Самозабравил се влах. Що е то? Румънец ще да е!

Проф. Божидар Димитров яростно нападна Моника Маковей
11 мар 2016 09:07,
66
Самозабравил се влах. Що е то? Румънец ще да е!
Снимка: Reuters

Самозабравил се българин означава македонец, а самозабравил се влах – румънец. Това отсече проф. Божидар Димитров, историк и директор на Националния исторически музей, в коментар на отвореното писмо на бившият министър на правосъдието на Румъния и евродепутат Моника Маковей, в което тя настоява за повече права и пари за етническите румънци в България.

"Румънците в България се определят като власи. Не е зле да се знае този дребен, но съществен факт. Те са дошли тук като власи и продължават да се определят като такива", настоя Димитров пред "Фокус".

Още по темата

"Г-жа Маковей трябва да се разбере с Индия, тъй като в индийския парламент имаше запитване - българските цигани да се обявят за индийци, тоест да имаме индийски етнос в България", посочи още той.

По думите му, според световните правила не съществува групово признаване на малцинства.

"Националната идентичност може да бъде индивидуално право на всеки човек. Що се отнася до историческия произход на ромите, те действително са индийци, смесени с египетски копти в движението на тази каста към Европа. Разбира се, те научават различни езици, като в един момент турския става преобладаващ. Затова съществува понятието турски цигани или български цигани", коментира още професорът.

По повод искането на Маковей - румънците у нас да изучават учебните предмети и да проповядват в църквите на румънски, Божидар Димитров посочи: "Аз не знам някой да не позволява на румънците в България да изучават румънски език и да говорят на него".

Професорът подчерта още, че категорията "румънец", може да се определи като "абсолютно измислена", създадена през XIX век.

"Тогава власи и молдовци се обединяват в една държава, но за да не са казва държавата Влахо-Молдова или Влахо-Богдания, както е старото има на Молдова, те са решили да се казва Румъния. Искали са да намекнат, че са потомци на античния Рим. Тези времена са отминали, понятието си е останало, но това е една изкуствена категория, която не е съществувала в Античността и Средновековието", обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божидар Димитров едно обаче със сигурност крие , че Християнстовото е било наложено насила от Византия по нашите земи. Тук не може да има теории. Става въпрос за факти
19
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във всички румънски църкви и до ден днешен българските надписи на кирилица си седят - те им викат славянски - ама единствените "славяни", с които са имали досега са българите.
18
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата крие много неща от Историята , ако излезе наяве всичко може да излезе че български роми е имало по време на Хан Аспарух , тоест Ромски племена
17
2
 
15
 
! Отговори
ОРИГИНАЛ преди 8 години
Ако се пренапише История на България наново в ОРИГИНАЛ ще стане ясно кой какъв и и от къде е дошъл тук по тези Земи
16
13
 
10
 
! Отговори
Лейди Гарга преди 8 години
Айде молим! Присмял се хърбел на щърбел! Това сме ние и румънците! Толкова години се евро-атлантизираме и комунизираме, че вече не виждаме че сме посмешището на ЕС, но се тупаме в гърдите на кой пра-дядо му бил по бабаит и на кой стринка му вари по-добър компот. Аман от "ентелегенция", "дупетати", "атлантидци", "шведи". Докато не си оправим държавата с здрав труд нямаме работа да се дърлим i да се правим на велики. Историята ни е пълна с причини защо!Наздраве!
15
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромите в България не искат и не се признават за роми , пишат се за българи или турци и съответно носят български и турски имена а къде ли са Индийските им имена, по време на Осмаско по-големите Катуни са избягали на Запад от България сещате се защо
14
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Османе, тепърва земята ще се отваря и истинската българкска история ще излиза наяве! Има и една история записана в кръвта човешка, дето една наука Генетика призната в цял свят я чете безпогрешно. Половината граждани на турция са с българска кръв!
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господа, знаете ли вие, че един от аспаруховите братя се заселва в днешна Северна Италия (бягайки от брат си Бат Баян, които приева Йудаизма) и точно от там един от римските императори ги гони в днешна Румъния. Те имат някакви спомени от римско време и затова кръщават Влахия Румъния, затова и кръвта ни е еднаква.
12
1
 
34
 
! Отговори
иван преди 8 години
До БългарчеУважаеми Българче, вярвайте - не могат да си прочетат историята, отпечатана през 1865 г.... и не само защото е на кирилица, а защото е нямало такава държава.
11
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, не, нашите роми са най- чисти турци и правнуци на Мохамад. Като ги хванат да крадат и просят в ЕС казват гордо, че са българи, но това е за заблуда на еврог!
10
0
 
36
 
! Отговори
opps преди 8 години
Ако искат да си ги вземат в Румъния - признавам ги веднага и да изчезват...
9
13
 
28
 
! Отговори
Блъско преди 8 години
за един *** преди години румънките даваха дупе,а сега ни минаха и икономически и политически и по всичко.Толкова пропаднахме за 20 години ,че дълбаем дъното вече,затова всеки почна да си прави гаргара с България.
8
2
 
26
 
! Отговори
иван преди 8 години
До хахаДобре! И истината е елементарна - там сме били, направили сме държава, създали сме азбука, черкували сме на църковно-славянски, изографисали сме манастирите, написали сме книги - вкл. и историята на т.н. румъния...след туй - тъй като е по-неуютно, сме се преместили отсам Дунава. Но не забравяме ! А иначе по отношение на "влашки ***" - смятам, че тази Маковей обяви война на Индия.
7
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румъния искала ромите да се обявели за румънци, Индия искала ромите да станели индийци. Можем много лесно да разрешим спора- разделяме ги на две групи, едните ги пращаме в Румъния, другите в Индия и така всички ще са доволни.
6
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако във Варна има роми твърдящи, че са румънци, то веднага да се товарят на някой шлеп и да ги върнат на Румъния, там живот ще си живеят! Малко са ни нашите, та и румънски ще храниме, пфу!
5
25
 
21
 
! Отговори
Разпределянето на Бг преди 8 години
Румъния има териториални претенции към България и ще се опита да откъсне част от плодородните земи. Двата танка няма да ги спрат.
4
5
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошото е, че отвсякъде започнаха да си правят гаргара с умрялата ни държава. Усеща се гниенето и лешоядите настъпват. Ще се сбият за тая обезлюдяваща се територия.
3
32
 
15
 
! Отговори
stamen преди 8 години
Моника Маковей извърши реформа в съдебната система в Румъния и в северната ни съседка вече има конкретни резултати. Докато тук, при нас, съдебната система не работи. Това е по-важно, отколкото да даваме акъл на хората, като какви трябва да се самоопределят. След като един човек се самоопределя като румънец, значи е такъв. Изглежда, че това, проф. Божидар Димитров не иска да го разбере. Какви права следва да се дадат на един човек, определил се за румънец, това вече е друг въпрос.
2
4
 
57
 
! Отговори
хаха преди 8 години
тези така наречени съвременни румънци са големи смешки, белите хора населяващи румъния в момента като територия са си живи българи тази територия (на цялата днескашна румъния) е било България много по вече столетия от колкото я има съвременната румъния, доказват го и последните изследвания на ДНК че с румънците сме най близо генетично (потомци на едни и същи хора), говоря за белите тъмните румънци професора е обяснил какви са и от каде и как са дошли в българските земи
1
3
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тцъ, тцъ, тцъ, как се въртят нещата. Преди 30-тина години като отидеш в Румънско за дъвки и лукчета се избиваха, а за кутия БТ чудеса правеха. Сега акъл дават, претенции разни ни пробутват, но пък трябва да признаем, че в момента им дишаме прахта.