Министри обсъдиха интерконектора Гърция-България

До края на годината стават ясни параметрите на проекта
16 май 2016 21:30, Петя Славова
14
 Министри обсъдиха интерконектора Гърция-България
Снимка: Министерство на енергетиката

 Министрите Петкова и Скурлетис обсъдиха изграждането на интерконектора Гърция-България и терминала за втечнен природен газ до Александропулис 

 Ден преди официалната церемония, която ще даде начало на строителството на Транс-адриатическия газопровод енергийните министри на България и Гърция потвърдиха политическа подкрепа за реализация на междусистемната газова връзка и на терминала за втечнен природен газ до Александропулис.
 
Министър Теменужка Петкова и гръцкият министър на околната среда и енергетиката Панос Скурлетих се обединиха около това, че и двата проекта следва да се развиват заедно и зависят един от друг. По думите на министър Скурлетис Транс-адриатическият газопровод, неразделна част от Южния газов коридор, е един от десетте най-големи енергийни проекта в световен план в момента. 
 
По време на двустранната среща министър Петкова обсъди с гръцкия си колега приключилата първа фаза на пазарния тест по проекта за интерконектор между Гърция и България. Девет компании резервираха капацитет за над 4.3 млрд. куб. метра, което нахвърля първоначално проектирания капацитет на газопровода.
 
Петкова определи предстоящата втора фаза като още по-важна за успешната реализация на проекта. „Изграждането на терминала за втечнен природен газ и междусистемната газова връзка Гърция-България ще гарантират за двете страни конкурентни цени на енергийните ресурси и конкурентоспособни икономики“, подчерта министър Петкова.
 
До края на годината предстои да се изяснят юридическите, финансовите и техническите параметри на проекта за терминал за втечнен природен газ.
 
Министрите Петкова и Скурлетис се ангажираха да продължат активна работа и по двата проекта. Както интерконекторът Гърция-България, така и терминалът за втечнен природен газ до Александропулис ще функционират в рамката на Европейския енергиен съюз, осигурявайки енергийна сигурност в региона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
КАКЬВ ПРОЕКТ СА ОБСЬЖДАЛИ---НАЛИ ГО..ОТКРИХА МИНАЛАТА ГОДИНА
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е краваролизачите да ни разкрият "тайната",че американското посолство е на КГБ,а американските военни бази са прикрити руски.ТО БИВА ИДИОТИЗЪМ,АМА АКО ЗА ТАКИВА ТЪПОТИИ ВИ ПЛАЩАТ НПО-ТА,НАПРАВО ЩЕ СРИНЕТЕ ФИНАНСИТЕ НА КРАВАРОУСАТА!
6
2
 
4
 
! Отговори
Колио преди 7 години
До каракачанина ти самия вярваш ли си на глупостите дето пишеш или просто смяташ всички останали за ***. Даже 4 годишния ми син които чете от преди да навърши една се смее на малоумщините които пишеш.
5
5
 
9
 
! Отговори
Колио преди 7 години
Тъпите гербери правят ел инсталация в туристическа палатка в гората за нас сметката.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американските централи, всъщнист не са американски, а руски
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Булгаридиотизъм: изтърви питомното и гони дивото!Връзки,връзки...а газ няма и няма!То ако беше така лесно,Германия нямаше да се подсигури със "Северен поток 2 с газ...пак от Русия.А булгараборигените ще "изграждат " връзки и ще го духат пак руския газ...само,че,доставен скъпо и прескъпо от германския хъб!Наздраве,***!
2
4
 
7
 
! Отговори
Майкъл Джексън преди 7 години
"Ани, ар ю окей?"
1
11
 
6
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Браво! Най-после!