България готова да помага на Сърбия за влизането й в ЕС

Орешарски пред Николич: Нямаме сериозни открити въпроси
19 сеп 2013 15:27, Елка Василева
25
България готова да помага на Сърбия за влизането й в ЕС
Томислав Николич и Пламен Орешарски. Снимка: БТА

България е по-напред в интеграцията си в ЕС и може да бъде от полза на Сърбия със своите съвети. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски на срещата си с президента на Сърбия Томислав Николич, съобщи правителствената пресслужба.

Орешарски изтъкна, че в процеса на присъединяване на България едни от най- добрите съвети страната ни е получила именно от съседа си – Гърция. „Готови сме да окажем съдействие на Сърбия в хода на присъединяването. Отворени сме за диалог”, заяви министър-председателят и добави, че България е заинтересована от интеграцията на страните от Западните Балкани.

Президентът Томислав Николич отбеляза, че Сърбия е направила много, за да започне преговорите за присъединяване. „Знаем, че може да разчитаме на вашата подкрепа. Вие проправихте пътя, а за нас е по-лесно да вървим”, каза Николич.

Премиерът Орешарски отбеляза, че между България и Сърбия няма сериозни открити въпроси, а по всичко, което е не докрай решено, може да се работи и занапред. По думите му е важно да могат да се правят поуки от историята и да се върви напред.

Министър-председателят отбеляза още, че търговските отношения между България и Сърбия могат да се развиват и да се насърчават инвестициите между двете страни. „Готови сме за сътрудничество и да поддържаме бизнес контакти”, подчерта  Орешарски.

По време на срещата е била обсъдена и темата за газопровода „Южен поток“, която също свързва България и Сърбия. Пламен Орешарски изтъкна, че страната ни е наваксала изоставането и подчерта координацията с Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ясно, значи Западните Покрайнини са закрит въпрос.Оставка бе!