Нова "държава" на Балканите – Либерланд

Тя е само от 7 квадратни км, обяви я чехът Вит Йедличка
Обновена: 15 апр 2015 16:27 | 15 апр 2015 14:36, Елка Василева
20
Нова "държава" на Балканите – Либерланд
Снимка: Сайтът на "Либерленд"

На ничия земя между Сърбия и Хърватия беше „провъзгласена“ най-малката „независима суверенна държава“ на Балканите с площ от 7 квадратни километра.

Това е „Либерланд“, в която нейният „президент“ чехът Вит Йедличка кани всички, които спазват принципа „живей и остави останалите да живеят“ и които не са екстремисти, пише на сайта си сръбският вестник „Блиц“.

„Либерланд“ се намира на бреговете на река Дунав между сръбския Бачки Монощор и хърватския Змайевац.

Йедличка твърди, че „държавата“ е възникнала изцяло в съответствие с международното право, тъй като е основана на ничия земя, която при разграничаването на новите държави след разпадането на Югославия не е била поискана нито от Сърбия, нито от Хърватия.

„Целта на основателите на новата държава е да създадат общество, в което могат да просперират почтените хора, като държавата няма да им вгорчава живота с ненужни забрани и данъци. Една от причините за основаването на Либерланд е вси по-силното влияние на групи, обединени от общ интерес, върху функционирането на държавите и все по-лошите условия за живот на хората. Основателите са вдъхновени от Монако, Лихтенщайн, Хонконг“, пише на официалния сайт на новата „държава“.

Вит Йедличка от маргинална дясна партия, близка до бившия премиер и президент на Чехия Вацлав Клаус, изрази в съобщение надеждата, че „независим и суверенен Либерланд“ първо ще бъде признат от Сърбия и Хърватия, на които се кани да изпрати ноти, а след това ще го признаят и други страни по света.
 
„Либерланд“ има свое знаме, герб, „конституция“ и „закони“. Макар че знамето се вее само от началото на тази седмица, вече се раздават „гражданства“ и се канят всички, които не са комунисти, неонацисти, екстремисти или осъдени за тежки престъпления.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пу за мене митниците!!!
12
2
 
11
 
! Отговори
жеко преди 9 години
нае.авка за богаташи, за да живееш там с тези правила ще искат да се плати солидно, едва ли с двата си скъсани джоба някой ще ме пусне такъв готин, свободомислещ и добър, във всяка точка на света имат право да живеят само богатите, останалите имат право да оцеляват, и всичко ново се създава за да се продаде под един или друг лозунг, докато има пари като разплащателен инструмент винаги ще има нещастни и щастливи
11
14
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 9 години
Тази земя е на Путин той ще си я анексира и без документ, че я е купил :D
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Либерланд е абсолютна Хърватска собственост намира се на единя бряг на река Дунав а от другата страна е Сърбия!!!
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако я е купил от определена държава значи това е нейна територия!!!Този използва факта, че е на границата и иска да отделя :D
8
0
 
4
 
! Отговори
МВнР преди 9 години
Малко познания по география и международно право веднага биха поставили нещата на място в някои празни глави, уви .... това не е случая с Долежал, но Недоспал, пардон Хръдличка, т.е. Йедличка. Той и Митов не ги знае нещата, но поне не говори пълни глупости
7
9
 
5
 
! Отговори
автономия преди 9 години
До УМЕН ГУЩЕРАз викам и североизточна България си отива!
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Регнете се в сайта и си поискайте гражданство.Дава се лесно сега.
5
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо да бягаме в новата либерландска държава с площ, колкото един концлагер - не е ли по-добре да заточим там всички балкански олигархии?
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че може и да го признаят, що не. Щом е земя която никой не иска, значи е безплодна пустош.
3
2
 
14
 
! Отговори
Георги М преди 9 години
Пичове, проверете границите на Балканите, преди да пишете. Този остров е на север от Сава-Дунав.
2
1
 
45
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Либерланд приема ли бежанци?
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Призната едновременно от сърби и хървати...оптимисти.