България – любима дестинация на младия румънец

Съседите са все по-платежоспособни, пътуват все по-често в чужбина
Обновена: 19 авг 2015 10:55 | 19 авг 2015 09:26,
32
България – любима дестинация на младия румънец
Снимка: архив, Reuters

Румънските младежи имат обичайно по три почивки годишно - две кратки ваканции, тип уикенд в Европа и лятна ваканция между седем и 10 дни в България, Гърция, Турция или Испания. Това сочат данните на най-големия туроператор за чартърни ваканции в Румъния.

По думите на мениджъра на туроператора Мариус Пандел се наблюдава увеличаване на броя на почивките, които правят младите румънци в рамките на годината, като това води и до увеличаване на бюджета за годишни ваканции.

"Ако изберат по-скромно настаняване като бюджет, то румънските млади туристи обикновено харчат допълнителни средства за развлечение като различни спортове, екскурзии или коли под наем", казва Пандел и допълва, че средният им бюджет за почивка е 300-350 евро на човек (настаняване и транспорт).

Според проучване на Националното сдружение на туристическите агенции /НСТА/ в Румъния в последните десет години пътуванията на младите хора (между 26 и 35 години) в страната са се увеличили с 21 на сто. Най-силно е обаче увеличението при пътуванията на румънците над 55 години - с 35 на сто спрямо 2005 година.

"Румънският туризъм се разви впечатляващо в последните десет години, румънците пътуват все повече и са по-информирани отпреди", казва Адриан Войкан, председател на комисията по маркетинг на НСТА, по чиято инициатива е извършено проучването. По данни от допитването расте и броят на румънците, които имат възможност да отделят по-значителни средства за почивката си.

Около 17 на сто от румънците ще похарчат над 4000 леи /1800 лева/ за почивката си тази година. През 2005 година само пет на сто от северните ни съседи са заделили такава сума за почивка. Тази година под 1000 леи /450 лева/ за семейна почивка отделят само 11 на сто от румънците, докато десет години преди това 34 на сто от тях за почивали за тези пари. Намалява и броят на румънците, които не почиват. Ако през 2004 година 44 на сто от румънците не са били на почивка, то през миналата година броят им е намалял до 22 на сто.

"Както и преди десет години половината от населението отива на почивка в Румъния, но ваканциите в чужбина почти са се утроили - от 9 на сто през 2004 г. на 28 процента през 2015 година", е посочено в проучването.

Най-новите данни на на българския Национален статистически институт показват, че за първото тримесечие на 2015 година спрямо същия период на предходната година разходите за туристически пътувания на българите в чужбина също нарастват, а тези за пътувания в страната намаляват.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова ли не могат някои тук да съобразят, че именно онези, които имат нови и хубави коли ще могат да си позволят да пътуват. Това е все едно да правим изводи за нашето положение само по българските коли, които пътуват в Гърция. Да не говорим, че румънците са 3 пъти повече от нас, съответно "средната им класа" е като количествено много по-многобройно.. А, иначе дежурните седесариати *** ако не вмъкнат нещо за комунизма или Путин, просто им денят няма да е структуриран.
17
1
 
7
 
! Отговори
12 преди 8 години
Бях на Шабла преди 1 седмица - само румънци по пътищата към Варна и верно само Ази бях с брамбатайка , шапка им свалям.А ББ развива сама южна бг. , защо? Там граничим с ислямска държава!?
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Елате в Русе и ще видите как са румънците. През почивните дни тук те са повече от българите. А ако пътувате от Русе за Варна през лятото ще помислите, че сте в Румъния. Техните коли, които са доста по-нови от нашите, са поне 2 пъти по-многобройни. А Метро Русе се крепи изцяло на румънски клиенти.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Особен индивид е румънеца.Устремен,с кожено яке и с билет за Лондон ако има кой да прецака и там
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедност и мизерия в Румъния било, ама там средната пенсия е колкото тук средната заплата, умници.Техните села около Калафат били мизерия, а нашите около Видин,Лом, Монтана, Берковица, Враца- какво са?
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На времето румънците идваха тайно през границата в багажници за да пазаруват от българските хранителни магазини, че нямаха храна по време на последните 2-3 години от хунтата на Чаушеску. Държава която нямаше ТОК през '90та. А сега са поне 2 десетилетия по-напреднали от нас във всяко отношение. Заплатите им стават европейски, Букурещ е най-модерната и подредена столица на Балканите, в Констанца строят най-голямото пристанище на полуострова, пращат министри в панделата. Ние говорим за асфалт.
12
5
 
12
 
! Отговори
ture преди 8 години
Пак щуротии пишат мамалигите посещават повече южната ни съседка Гърция. Като цяло имат доста повече възможности от Българина.Пак някой всезнайко се е изказал!!!!!
11
3
 
12
 
! Отговори
летуващ в Гърция преди 8 години
В заглавието на статията името на държавата е объркано ! Колкото румънци видях по плажовете в северна Гърция това лято, толкова не съм виждал в Б-я за 10 години поне ,взети заедно.
10
1
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
епа и они си имат чалгичка - манеле...айде ние по Дунава да се изрЕдиме ;)
9
5
 
8
 
! Отговори
Войвода преди 8 години
Незнам какъв е стандарта в Крайова например,но ми направи впечатление автопарка им е на под 10г средно и нямаше хора с анцудзи,както и уникален парк в който можеш да се изгубиш...За справка е не много далеч от най-бедния БГ регион-Видинския.
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как така са по-платежоспособни, нали според Рапона сме 20 години пред Румъния във всичко?!
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, това по-информиран и знаещ човек от българина НЯ-***, просто няма! По всички теми компетентен, опровергава официални данни... Страшна работа. Браво! Предполагам няма агенция, институция или каквото и да е, която да поназнайва нещо повече от средностатистическия българин! Поклон
6
3
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Не е здравословно да използвате опиати рано сутрин.
5
2
 
11
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Както казваше във "Властелинът на пръстените" онзи дървоподобен Ент - Когато отивам на юг, сякаш вървя по нанадолнище. Та така, нещата се търкалят надолу - ние в Гърция и Турция; румънците тука и т.н.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедност ,мизерия, кражби-това е румъния. Я отиди около Калафат да видиш какви камбоджански пейзажи са--------ти новини не четеш ли ? терор по селата не ти ли говори нещо ?
3
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съдейки по статистиката май Гърция е доста по-любима дестинация на румънците въпреки петкратно по-голямото разстояние.
2
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ОчевидецБедност ,мизерия, кражби-това е румъния. Я отиди около Калафат да видиш какви камбоджански пейзажи са
1
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
спрямо същия период на предходната година разходите за туристически пътувания на българите в чужбина също нарастват--------купуват си скъпи еднопосочни билети за Германия .