Роден след изнасилване: Младежът, който не мрази

"Майка ми ме е изоставила, баща ми е престъпник, но искам да ги видя"
Обновена: 1 апр 2015 13:48 | 31 мар 2015 21:58, Елка Василева
147
Роден след изнасилване: Младежът, който не мрази
Ален Мухич. Снимка: YouTube

Ален Мухич от Горажде, който е на 22 години, има основателни причини да мрази и проклина света, съдбата си, майка си, която го е родила и баща си, който му е дал живот. Но Ален не мрази и не проклина, пише "Слободна Далмация".

Младежът е роден на 20 февруари 1993 г. във военната болница в Горажде, Босна и Херцеговина, от млада мюсюлманка от района на Фоча. Жената е била многократно изнасилвана от свой съсед – сръбски войник, от пролетта до есента на 1992 г. Тогава, вече в напреднала бременност, тя успява да стигне в Горажде. Мъжът се казва Радмило Вукович, а името на майката на Ален не може да се огласява, защото тя е в програмата за защитени свидетели в САЩ.

Жената не е искала дори да го погледне

В Горажде жената е искала да направи аборт, но вече било много късно. Родила син, на когото не дала име, не е искала дори да го кърми, страхувайки се да не се привърже към детето, което ще й напомня за изнасилването.

Когато чула плача на своето бебе, жената казала на лекарите, че иска да го удуши. Майчиното й сърце не е било каменно, а разбито от огромната травма.

През първите месеци за малкия Ален се грижили медиците от болницата в Горажде. След това в живота му се появява човекът с голямо сърце, заради когото днес Ален не мрази и не проклина – Мухарем Мухич, портиер в болницата, се съжалил над момченцето и започнал да го води у дома си всеки следобед. Съпругата на Мухарем Адвия и дъщерите им Алмира и Ясмила се влюбили в момченцето, заобичали го и му дали името Ален и своето фамилно име.

Мухарем бил решил да каже на момченцето истината за родителите му, когато стане на 18 години.

Но веднъж, когато Ален бил едва десетгодишен, при момчешко скарване по време на игра в училище той научил истината.

"Всичко започна като детски спор за дреболии. Сбихме се и едно момче започна да ми вика: „Гадино, осиновен си, майка ти те е оставила. Ти си четническо копеле“. Прилоша ми – разказва Ален. - Беше ме много срам. Ударих го още веднъж и облян в сълзи, тичах три километра до вкъщи да питам родителите си дали е истина, че не са ми истинските родители“.

Месец след това в живота на Ален влиза още един човек, който ще му помогне да преодолее кризата, свързана с неговата самоличност – режисьорът Шемсудин Гегич от Сараево.

„В село до Вишеград, близо до вилата на осиновителите на Ален, снимах филм под заглавие „Момчето във войната“. Изведнъж отникъде се появи това 11-годишно момче. То дойде направо до камерата и ме попита какво снимаме. Казах му, че снимам документален филм за войната, а то ми каза: „Какъв е тоя твой филм, аз имам по-добър филм“, разказва Гегич за първата им среща.

Така е създаден филмът „Момчето във военния филм“ - първият от двата документални филма на Гегич за живота на Ален. Филмът е спечелил редица международни награди, а самият Ален дава интервюта за световни медии, което обезпечава финансово семейството му, а на самия него му олеква психически. Всичко това обаче има за последица и ареста на неговия баща заради изнасилване. ДНК доказва, че Вукович е баща на Ален и той е осъден на пет години и половина затвор за военно престъпление срещу цивилни.

При обжалването на присъдата обаче, след като признал пред съда Ален за свой син, Вукович е бил оправдан при условие, че се срещне с Ален, когато момчето поиска това. Вукович обаче не изпълнил условието.

Когато станал пълнолетен, Ален пожелал да се запознае с истинските си родители и помолил Гегич да направят още един филм за това как търси биологичните си родители. Така се появява вторият филм за Ален.

Той не открива биологичната си майка, но стига до нейната сестра. Във филма тя разказва как майката на Ален е страдала заради изнасилването. А биологичният баща на Ален избягнал срещата между двамата. „Когато се появихме на вратата на дома му, него го нямаше“, разказва Гегич. „Някой го предупредил, че ние отиваме. Скоро след това той набързо е продал къщата си и отишъл да живее на друго място“.

Когато филмът бил готов, Ален каза, че не осъжда майка си. „Не мога да я съдя за неща, които е била принудена да прави. Не знам защо ме е оставила, но сега чрез филма осъзнах много неща. Баща си обаче осъждам. Аз не мразя никого, само смятам, че всеки трябва да отговаря за престъпленията си и това, което е направил, включително и той. Него винаги ще го осъждам. Той за мен е военнопрестъпник. И не само той, а всеки, който е направил подобно нещо, не е важно дали е мюсюлманин, сърбин, хърватин...“, казва Ален.

След премиерата на филма, за която съобщил Ройтерс, майката на Ален се обадила на режисьора Гегич. Казала му, че досега не е знаела, че Ален я търси и е готова да се срещне с него.

„Не знам какво ще стане накрая. Ще видим, чувствата ми са объркани. Очаквам тя да ми се обади и съзнавам, че ще ми трябват сили за това обаждане, за тази среща“, споделя Ален.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
4
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Жена съм. Денят е 1 април 2015. Часът е 1.20. Абсолютно трезва съм. В живота си не съм пушила или употребявала наркотици или каквито и да е упойващи вещества. Толкова от мен. Правете си изводите.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да то много неща са не това,за което се представят
50
1
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 106Наркомана под ник" !!!" се представя за жена, а аз го разобличих и той откачи. Те това е цялата история.П.С. Пък аз и днес съм в настроение да го направя смешен.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ разбрах що се карате?
48
2
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 104!!!Гледам амфетките и марата са качествени- дерзай!
47
2
 
0
 
! Отговори
!!! преди 9 години
102, усещам разбира се. Явно не си чувал песента. Нищо. Някой може да я е чувал. Ако не, на него ще я изпея. Добре. Люби женицата си. Колкото можеш. Колкото. Толкова.
46
2
 
0
 
! Отговори
!!! преди 9 години
96, явно не си познал. Удоволствие за мен е да се срещна с Атакиста и Жена му. Такова шоу няма да са й бленували. София, Александър Невски. Чакам Ви. Владиславово да го уха. Там съм след две три седмици, ама за аматьори път на халос не бия. В тази връзка един се попика от страх, като му казах, че пристигам след два часа на летището във Варна и така и не пристигнах. Амсалакът въобще не повярва на Благословията, която щеше да го осени. От тогава съм скептична към амсалаци варненски. Приключих.
45
0
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до !!!Теста е най-голям при филма ДУХ с Патрик Суейзи: Каква му била ризата в гардероба подарена му за рождения ден.
44
0
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 94!!!Мадам, в момента чуждата жена за теб е най-добре да е по-далеч! Случаят е такъв!Идваш ли?
43
1
 
1
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Ей, пиши дали я знаеш тази песен от 87. Това е като тест. Все едно за пепеляшка, ама за пепеляшко!хахахахаха
42
2
 
1
 
! Отговори
!!! преди 9 години
92, а Жена ти къде е? Много ми е важно!
41
1
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 91!!!Мадам, когато съм изтрезнял сега, може ли да ви поканя на кръчма в моя квартал в заведение"Орхидея"??? Заведението се намира в квартал "Владиславово" в град Варна. Как ви се струва, мадам?
40
1
 
1
 
! Отговори
!!! преди 9 години
88, като изтрезнееш утре, пак пиши. Знаеш ли колко такива мъжаги, смелчаци като тебе съм виждала? НУЛА! Във виртуалния свят сте много отворени. Иначе сте пълни смешници. Трезви се осъзнавате.
39
1
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до !!!К'во стана, мЪ?
38
1
 
1
 
! Отговори
!!! преди 9 години
88, от механата ли ми пишеш?! Въййй, я си пий ракията и не ми се прави на атакист?! При Мъже или Атакистчета не ходя! Те идват при мене! Да не съм на повикване! Друг път!
37
1
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 86!!!Мога да ги оправдая- ако ми дойдеш на 4 очи- СЕГА!Готова ли си да се срещнем?Варна, кв Владиславово...механа Орюхидея>идваш ли?
36
1
 
1
 
! Отговори
!!! преди 9 години
85, напълно трезва съм. Оправдавай думите си с каквото си поискаш. Разрешавам ти. Разреши си го и ти и спи спокойно. Хубава седмица и прекрасен април желая. Моят ще бъде. Винаги е бил.
35
1
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
за 83 84Айшето вече на клона- толкова крушова от на цар Киро няма да е пила през целият си осъзнат преден ден!
34
1
 
2
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Шъ ви пратя една безплатна постна пица за сватбата. Ти ако ми пратиш розово злато от Италия ще сме квит!хахахах! Хайде, лека да ти е! Спирам, че ставам рязка, па то това не е за псевдо мъжленца фалшиви. Спокойни Воленовски Атакиски сънища ти желая! Мир Вам!
33
0
 
0
 
! Отговори
!!! преди 9 години
80, пишехме си, че ми доскуча. Чао.