В Гърция днес стачкуват всички медии

24-часова обща стачка е обявена за утре
Обновена: 8 апр 2014 09:31 | 8 апр 2014 09:31, Елка Василева
1
В Гърция днес стачкуват всички медии
Снимка: Reuters

Гърция от днес е в ритъма на поредни стачки - на улиците излизат журналисти и техници от всички медии и работещите по пристанищата, а кулминацията на вълната от протести е утрешната 24-часова обща стачка, свикана от двата водещи синдиката в частния и държавния сектор (ГСЕЕ и АДЕДИ) в знак на протест срещу мерките за икономии, съобщават електронните издания.

Работещите в медиите настояват за подписване на нови колективни трудови договори, както и за незабавно прекратяване на уволненията и закъсненията при изплащане на заплатите. Те настояват също и за повишаване на помощите за безработни.

От своя страна профсъюзите протестират срещу уволненията в държавния сектор, срещу включването в т. нар. схема на мобилност на държавни служители с перспективата да бъдат съкратени, както и срещу извършваната приватизация - все мерки, договорени от правителството с международните кредитори в замяна на отпусканата финансова помощ на страната.

Синдикалните централи настояват за мерки в защита на "обществените блага, услуги и трудови права на работещите" и за "незабавно подпомагане на осигурителните фондове".

Утре държавните болници ще обслужват само спешни случаи, тъй като в общата стачка ще участват лекари, медицински сестри и административни служители. В нея ще се включат и работещите в местното самоуправление, банковите служители, учителите и университетските преподаватели, както и работещите в данъчните служби.

Аптеките също ще са затворени. В деня на стачката няма да се движат влаковете на държавната железопътна компания ОСЕ и на крайградската железница, а работещите в автобусите ще протестират със спиране на работа, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: стачкаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Мемет преди 10 години
Евала на гърците. Смел и доблестен народ. Дори и когато говорят с боговете си стоят прави, не надупени като нас. За това ги уважавам. Зито и Еллас!