В Турция забраниха предизборен клип на Ердоган

В него има молитвено килимче и молеща се забрадена жена
6 авг 2014 15:05, Елка Василева
77
В Турция забраниха предизборен клип на Ердоган
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Висшата избирателна комисия в Турция забрани рекламен клип на премиера Реджеп Таип Ердоган, който е фаворит за президентския пост, предаде БНР. Изборите за държавен глава ще се проведат на 10 август.

В клипа Ердоган е заснет пред президентския символ, до него е поставено молитвено килимче, вижда се забрадена жена, която се моли и всичко това е на фона на звука от мюсюлманска молитва, която ходжата произнася от минарето на джамия.

Мотивът на комисията да забрани излъчването на клипа е, че в него са използвани религиозни атрибути, чрез които се спекулира с чувствата на хората. Изпълнението  на решението беше възложено на Висшия съвет за радио и телевизия - контролния орган за електронните медии, който писмено съобщи, че е наложена забрана за излъчване на клипа на турския премиер в електронните медии и в интернет.

Предложението за забрана на клипа на Ердоган е внесено от представителя на опозиционната националистическа Партия на националното действие във Висшата избирателна комисия Кюршат Ергюн. Комисията е изгледала клипа и единодушно е решила той да бъде забранен за излъчване.

А в областната избирателна комисия в Бурса е бил подаден сигнал за това, че всички билбордове в град Йенишехир са били заети само от портрети на Ердоган и не е оставено място за другите двама кандидати. С мотива, че е нарушено конституционното право на равнопоставеност на тримата кандидат-президенти, комисията е наредила да бъдат свалени портретите на Ердоган от билбордовете.

В същото време опозиционният кандидат за президентските избори Екмеледдин Ихсаноглу изрази опасения заради големия брой отпечатани бюлетини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
8
 
! Отговори
Любимецът на Бойко преди 9 години
Ердоган - любимецът на Бойко Борисов.
7
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТервелCHalmaliya da ne te e opunal ta se goreshtish tolkova carvul takuv
6
7
 
23
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Турция вече тръгна по пътя на джихадизма и фанатичния терор.Ердоган може и да е харесван от турския народ, но той е заплаха за християните.Последното възраждане на исламската Османска империя доведе до кървави реки на Балканите и 500 години чужда демонична власт над България.Така са орисани тези държави - Турция и християнските страни на Балканите. Възходът на едните е заплаха за другите...
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
To4no po scenariy kato s Kostinbrodskite buletini v Bulgaria kogato beshe napraven prevrat v denq za razmisul i v Turcia uj sa otkriti nqkolko miliona nape4atani izborni buletini,kvo shte kajete scenaristite ne sa li upravlqvani ot edno mqsto tozi film ve4e sme go gledali i zatova Erdogan badi nastrek ot komunistite i cionizma vsi4ko moje da se o4akva
4
7
 
7
 
! Отговори
Мангиз преди 9 години
А гюбеците забраниха ли?
3
37
 
8
 
! Отговори
правоверен преди 9 години
Какво лошо има в това хората да са вярващи?Ердоган много направи за народа си и още много ще направи. Самият той е вярващ и има принципи, а не като нашите политици.
2
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Erdogan, e kato vtoriq Todor Jivkov ili Fidel Kastro v Turciq! Dori i da go goni fanatizma, toi dava mnogo za naroda si!
1
5
 
49
 
! Отговори
Мей-мей преди 9 години
Ататюрк се обърнал в гроба.