Йълдъръм – бъдещият премиер на Турция. Какво иска той?

Готви нова конституция с положение за президентска система
22 май 2016 09:30,
73
Йълдъръм – бъдещият премиер на Турция. Какво иска той?
Ердоган с Йълдъръм. Снимка: Reuters

Управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще се събере днес на втория в историята й извънреден конгрес, чиято единствена точка от дневния ред ще бъде гласуване на кандидатурата на Бинали Йълдъръм за нов лидер на партията.

Около 80% от членовете на ръководството на ПСР подкрепиха кандидатурата на Йълдъръм, който е настоящ министър на транспорта, мореплаването и съобщенията. Очаква се на конгреса, в който ще участват около 1400 делегати, мнозинството да подкрепи неговата кандидатура.

Още по темата

Йълдъръм ще бъде и новият премиер на Турция, тъй като по традиция тази длъжност заема лидерът на най-голямата партия. Президентът Реджеп Тайип Ердоган по-рано заяви, че смята да подпише нужния указ за това.

Бинали Йълдъръм ще замени на двата поста досегашния лидер на ПСР и премиер на страната Ахмет Давутоглу, който на 5 май обяви, че напуска лидерското място и няма да се кандидатира отново. След оттеглянето от ръководството Давутоглу ще остане член на партията и депутат в парламента, предаде ТАСС.

Според местни анализатори причина за оттеглянето на Давутоглу са разногласията му с Ердоган за системата на управление на страната (парламентарна или президентска), кюрдския въпрос и намесата на президента, който по конституция трябва да е безпартиен, в делата на ПСР.

Йълдъръм е един от най-близките сътрудници на Ердоган в продължение на много години. Турските политолози не очакват от него съществени промени във външната или вътрешната политика, след като стане премиер. Не се очакват и големи промени в правителството - ключовите министри на вътрешните и външните работи и част от икономическия екип ще запазят постовете си.

Вътрешнополитическият курс вероятно ще бъде насочен към подготовката на нова конституция с положение за президентска система, евентуално за президент с партийна принадлежност, както и към активна борба с тероризма. След издигане на кандидатурата му Йълдъръм обеща "да избави напълно страната от терористичната заплаха".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
7
 
! Отговори
Turkish Power преди 7 години
...Turcite sa otkrovenni...za razlika ot surbi..gurci..daki! Koi zabiha noj v gurba na bulgarina????....pomnete istoricheskite fakti!
22
3
 
2
 
! Отговори
До Ястреба преди 7 години
Изтриха ми написаното преди минута.пиша пак.питам ястреба,ти ататюркчия ли си или ердоганджия?
21
2
 
3
 
! Отговори
Поп Грую преди 7 години
Какво иска? Как какво?Козичка иска...
20
10
 
0
 
! Отговори
Turkish Power преди 7 години
Turkish&Bulgarian Union ...Peacefoul Forces!
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турчино като сте толкова велики я кажи коя държава от Балканите би застанала зад Турция.........историята го е казала трудно се води война на няколко фронта.....а още по важно е че вече не сте дружки със руснаците....осрахте се......но иначе сте велики
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато българите са дошли тук те са били около 10 000 души. Но по тези земи на север от Стара планина са живели седем славянски племена, на юг освен славянсите племена са живели траките, които също нямат нищо общо с турците. Така че при смесването на славяни българи и траки се е получил българския народ. Не случайно се е наложил славянският език понеже славяните са били най-многобройната част от това население.
17
4
 
5
 
! Отговори
До турчина преди 7 години
Колкото и да ти се иска.....Турция със тази политика която води се праща сама на въжето....Америка е далеч за да ви спасяваха комшийте ви направо ви благотворят
16
8
 
5
 
! Отговори
Turkish Power преди 7 години
Bulgari i Turci...korena ni e edin...roda sme! Tolkova li e trudno da proglednete! Suvremennite turci priemat Islyama..a bulgarite Hrista! Stiga omraza...obedinenieto shte ni napravi silni!
15
4
 
5
 
! Отговори
До kiroo преди 7 години
Не всички БГ турци мислим като тебе вее.живял съм в Адана Ескишехир и Истанбул и знам какво е там.не е за живеене сред диваци.ако на теб ти харесва отивай там.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми е интересни как ще ислямизирате насилствено балканите. Колкото се мъчихте не успяхте когато тук беше турско. Колихте, бесихте, но в голямата си част народът си остна християнски. Проблемът ви е, че не можете да се разбирате и да живеете заедно с други народи. Виж какво става като отидете на Запад. Не можете да се смесите с останалите. Итук бяхте 500 години и пак не ви приехме. То с кюрдите, с които бяхте 1000 години вече не се разбирате и един ден ще се отърват от вас.
13
12
 
7
 
! Отговори
Горд Турчин преди 7 години
Българите са от тюркски произход. Хан Аспарух и родата му като са дошли по тия земи от Азия са носили тюркски имена. И другото голямо доказателство че всички българия носят турска кръв са 500 те години турско робство. Сега като се оплаквате че 5 века са ви клали и изнасилвали я някой да ми каже как може да е сигурен че във вените му не тече турска кръв
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха, демокрация по турски! Тоя ердоган що направо не се обяви са султан?
11
3
 
4
 
! Отговори
PD преди 7 години
Нормално е да не сте омешани през 14 век. Щото като подвластни на Визнатия, вероятно сте омешени много преди това. И вероятно докарани до просешка тояга, ви е обещано благоденствие в новите земи и държавни привилегии. Ето тогава сте станали турци, за местното население, щото турчин е бил този, който говори малоазийски диалект, що годе може да пише (арабска знакова система) и е мюсюлманин по религия. Ще дойде ден да стане ясно що е то Тюрки, език и произход. Вероятно си приписвате чужд произход.
10
12
 
5
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Ние сме насилствено изселени през 14век от територията на град Коня/Караман, за да се размие хомогенното българско и гръцко население на Балканите. Ние не сме се омешили с араби,перси,кюрди и арменци,защото сме депортирани преди те да станат много в територията на днешна Турция и за това на Балканите сме бели и леко дръпнати очи. Ще се борим на живот и смърт докато ислямизираме Балканите!
9
2
 
2
 
! Отговори
хах преди 7 години
Интересно става в Турция, добре че имат проблеми на изток, защото с тая слаба Гърция до нас ... С друг думи, добре че ГЕРБ започнаха да отпускат по някой лев за армията, не че има шанс :)Fun fact: Султан Баязид I, който превзема Търново и Видин ние го знаем като Светкавицата, но на турски се казва Йълдъръм (не че това трябва да означава нещо).
8
23
 
10
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Турция ще си прави реформи каквито иска и вие само ще коментирате и ще умирате от яд, че тя става все по силна. От години чета новини по турските и българските сайтове. В Турция много рядко излизат новини за *** макар и коментарите да са много малко за вас и никой не плюе по българите както вие по турците. Това е един достатъчен пример да се разбере че вие сте едно нищо за по голямата част от света. И мразят само слабите както вие мразите почти целия свят
7
3
 
10
 
! Отговори
PD преди 7 години
Ясно е какво иска Турция на Ердоган, неясно е защо при всяко отделяне на газове в съседната държава, журналистите материализират вонята. Политическата интрига, че всеки мюсулманин, говорещ тюркски е турчин постепенно ще се пропуква, с намаляване на финансовата поддръжка за проекта. Консолидиране около исляма, с парите на СА, ще радикализира по млади, но не и традиционни общности дори в самата Турция. Особено по широко скроени интелигенти. Така че скоро покой няма да види. Въпреки някои успехи.
6
4
 
4
 
! Отговори
2 до 4 преди 7 години
Защото сме ги виждали такива. След първоначалната еуфория и подем, следва повсеместна корупция и упадък.
5
5
 
10
 
! Отговори
До Дедо Ташунко преди 7 години
Турция отива към диктатура. Може и към монархията да се върнат.
4
5
 
12
 
! Отговори
do 2 преди 7 години
Защо да не ги търпят? Хората направиха трети мост над Босфора. Мин.заплата беше 300 евро през 2015. Януари 2016 стана 425. Защо да не ги търпят?