Станишев осъди прекомерната сила, използвана в Турция

Лидерът на ПЕС разтревожен и от медийната цензура там
Обновена: 4 юни 2013 14:59 | 4 юни 2013 14:57, Елка Василева
24
Станишев осъди прекомерната сила, използвана в Турция
Сергей Станишев. Снимка: архив, Булфото

Президентът на ПЕС Сергей Станишев осъди прекомерната сила, използвана от държавните власти срещу протестиращите в Турция, съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Партията на европейските социалисти /ПЕС/ изразява дълбоката си солидарност с хилядите граждани на Истанбул, които излязоха мирно да протестират срещу предприетите груби действия от правителство на Турция, водено от Партията на справедливостта и развитието /ПСР/. ПЕС осъди прекомерното използване на сила срещу протестиращите на площад Таксим. Още един обезпокояващ факт е и засилената медийна цензура в страната - от блокирането на комуникациите до забраната за излъчване на информация за случилото се", се казва в съобщението.

"Култивирането на силни демократични стандарти изисква постоянен ангажимент. Тези тревожни събития в Турция са най-новите доказателства за системното отстъпление от принципите на плуралистичното общество и свободата на медиите от страна на правителството на ПСР. Тези принципи са незаменими за едно всеобхватно и напълно демократично общество", заявява президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев.

Още по темата
Той посочва, че Турция като страна в процес на присъединяване към ЕС, но и като страна, която е пример за демокрация за целия регион, трябва да извърви пътя към нова конституция, основана на широк надпартиен консенсус. "Тази нова конституция трябва да гарантира светското начало и отчетността на държавата в рамките на върховенството на закона, независимостта на съдебната власт, защитата на индивидуалните и колективните права, включително правата на жените и на малцинствата", отбелязва президентът на ПЕС.

Станишев призовава турското правителство да сложи край на насилието спрямо легитимно протестиращи и да се вслуша в исканията на хората. Според него "да бъдеш истински лидер на демократично правителство се постига с приобщаващ и умерен подход и със сигурност не може да се постигне с риторика, подклаждаща омраза и разделение".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Липсващото заглавие преди 10 години
Станишев като е ОСЪДИЛ, та Ердоган така се стреснал в съня си от Станишев, че вече не можел да спи спокойно.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tam pone horata znaqt koga kak da protestirat. A darjavata znae kak da ovladee situaciqta. Zatava Sergoto trqbva da si gleda svoq si gyol.
14
1
 
5
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Протестите в Турция са същите като нашите през февруари. От едно и също място се поръчват.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ser-gey pomni si hubavo dumite!
12
10
 
24
 
! Отговори
Пъзел преди 10 години
*** червен, точно ти ли говориш за медиина цензура?!?!?Не затворихте ли вие няколко страници във Фейсбук-а тия дни? Нагъл и безочлив к*тен си ти, Станишеф! Положението в Турция ще ви се види като забава от комсомолска вечеринка в сравнение с това което ви очаква!
11
5
 
16
 
! Отговори
жириновски преди 10 години
Пази боже , сляпо да прогледне.
10
11
 
35
 
! Отговори
darcas преди 10 години
2009 Миков като пусна жандармерията срещу жени и деца беше много демократично. Мръсни червени ***, ще *** в кофите заедно с герберастите, депесарите и фесовете от Атака!
9
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Овладяването на студентските протести 2009 г. беше къде къде по-меко и демократично.
8
6
 
34
 
! Отговори
t преди 10 години
гледай го ти ни себе си несме оправили турците гледаме ало станишев земи си кокошкарски за ръчичка и да ва нпма
7
8
 
39
 
! Отговори
тошко преди 10 години
Ало ПЕС СтаниГЕЙЧОФ, не се бъркай в работите на Турция, защото теб в скоро време те чака същото!
6
9
 
43
 
! Отговори
тцц преди 10 години
Станиш Хизбулатов ,както виждам се насочва да подбужда метеж и в Турция.Само че там не са като тук.Ще довтасат набързо и ще го обесят на първото дърво.С тези негови бръщолевения такива неприятности може да ни докара,че метежа му в България ще не се струва детска игра.Да остави хората да решат проблема в собствената си страна.Както виждам там мъж ръководи държавата.
5
12
 
44
 
! Отговори
т преди 10 години
абе тоз е такава ку*ва че нямам думи незнам хората как гласуваха за този и партията му
4
6
 
46
 
! Отговори
crus преди 10 години
Този същия ,преди няколко месеца в идентичната ситуация тук ,не дрънкаше ли пред медиите ,че герберите ,трябва да си идат по един или друг начин ?
3
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Важното е че има промяна в мисленето на червения лидер,което НЯМА ЛОШО дай боже и повече съвременност !!!!!!
2
9
 
43
 
! Отговори
Мен преди 10 години
Ще видим тук какво ще осъди Станишко, като му дойде времето.
1
19
 
54
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Хм, странно. Едно време пратията на Серговите мама и тате смаза протестите в Чехословакия и Полша с танкове, пък сега консомолчето се притеснило от насилието в Турция.