Гърция намери алтернатива на руското ембарго

Подписани са два договора за износ на плодове и зеленчуци на други пазари
12 авг 2014 14:20, Елка Василева
107
 Гърция намери алтернатива на руското ембарго
Снимка: архив, Reuters

Гърция е намерила алтернатива за излизане от безизходицата, в която се оказа след наложеното от Москва ембарго върху вноса на гръцки плодове и зеленчуци в Русия, като страната е подписала два договора на стойност 3,9 млн. евро за експорт на пресни плодове /праскови и портокали/ за други пазари, съобщава в. "Етнос".

Още по темата

Първият договор е за експорт на пресни плодове в Швеция, Финландия, Дания и Унгария на стойност 2,2 млн. евро, а вторият се отнася до износа на зехтин, маслини, кисело мляко, кашкавал и сирене фета за Германия, Белгия и за местния гръцки пазар. Договорът е на стойност 1,7 млн. евро.

Предвижда се доставките да бъдат съфинансирани с 50 на сто от ЕС, 20 на сто от гръцкото министерство на аграрното развитие и 30 на сто от организации, които са страни по договорите.

Брюксел е подготвил план и възнамерява да отговори с извънредни мерки на руското ембарго, като окаже помощ на европейските производители на праскови, а гръцкото правителство се стреми да създаде общ фронт със страните от европейския Юг, за да бъде намерено общо решение на проблема, щетите от руското ембарго да бъдат покрити, а фермерите - обезщетени, посочва вестникът.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя грък дето пише тука някакви смешки, май има повече от 100 000 евро в КТБ и е откачил нещо :)
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** ви да *** продажно политическо на нашите айдуци и на оядените тарикати от ЕвроГейския съюз! 50 на 100 компенсация от ЕС, а в България пускат и спират парите по програми като тока по Татово време у нас - кога си искат!!! *** ви да ***, дайте право на живот и на нас брюкселски кавали и нашенски ***!!!
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГЕОРГИОС НИКОЛАС----------Гръкос надупакис и в остакис!Във войнакис, гръкос първакис надупакис, вторакис лапакис!
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГЕОРГИОС НИКОЛАСей малакас що щещ тука по бг сайтове и пишеш на бълг.
36
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
руснаците не ги мислете! те имат ресурс да изкарат някоя и друга годинка на диета! ми вижте ние какво ще правим с два милиона ***, два милиона пенсионери и инвалиди и един милион работещи, които ще трябва да изхранват всички?! тръгнали сме да одумваме русия, а нужника, в който сме превърнали родината не го виждаме! ! освен това имат и президент, който се грижи за тях, докато нашите политици отдавна са ни продали и ограбили за столетия напред!
35
1
 
1
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До подготвен... няма как да видиш "истински подготвен"... Така си вършат работата такива, че са незабележими. Забелязват се мързеливите, неподготвените, грубите...
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атлантически просперитет:Скоро тока скача с 20%Причина:500 млн. дупка, заради американските Марица 1 и 3450 млн. дупка. заради ВЕИ-татаблизо 1 млрд за членски внос в ЕС...страхотен прогрес наблюдавам, прогрес на задлъжнялостта и все по-свирепото обедняване на обикновения човек, за сметка на мутрите и чужди бизнесмени
33
1
 
5
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До до тра-ла-ла... да-а, а си и неграмотен... или мно'о ***. Прочети статията: "Първите ТИР-ове с гръцки праскови се връщат в Гърция". Дано желето в манерката ти схване за какво иде реч.
32
0
 
5
 
! Отговори
подготвен преди 9 години
до тра-ла-ла... хм, племенниците друго ми казват. Спрямо миналата година е много зле заплащането.До сега не съм видял истински работлив млад човек на Морето!
31
0
 
12
 
! Отговори
Не се карайте преди 9 години
Гърците поне си произвеждат праскови, а ние внасяме.Аз помня великолепните едри, зрели праскови от Стара Загора. Само с един такъв плод преяждаш, от него буквално тече сладък сок. Като дете ги видях и опитах за пръв и последен път, когато, отивайки с родителите ми на море, се отбихме да гостуваме за два дена на приятели на нашите, които отдавна ни канеха. Тези праскови нямаха нищо общо с онова, което се продаваше в Сф, през соца в "Плод-зеленчук". За къде ли ги изнасяха тогава?Има ли ги днес?
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГЕОРГИОС НИКОЛАС------------Да не стане Българската армия да терминира гръцкия ти на**ан ***! И да се молиш за милост ...
29
0
 
11
 
! Отговори
diavolcheto преди 9 години
Искам всички продажни политици, които превърнаха земята на България в пустиня, скъпо да заплатят! Произвеждахме великолепни плодове и зеленчуци - сега и ние можехме първо, да задоволим българския пазар с родни, чисти и вкусни земни дарове, и после да изнасяме. А ние внасяме ***, ядем ***, ставаме все по-болни.
28
2
 
3
 
! Отговори
до тра-ла-ла преди 9 години
Три хиляди камиона!?!?!?! Ти вярно си тра-ла-ла
27
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 29-----------На теб ти се иска да видиш Руснака гладен.Ама Руснака търгува с целия свят и ще яде каквото си иска!А ти ще ядеш каквото ГМО е останало в склада на господарите ти отвъд океана! Каквото не става за ядене ще ти го доставят в лъскав пакет да си хапваш.
26
16
 
1
 
! Отговори
ГЕОРГИОС НИКОЛАС преди 9 години
ГРЪЦКАТА АРМИЯ ЩЕ ТЕРМИНИРА ВУЛГАРО-ТАТАРСКИТЕ СЛАВЯНСКИ УРУДИ.ДА ЖИВЕЕЕ МАИКА ГЪРЦИЯ.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега пратете прасковите в Украйна и Слави да командирова Годжи, да им прави плодово отопление за зимата ... че ще им замръзнат манерките на фашист-комунистите от новата им централа в Киев.
24
2
 
4
 
! Отговори
КуРти преди 9 години
Мухахахахахах с 3.9 милиона ще забогатеят, даже и за връщане на дълга ще им останат, оправяне на проблем по гръцки..........днес.бЕгЕ-то не се спряха с веселяшките новини.
23
1
 
7
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До подготвен... хм, племенниците друго ми казват. Спрямо миналата година е много зле заплащането.
22
2
 
4
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До До 18 тра-ла-ла... простичък ми се видиш... Според теб е мутра и магазинера, продавача на царевица... ресторантьора по главната в Поморие... абе всички по веригата. Да-а, има криза в образованието.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пък Русия остана без праскови...Завалиите, ще трябва да минат на сьомга, чер хайвер и печени бобри.