България и Румъния започват диалог по общи проекти за Плана "Юнкер"

Вицепремиерът Кунева се срещна в Букурещ с румънския премиер Понта
15 яну 2015 17:10, Елка Василева
36
България и Румъния започват диалог по общи проекти за Плана "Юнкер"
Меглена Кунева. Снимка: архив, Булфото

България и Румъния започват диалог по общи проекти за инвестиционния план на Европейската комисия, наричан още Плана "Юнкер", съобщи пресслужбата на Министерския съвет. За това се разбраха заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева и премиерът на Румъния Виктор Понта.

Вицепремиерът Кунева, която е на двудневно работно посещение в Румъния, се срещна с Понта извън предвидената програма по негово желание. Румънският премиер предаде пожелание за успех на новото българско правителство и отправи покана за провеждането на междуправителствено заседание в Букурещ възможно най-скоро.

Двамата констатираха, че България и Румъния имат подчертано общи интереси в рамките на Европейския съюз, които трябва да се изпълнят със съдържание и конкретика. "Двете страни са по-силни в рамките на общността, когато работят в режим на засилено партньорство", посочи Кунева.

На срещата беше обсъдена и европейската политика на сигурност. Двете страни изразиха съгласие, че България и Румъния могат да допринесат за сигурността на Европа и са готови да изпълнят всички условия за това, включително и през Шенген.

На срещата между българския вицепремиер и румънският икономически министър Михай Тудосе беше постигнато съгласие за сформирането на междуправителствена работна група, която да подготви в кратък срок конкретни предложения за общи проекти в сферите на енергетиката и инфраструктурата по Плана за инвестиции "Юнкер". Целта е предложенията да са готови за разглеждане на междуправителственото заседание.

Коментиран беше и въпросът за създаването на общ инвестиционен механизъм за тези проекти, като и възможността двете държави да направят обща вноска в Европейския структурен инвестиционен фонд, който предстои да бъде създаден по Плана.

Вицепремиерът Кунева проведе среща и с министъра на външните работи на Румъния Богдан Ауреску и неговия заместник Джордже Чамба. Акцент на разговора беше международното положение и отражението на новите заплахи за международната сигурност върху България и Румъния, и Европа като цяло.

По-късно днес вицепремиерът има срещи с министъра по европейските фондове на Румъния Еужен Тодорович и министъра на регионалното развитие Ливиу Драгня.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: РумънияМеглена Кунева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.