Ердоган забранява военните преврати в Турция

Промяната е заради масовите протести в страната
Обновена: 29 юни 2013 11:47 | 29 юни 2013 11:46,
53
Ердоган забранява военните преврати в Турция
Снимка: Reuters

Турските власти внесоха законопроект за промяна на устава на въоръжените сили и те вече нямат право да правят военни преврати, съобщи в. "Хюриет".

Поправките ограничават участието на военните в политическия живот в Турция.

Основната им задача ще стане защита на страната от външни заплахи.

Законопроектът ще бъде разгледан през есента, след лятната ваканция на депутатите.

Промяната в устава е направена заради масовите протести, които започнаха в Турция преди месец.

Първоначално демонстрантите искаха в парка "Гези" в центъра на Истанбул да не се строи търговски център и копия на казарми от времето на Османската империя.

След рязката реакция на полицията обаче протестът се превърна в широка платформа за изразяване на недоволство от управлението на Реджеп Ердоган.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
5
 
! Отговори
do 51 преди 10 години
Mnogo neshta ne si spomnjash, no e hubavo da si spomnish pone kakvo znachi Ataturk. Ako i tova ne si spomnjash - moga da te podsetja.
45
14
 
2
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До ATATURKЧоджуум, и Ленин си имаше доктрина - непоклатима и вечна! - но видяхме крайния резултат. Ако някой си мисли, че Турция е бащиният чифтлик на Ататюрк, да пийне един студен айран! Не си спомням турският народ да е помолил Ататюрк да въведе западни закони в страната, които са в пълен разрез с културата и религията на страната. Например, Турция да не е християнска страна, че почивните дни на седмицата са събота и неделя?! Но все пак сме му благодарни, че не я обяви Турция за Юдея!
44
1
 
4
 
! Отговори
ATATURK преди 10 години
prevrat sisi zakon ne se pravi
43
3
 
7
 
! Отговори
ATATURK преди 10 години
Турският народ ще решава как да живее, а не няколко генерала на конци, дърпани от Вашингтон и Тел Авив. a erdogan koy go dirpa az li hodih vivi vashington predi da stana premier az li kazah na amerikantsite ne me izhvirlyayte izpolzvayte me dali turskiyat narod iska atatyurk da bide unijavan i negovata doktrina da bide unishtojena i turtsiya da se virne 300 g. nazaddali tova tr narod go reshava
42
0
 
1
 
! Отговори
А.С. преди 10 години
До 9667Като каза "слънце" .........ми дойде "просветлние" ! С няколко негови снимки .........отпада нуждата да ходя на нудистки плаж !
41
0
 
14
 
! Отговори
Това е виц преди 10 години
И сега воените се посраха от страх !Сигурно ще го питат дали да правят преврат !
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много знаеш ти ястреб ли си канарче ли си Ердоган прави всичко за да създаде кюрдска държава на територията на Турция той разруши турският флот а економическият балон скоро ще лопне доларът поскъпва американците няма повече да щампуват пари това е много лошо за економиките на страни като Турция дойде с криза и ще си замине с криза
39
2
 
17
 
! Отговори
batevale преди 10 години
"...Армията е гарант за СВЕТСКИЯ характер на РЕПУБЛИКАТА........."---Това не харесва на Ердоган.
38
30
 
12
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Това е много правилно решение от страна на управляващата партия на Ердоан. Във военния устав на турските въоръжени сили се казва "да опази страната от вътрешни и външни врагове", "да гарантира светската същност на държавата" и пр. Кои са вътрешните врагове на една държава? Ами, народът! Турският народ ще решава как да живее, а не няколко генерала на конци, дърпани от Вашингтон и Тел Авив. Ердоан е един от най-големите политици на нашето време. Няма защо да го плюете - слънце с кал се не маже!
37
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
42 Караш ме да мисля, че имаш фобия!За твое успокоение, на Ердоган не му трябва изостанала бананена държава!
36
4
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 10 години
Да не забравяме,че Ердоган пръв поздрави Борисов за изборната му победа!!! Преди няколко дни Борисов обяви,че за следващите избори Герб ще открият офиси в Истанбул,Анкара и Измир.Явно поддържат добри отношения с Ердоган.Защо ли?
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От една страна подкрепям ердоган от друга не! Подкрепям го за това, че не обича да играе по приказките на сащ и ес. Намеси се в северен ирак и им взема петрола на американците, сега се меси в Сирия, а по рано имаше проблем с Израел, сега си отвори бизнеса към Руснаците и арабския свят и можеби ще ограничи пазара си към ес! Това ме кара да се замислям малко за протестите в момента. Имайки предвид чии интереси ще бъдат засегнати и имайки предвид че демокрацията започва да ссе използва като инструмент за подчинение!
34
1
 
8
 
! Отговори
ха преди 10 години
Значи е въпрос на време боените да се намесят и да утвърдят светската държава.
33
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И в България протестите са режисирани като в Турция,но за разлика от нас те хванаха режисьорите и ги пратиха там където им мястото.
32
8
 
7
 
! Отговори
Мислещ християнин преди 10 години
Ердоган иска национална държава, глобалистите - не. Искат същата анархия като в БГ. Прозрачни игри на Кукловодите. Слепи ли сте. Защо да не направят ислямистка държава. Има ред, труд, уважение към ценностите. Както искам България да бъде силно християнска и национална държава. Но не! Тази територия не е предвидена да бъде населявана от Българи, слепци глупави и ограничени. Що за демагогия - когата военните вземат властта е хунта и фашизъм, а в Турция-спасяване на демокрацията!
31
0
 
15
 
! Отговори
- преди 10 години
През 50-те години и управлението на ДП в Турция има опит да се ограничат военните и какво става, започват да се организират в тайни комитети. На 27 май 1960г. правят военен преврат, следва коалиционно правителство на Иньоню, който да спазва кемалистките устои на държавата. Военните в Турция изобщо не са за подценяване
30
0
 
10
 
! Отговори
Болярина преди 10 години
да бе да то ще те питат военните ако речат да те сменят с преврат ...***...мислиш ли че когато се провежда военен преврат се спазват законите..
29
0
 
9
 
! Отговори
Сини пагони преди 10 години
Глупости на търкалета.Няма устав на въоръжени сили в света където да им влиза в задълженията да правят преврати.Най-много да прехвърлят вътрешните си войски към вътрешните работи. Впрочем както е у нас. Използваме си жандармерията от футболни мачове до масови протести.А бе Вие не разбрахте ли, че при нас е .......
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още от създаването на Турската република, военните играят ключова роля. През миналия век има няколко преврата на военни и няколко опита за преврати
27
1
 
6
 
! Отговори
муспи преди 10 години
"Основната им задача ще стане защита на страната от външна опакност". Това е много прозрачно казано, защото България е външната опастност. Надеждите ни са че военните ще му отменят закона.