Румънски печат: Пране на пари в Лукойл, щети за ?230 млн.

Извършени са обиски в 23 обекта на руската компания в Румъния
Обновена: 3 окт 2014 14:12 | 3 окт 2014 11:42, Елка Василева
40
Румънски печат: Пране на пари в Лукойл, щети за ?230 млн.
Снимка: Reuters

"Пране на пари в Лукойл. Обиски във фирми на руската компания в Румъния за нанесени щети от 230 милиона евро" е водещото заглавие на вестник "Путеря".

Генералният директор на рафинерията "Петротел Лукойл" Андрей Богданов бе изслушан вчера в прокуратурата на Апелативния съд в град Плоещ по дело за укриване на данъци и пране на пари, съобщават "Путеря" и "Ромъния либера".

По-рано същия ден прокурори осъществиха обиски в редица дружества, собственост на руската компания в Румъния, посочва в. "Путеря".

Финансовите щети за румънската държава се изчисляват засега на сумата от 230 милиона евро, а според данни, публикувани на сайта на министерството на финансите, през последните пет години рафинерията "Петротел Лукойл" е регистрирала загуби от над 2,5 млрд. леи (близо 600 милиона евро), пише вестникът.

Десетки прокурори, полицаи и митнически инспектори извършиха вчера обиски в 23 обекта в Румъния на руската компания Лукойл.

Според в. "Ромъния либера" присъствието на някои специалисти на обиските показва, че се търсят доказателства не само за укриване на данъци и пране на пари, но и за трафик на оръжия и експлозиви, с аромат на шпионаж. Наказателното преследване е било осъществено с подкрепата на Румънската служба за разузнаване, отбелязва "Путеря".

Според прокуратурата към Апелативния съд в Плоещ 112 милиона евро представляват нанесените щети от укриване на данъци, а други 118 милиона евро са били "изпрани". Източници, близки до разследването, са заявили, че ще бъдат изслушани всички отговорни лица от замесените фирми, като не е изключено да има задържани.

Руската петролна компания Лукойл държи 97,1 процента от акциите на рафинерията Петротел, която купи през 1998 г. Лукойл притежава в Румъния мрежа от 300 бензиностанции и контролира 20-процентен дял от местния пазар на петролни продукти.

Укриването на данъци и прането на пари от порядъка на милиарди евро годишно не могат да се случват без политически и институционални съучастници, отбелязва в. "Ромъния либера", който подробно обяснява използваните схеми за продажба на горива чрез фирми фантоми и продажбата на дизелово гориво, представяно като мазут.

Лукойл притежава цистерни, притежава складове за горива, има мрежи в близост до нашите граници, откъдето може да внася чрез фирми фантоми петролни продукти, пише "Ромъния либера". Ще успеят ли следователите да разбият цялата руска мрежа на територията на Румъния или аферата ще остане само буря в чаша вода?, пита изданието.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: РумънияЛукойл
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
9
 
19
 
! Отговори
До Dedo Ivan преди 9 години
Старче, май си забравил единствено кой се осмели да отнеме лиценза на Лукойл - Ваньо Танов - човек на ГЕРБ. Всички други са се държали като скопени евнухчета, защото руснаците добре са им пълнили джобовете в замяна. Лекувай си Алцхаймера!
13
11
 
13
 
! Отговори
Фен преди 9 години
До ?!?Грешиш приятел атаката срещу Лукойл беше добре организирано източване на държавата. Защото Борисов и собственика на Лукойл са дупе и *** .
12
12
 
14
 
! Отговори
Dedo Ivan преди 9 години
А сега си помислете, как е с българското ЛУКОЙЛ!!! При това бат'Бойко демострирА по време на царуването си, турботопли отношения с нейният BG дьонме. Честита ни изборна победа!
11
7
 
12
 
! Отговори
ромски преди 9 години
Румънците не признават и българската територия и граница в Черно море за да заграбят богатите кладенци на газ.
10
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не могат да попречат на Русия и Лукойл лесно ще си направи офшорка под чуждо име в Лихтенщайн а румънците ще загубят още милиарди данъци. Самият ЕС е прогнил от корупция и не иска да се реформира.
9
2
 
14
 
! Отговори
Професоров преди 9 години
Като чета коментарите и настроениетя... май вече сте се предали... Само приказвате, а на улицата сте послушни. Тая *** няма да се оправи за един ден и от един човек.
8
18
 
33
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Където мине руснак само купища гюбре остава.
7
1
 
54
 
! Отговори
?!? преди 9 години
При нас Ваньо Танов им взе лиценза, а българският съд толкова бързо им го върна, че от Лукойл даже и не разбраха. Правете си извода и за Горни Лом, като имаш контакти, можрли да те пипне някой?
6
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поздравления, Бъсеску !
5
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При нас Валето Златэв никой не го бара за нищо ... зэр рускиэ капитальи самиэ харошиэ в мире !За нашите дупэдавцьи.
4
0
 
42
 
! Отговори
куция гларус преди 9 години
да дойдат и у нас да видят какво става :) Има едно малко пристанище, наречено "Росенец".... останалото е история
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В дскенефа за да не четем такива лоши неща като при гнилите капиталисти,се плащат рушвети на всички държавни хрантутници.
2
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При нас такива работи не се случват щото никой не ги търси
1
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У нас пране от лукоил нема - нали р.овч следи със златната акция на сенка.