а аз му благодаря за свършената работа. През тези десетина години аз остарях и вероятно се промених и вече не приемам толкова на сериозно дебатите за „наши“ и „ваши“. Както виждам, и българският полицай беше готов за шеги по тези въпроси. Когато и държавните ръководства на Македония и България започнат да придават по-малко значение на „историческите теми“ и мислят повече за интересите на гражданите, по-лесно ще можем да преодолеем неразбирането между тези два много близки съседни народа“, заключава Славески.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


869
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
617
6
 
15
 
! Отговори
Антички македонец преди 11 години
Дълго време ние сме били лъгани за истината относно произхода на Македония, македонците и македонското влияние по цялата Земя, по цялата Слънчева система, по цялата Макелявина Макандромеда, и по цялата Вселенаискам съвсем кратко да ви посоча най-най-най-големите македонски "неща" на този свят. за някои от тях не сме и подозирали, че са с македонски произход.Най-известните македонски личности: --> Филип 2 Македонски баща му е македонец, майка му е македонка, той е македонец. Заедно с жена си са родили Александър. --> Александър Македонски императорът на първата истинска македонска империя. Тя се е простирала от квартала Скопска Чаршия в Скопие до Площад Македония в Калкута. --> Македонски от Немили недраги на Иван Вазов --> Николо Макеавели известен македонски имигрант във Флоренция. Създал научното течение за освобождение на Македония Макеавелизъм. --> Нелсън Македонела черен македонец, борец против българския апартейд в Южно Македонската Република --> Христофор Маколумб македонски мореплавател, откривател на Максико, кубинските пури и маковите полета. --> Ким Чен Ир и Ким Ир Чен корейски македонци, съвременни комунистически диктатори в Македоно-Корейската Народно Демократична Република --> Георги Вашингтонски първият македонски президент на САЩ. Откривател на македонския град Вашингтон. --> Лайка македонска овчарка, отгледана от македонски стопанин и шиптърска икономка. Първата истинска *** полетяла в космоса. --> Юрий Гагарински първия македонски представител, направил една екскурзийка и в маке-стационарна орбита. --> Валентина Терешкова втората жена *** полетяла в космоса. --> Исус Ристоски македонски гражданин, който по неволя създал първата световна религия Скопски Монотеизъм. --> Мека свещен мекадонски град в Арабия. Тук Макемед е положил основите на втората световна македонска религия Скопски Монотеизъм 2. --> Адам и *** както имената им сами говорят, това са първите македонци на света. Произведени са от кал. Както и всички македонци след това. --> Техните деца са чистокръвния македонец Авел и бугаро-татарската *** Каин. Така започва враждата между македонците и бугаро-татарите! --> Клод Макелеле неизвестен македонски футболист. --> Макел Джексън избелял македонски певец, създaл първата македонска лунна походка (moon-walker), откривател на педофилията, участник в множество съдебни дела против бугаро-татарските си непълнолетни опоненти. --> Парижката Света Богородица римейк на успешната първа в света версия Скопската Света Богородица. Най-известните македонски постижения в областта на икономиката: --> Инфлацията македонците за първи път откриват инфлацията, когато започват да печатат пари. --> Дефлацията македонци за първи път откриват дефлацията, когато спират да печатат пари. --> Парите парите са открити за първи път от македонците, в следствие на успешен инфлацинен експеримент. --> Кредити кредитите са открити за първи път в света от македонци, които са дали пари на бугаро-татари. --> Дебити дебитите са открити за първи път от македонците, когато бугаро-татарите са им върнали парите. --> Макроикономика икономиката на Македония. Макроикономиката нараства всяка година с поне 40-50%.Най-известните македонски постижения в областта на медицината: --> Разбиването на ДНК за първи път македонец открадва логина и паролата и разбива акаунта на ДНК. --> Ваксини - македонец открива ваксините против вирусите на най-дребната шарка, дребната шарка, средната шарка, едрата шарка и най-едрата шарка. --> Низорал македонец открива този лек против българо-татарските гъбички по краката. --> Акне македонски лекар в пубертета открива за първи път в света съществуването на акнето, черните точки, макомедоните и мазната кожа на лицето. --> Гърбицата македонска бабичка за първи път в света открива съществуването на гърбицата на гърба. --> Рога македонските *** и македонските мъже за първи път откриват съществуването на рога по черепите на предимно мъжки екземпляри. Най-известните македонски постижения в областта на технологиите: --> Макинтош известният Стефан Жобс е открил и патентовал първия македонски компютър заедно с македонската мишка, македонската клавиатура (има и буквите "и" и "j"), македонския маус-пад, македонските икони по екрана и македонския Start бутон. --> Интернет докато прокопава канали за скопската канализация, македонското ВиК открива интернет между другото. --> 1600 битов компютър македонец открива първия в света 1600-битов компютър, който се състои от сто 16-битови компютъра. --> Късо съединение македонски шорткът на дългото съединение. --> Двигателят с вътрешно горенье малцина знаят, че македонецът от Битоля - Ото фон Дизеловски за първи път открива в изоставен автомобил двигателят с вътрешно горенье --> Ядрото на Атома Александър Македонски разбива армията на персийския цар Атом и стига до неговото ядро от протони, неутрони, кварки и друга азиатска въоръжена ***! Най-известните македонски постижения све (изобщо): --> Ябълка македонски плод на познанието. --> Тиква още един македонски плод на познанието. --> Ряпа македонски зеленчук на познанието. --> Скопско пиво македонска напитка на познанието. --> Макерони оригиналната македонска паста на познанието. Приготвя се от яйца, зехтин и брашно. --> Макерони на фурна оригиналната македонска паста на фурна. Приготвя се от яйца, зехтин, брашно и фурна. --> МакеДоналдс македонска верига за бързо хранене. БигМак голям македонски бургер с плескавица и ряпа. --> Максимум по-голямата противоположност на бугаро-татарската провокация минимума. --> Макрокосмос македонския космос... простира се от Скопие до външните граници на Македонската Вселена. --> Макак македонска ***, прародител на днешните македонски хуманоиди.
616
3
 
13
 
! Отговори
Биг Брадър преди 11 години
Това момче Никола - Лестер, направи толкова много за взаимоотношенията между две съседни държави, колкото никои политик досега. Да е живо и здраво и Господ да му помага.
615
2
 
4
 
! Отговори
Makedonec преди 11 години
Po tvojte komentari ne gledam deka problemo e od nasa strana, zatoa so 95 % od makedoncite nemat nisto loso so Bugarija. Cao
614
2
 
2
 
! Отговори
Makedonec преди 11 години
Albancite ne vodat vojna. Oni kupuvat imoti i se naseluvat. Ne gledam nacin na koj ES i Nato tuka kje vi pomognat. Ako ima vojna megju Makedonija i Albanija, ne veruvam deka nekoj od Bugarija kje dojde da ja brane Makedonija, niti od Srbija, Crna gora ... Makedonija e so 2 milioni zitela, osudena na propast. Ovaa vladejacka garnitura koja e na vlast 7 godini i nanese ogromna steta kako ekonomski taka i politicki, so losa nadvoresna politika i provociracka vnatresna politika.
613
0
 
5
 
! Отговори
Makedonec преди 11 години
Първо требва да се махне овая насадена омраза кай вас- Hahaha misles li deka pokraj taa siromastija vo Makedonija na nekoj mu ima dojdeno do politika, nogu si greska. Vo sekoja drzava ima nacionalisti,pak kje kazam zalno e sto radi niv megju celi narodi se pojavuva omrza. Zosto? Ne gledam nikakva potreba od omrza megju Bugarija i Makedonija. Jas se plasam od ISLAM koj doagja preku Turcija i Albanija...
612
0
 
5
 
! Отговори
Makedonec преди 11 години
Kakako i kaj nas i kaj vas ima glup narod, pa se zanimava so niski raboti. Da napraveme eden sojuz megju bivsa Jugoslavija, Grcija i Bugarija kje bideme najmoknata drzava na sveto. Pozdrav brakja Bugari i sakam ve
611
0
 
6
 
! Отговори
Makedonec преди 11 години
I uste nesto, zborot bugarin nikogas ne bil ponizen zbor vo Makedonija. Mnogu bugari mi imat dovagjano na gosti kaj mene, kupiv si kola od bugarija, odam na soping vo ,,Metro'' Blagoevgrad, odam na odmor vo Nesebar i Soncev Grad, imam mnogu prijateli od Bugarija. Neznam sto povekje od toa. Zalno e so so politikata kje strada i obicniot narod.
610
2
 
0
 
! Отговори
Makedonec преди 11 години
Brakja Bugari,Nekoj na golemo si manipulira so Vas. Jas ziveam vo istocna Makedonija, blisku do bugarskata mitnica, sekogas e imalo dobri odnosi od dvete strani. Mislam deka ova odnesuvanje na bugarskata vlada e za da kupuva poeni kaj grckata strana. Nie kako narod toneme i albancite ni zavzemat teritorijata. Imajte na um koga kje ja zavzemat nasata , na red ste vie. Islamot kje zatropa i na vasata vrata, taj den ne e daluku. Pozdrav
609
1
 
6
 
! Отговори
ХА преди 11 години
До До 752ХА-ХА-ХА - СМЯХ В ЗАЛАТА!!! Къде са записани тези грандиозни "македонски" победи в средновековната и новата история бе, отворко? Сигурно там, където и родството ви с Александър Македонски - в шизофреничните фавнтазии на политиците ви (щото вие историци нямате), внушени им от сърбите и коминтерновците. Трябва им електрошокава психотерапия на такива, а не Европейски съюз.
608
0
 
3
 
! Отговори
Me4tatel преди 11 години
Az puk bih se radval super mnogo ako na6ite 2 naroda se obedinqt. Togava 6te budem sila na Balkanskiq poluostrov i 6te sme nomer 1 ! jalko 4e se karate kato uli4ni pseta..
607
0
 
3
 
! Отговори
но комент преди 11 години
Скоро Солун и Александрополис ще станат най-големите български пристанища.
606
0
 
7
 
! Отговори
но комент преди 11 години
800 декара земя е имал прадядо му-до Бяло море.Ако сега бяха негови, парите нямаше да си знае.Стига сме си чупили главите вече толкова време с Македония.За тази проклета Македония прадядо ми загинал при Битоля през Първата световна война, и оставил 4 сина сираци, та сега да ме плюят и кълнат разни макета.Гледайт на юг какво става-никой не пише-кога най-после ще се отвори Маказа?Това значи много, значи пряк път към средиземноморско пристанище-Александруполис.
605
0
 
8
 
! Отговори
но комент преди 11 години
Мой приятел е потомък на два рода-тракийски от Беломорска Тракия-сега в гърция, от село на брега на Бяло море, и другия му род от Македония.Ходи и на двете места и като се върна беше потресен от разликата между двете места, и от хората също."Заради гладните македонски чукари , и заради хора ,дето не знаят какви са,да изпуснем най-хубавата земя на света."-това му бяха думите.Голяма грешка правим и сега, че въобще се занимаваме с макетата и с Македония.
604
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 752 това са глупости дядо е бил в кавалерията на ген. Иван Колев и пиле не са пуснали да прехвръкне към България, говорим за 800 000 преселници ,които казват където е България там сме и ние. Същото се случва и в Беломорска Тракия . Не обиждай българите Тук сегашна България са били 2 500 000 само .
603
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 728 . Братовчедките ми са в едната в щатите , а другата в италия и се казват Преслава и София , а сме от Охрид . Никой не ще да чува за вас. Дъщеря ми я кръстих няма да казвам как. В македонията оттатък са останали само Шиптари и Гюпци дето си мислят че са от династията на Птоломеите хахаха.
602
4
 
16
 
! Отговори
до Македонец преди 11 години
Като не ни сакаш и не ти требаме, защо четеш и коментираш в наш сайт, бре циганоскопянин?
601
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Edin *** въпрос. Ако ти си татарин или англичанин, то брат ти или тратучеда ти какъв е?
600
2
 
22
 
! Отговори
Татар преди 11 години
От коментарите е видно, че "античките" доста ги заболя от средния пръст, който им показахме. Така трябва-на зла круша, зъл прът. Стига сме ги наричали братя тези ***, НЕ СА НИ БРАТЯ! Не искам нищо от тях и не искам да ме занимават с тях. Не искам да съм им брат, приятел и каквото и да било!
599
3
 
19
 
! Отговори
маке,ке те напляскам преди 11 години
Вентилатор не ни трябва в Евросъюза! Оди да го предлагаш на Тирана!
598
3
 
24
 
! Отговори
българин преди 11 години
Макета, я вървете на майната си! Много българи умряха за Македония,много ви помагахме, но вече не даваме пукната пара за вас! Ние нямаме нужда от такива ***, вие ще ни търсите, но ние вече не ви искаме! Мандалото щракна! И да ревете, вече сте аутсайдери!