В Гърция закипя – ще има ли нов кабинет или избори?

Предстои парламентът да гласува мерките на кредиторите
Обновена: 13 юли 2015 16:25 | 13 юли 2015 12:34, Елка Василева
89
В Гърция закипя – ще има ли нов кабинет или избори?
Алексис Ципрас. Снимка: БТА

Главната опозиционна партия в Гърция Нова демокрация смята да подкрепи мерките на кредиторите и призовава премиера да внесе в парламента възможно най-бързо споразумението, постигнато с тях на срещата на върха в Брюксел, съобщава в. "Етнос".

Това е обявил лидерът на консерваторите Евангелос Меймаракис на състоялата се в Брюксел среща на върха на Европейската народна партия.

Меймаракис е уверил, че реформите, които ще бъдат одобрени от Еврогрупата, ще бъдат одобрени от неговата партия в гръцкия парламент и извън него.

Още по темата

Ръководителят на Нова демокрация е казал още, че консерваторите обмисляли три сценария за това какво би могло да се случи оттук насетне в Гърция.

Първият от тях предвиждал в страната да се стигне до сформиране на правителство със специална цел начело с Алексис Ципрас. Депутати от партията оценявали този вариант като по-удобен за тях, тъй като Ципрас щял да поеме върху себе си цялата тежест от постигнатото споразумение.

Предполага се, че при подобен сценарий, ако консерваторите бъдат поканени да участват /тъй като се обсъждала възможност този кабинет да е съставен само от представители на СИРИЗА, "Потами" и ПАСОК/, те щели да поставят условия за това докога ще да трае този експеримент.

Вторият сценарий се свеждал до това в Гърция да бъде съставено правителство със специална цел, но без Ципрас. В този случай Нова демокрация щяла да предложи за премиер фигура от СИРИЗА и за поста вече се спрягало името на Янис Драгасакис, сегашен вицепремиер в кабинета.

Третият сценарий бил избори в близко време. Според Нова демокрация такъв сценарий щял да е катастрофален за Гърция, тъй като нови избори щели още повече да засилят политическата нестабилност в страната.

Фракцията "Лява платформа" в гръцката управляваща партия СИРИЗА в свое ново съобщение в сайта си определя като "унизително" за гръцкия народ и страната постигнатото в Брюксел споразумение с европейските партньори.

В него се казва, че след 17 часа преговори лидерите на страните от еврозоната са стигнали до "унизително" за Гърция и нейния народ споразумение.

Това е нов непосилен меморандум, който връща обратно и разширява периметъра на опека от страна на Тройката кредитори над Гърция и запазва статута на дългова колония на страната в рамките на поставения под германско попечителство Европейски съюз, се казва в съобщението.

"Лявата платформа" призовава народа да не изпада в отчаяние и да продължи да се бори, като казва "не" докрай на меморандумите на кредиторите, на неолиберализма и на икономиите, които в еврозоната вече били институционализирани.

Правителственото мнозинство в парламента е под въпрос и никой не може да обвини депутатите, които не са съгласни с условията на кредиторите за споразумение. Това заяви по рано днес /преди огласяването на споразумението от Брюксел/ пред обществената телевизия ЕРТ гръцкият министър на труда Панос Скурлетис.

В момента съществува въпрос за правителственото мнозинство, каза Скурлетис, окачествявайки като "нежизнеспособно" споразумението, което кредиторите са предложили на срещата на върха в Брюксел.

Ние не се опитваме да направим споразумението да изглежда по-добро и това го казваме ясно, това споразумение ще ни представлява, допълни той.

Министърът поясни, че първо трябва да бъде стабилизирана ситуацията и да бъде обсъдена вероятността за избори. Панос Скурлетис каза, че нови избори в Гърция ще има още тази година.

Той посочи, че има два сценария за реализиране на споразумението с кредиторите - то да бъде одобрено в парламента с гласовете на другите партии или да бъде съставено правителство на националното единство.

Панос Скурлетис подчерта, че депутатите, които не са одобрили започването на преговори с кредиторите при гласуването в петък, е трябвало да подадат оставки.

Аз ще подам оставка, ако не съм съгласен с политиката на правителството, каза от своя страна пред телевизия Мега министърът на икономиката Йоргос Статакис. Той изрази мнение, че правителството ще успее да прокара през парламента исканите от него мерки, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
14
 
! Отговори
Шойбе преди 8 години
Българската драма е в 4 проблема,с решаването на един от които се решава всичко.1.Големи прости уста/ала Божидар Димитров, Проф.Вучков, Слави Трифонов, Андрей Райчев,тролиращи главите на простите българи - лепенки на устите им и народа проглежда.2.Руския модел на управление чрез повсеместно корумпиране-събаряне на *** и адиос корупция.3.Лустрацията -тръсване на клона и гнилоча пада.4.Липса на съдебна система-един почтен следовател, един прокурор и един съдия и толкоз.Съдебната системааа..!
26
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България осъмна с плакати: "България не е филиал на "Америка за България"! Костов, Иванов, Радан и шайката им от "Протестна мрежа" в паника!
25
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро ще има острови с немски имена.
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В крайна сметка нещата получиха някакъв логичен завършек - започва приватизацията в Гърция. От това по - голяма гаранция за връщане на заемите - здраве. Нали някои се питаха защо кредиторите отпускали толкова големи заеми, след като било ясно, че няма да могат да ги върнат. Ми щом не могат да ги връщат ще приватизират разни работи и ще връщат, не ли.
23
2
 
13
 
! Отговори
8 преди 8 години
Малкия, думичките "работя" и "доходи" са несъвместими, *** френд ! Или работиш или печелиш пари. Среден път няма. Затова по-тихичко го давай, че ти се смеем по-старите кучета. Пиши си програмките, взимай си заплатката и всичко ще е наред. Както казва една първокласна хиена (Джон Рокфелер):"Този, който цял ден работи, няма време да печели пари !"
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отделен въпрос е, че масовият българин гласува за тикви и съсели, щото все чака някой да го оправи.Като гърците сега - не искат да плащат и си избраха тоя клоун Ципрас. И той ще ги оправи едно хубаво, баш като наш Тиквоний.
21
1
 
10
 
! Отговори
77777777777 преди 8 години
20...Няма никога да ги пуснат от еврозоната преди да са си върнали заема,иначе им влизат директно
20
4
 
16
 
! Отговори
Niko$ преди 8 години
Продължаваме напред. Узо, сиртаки, таверни. От здрач до зори.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фактите също така са, че гърците са получавали доста повече, без да имат реално основание за това. Заеми и заеми. Сега, като се поизравнят нещата, ще се види кой къде е. Още преди две години имаше маса изоставени коли по солунските улици ;) Да не говорим, че там наистина получават повече, но и цените са в евро, а не лева.
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС им ДАВА ПАРИ те са ПРААТ НА ДРЪЖ МИ ШАПКАТА мноо ясно че ша земат парата пък после кво им пука
17
6
 
21
 
! Отговори
Очаквано ! преди 8 години
Най-вероятно са се били разбрали много преди сегашната случка и са направили малко шоу за пред народите си. Референдум в Гърция, на Запад пък се направиха на строги господари. Циркове. Всеки нормален човек знае, че големите в Еврозоната ще загубят в пъти повече, ако Гърция беше разклатила кочинката. Тези 80 милиарда са има пари за семки, сравнени с това, което може да последва, ако Гърция се разкара от великата Еврозона.
16
2
 
6
 
! Отговори
77777777777 преди 8 години
15....На времето бяха руснаците но България не е губила суверинитета.А нищо не се знае утре може пак с немците да тръгнем
15
11
 
16
 
! Отговори
8 преди 8 години
Моите доходи са без значение, въпреки че съм сигурен, че са много над твоите. Говорим за България и Гърция. Е, фактите са, че българите получават в ПЪТИ по-малко. И така ще продължава, докато гласуват за Тикви и Съсели.
14
4
 
12
 
! Отговори
777777777 преди 8 години
Споразомението е абсолютно същото,само че Ципрас мислеше че реферандома ще ги спаси.С този заем дълга им е 200% от *** .Някои френски милиардер се уреди с цяла държава на изгодна цена
13
8
 
18
 
! Отговори
Либеро преди 8 години
Германската икономическа политика няма алтернатива. тя е строго либерална със социална солидарност, според спечеленото. Труд, дисциплина, харч според джоба. Безотказна държавна машина, която не прощава никому, когато настъпи закона.Това няма алтернатива. От България до САЩ, това се потвърждава. Всяко левашко залитане води до гръцки варианти. Проблемът е, че леваците из цял свят се обединяват срещу това. Завистта на комунистите е основен морален мотив срещу работливите и замогващите. Анатема.
12
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 7777777777За сметка на Гърция в горда и "независима" България, всички решения се взимат от американското посолство.
11
17
 
9
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
И какво ако Гърция напусне евреозоната? Гърция след Втората световна война беше с силен търговски флот имаше добре развита лека промишленост и бележеше положителен икономически възход. И откакто ги намъкнаха в евреозоната по геополитически съображения я ограбиха и започнаха да и поставят правила как да спестяват и как да"живуркат". Да ама това не са българите да ги яхат,да ги правят на баламурници и да им правят геноцид!!!???.....
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо чудно след години българите да заобичат Ципрас. Покрай гръцката криза може бая да понамажем и ние :D
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами, като за това си учил - ще чистиш.
8
6
 
22
 
! Отговори
7777777777 преди 8 години
Гърция загуби суверенитета.За да си го върнат десет поколения занапред трябва да работят здраво и пак не е сигурно