26 000 са задържаните след опита за преврат в Турция

Правосъдният министър пак настоя за екстрадирането на Гюлен от САЩ
9 авг 2016 14:44, Елка Василева
16
26 000 са задържаните след опита за преврат в Турция
Снимка: архив, Reuters

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг съобщи, че общо над 26 хиляди души са били задържани във връзка с неуспелия опит за преврат в страната на 15 юли, предадоха Ройтерс и турската частна телевизия НТВ.

Боздаг, който говори в интервю за Анадолската агенция, каза още, че 16 хиляди са оставените в ареста.

По повод на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за преврата, министърът каза, че неговата роля в метежа е "факт, известен на всички".

Турция настоява за екстрадицията на Гюлен, който живее в доброволно изгнание в САЩ от 1999 г., но досега Вашингтон не е откликнал на искането. Според Боздаг обаче Гюлен вече не е "полезен инструмент" за САЩ. По думите на министъра посланието от американските власти към момента относно екстрадицията е "положително".

"САЩ трябва да съдействат за безусловната екстрадиция на Фетхуллах Гюлен в Турция", подчерта той.

Боздаг заяви, че на 15 юли, когато бе извършен опитът за преврат, и на 7 август, когато 5 милиона души се събраха в Истанбул на митинг в подкрепа на демокрацията, турският народ е изпратил послание, "както до приятелите, така и до враговете си, че занапред в Турция не може да се извършват преврати", защото народът "никога няма да го позволи".

Според министъра "инструментите, които действат с подкрепата на чужди сили", не могат да "ограбват съдбата" или да решават бъдещето на Турция.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган все повече заприличва на Кимче Нун: същия "верен" еклекторат,същите истерични митинги,същия диктат над обществото и медиите. Накрая Република Турция е остане само в Северен Кипър- онова в Анкара и цариград ще се превърне в реплика на Османския султанат.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грамотните хора си имат работа и не пълнят улиците за щяло и нещяло: това го правят най-вече *** (= лу-м-пен-ит.е) и безделниците.
6
0
 
1
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Грамотните хора си имат работа и не пълнят улиците за щяло и нещяло: това го правят най-вече *** и безделниците.
5
0
 
1
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
26 000 са малко- 26 милиона трябва да бъдат задържани!
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина завиждам на Ердоган Той в момента е с най силен и верен електорат . А ние в бг нямаме и 1000 души на улицата ашк Олсън комшу.
3
2
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Турция ще стане още по...силна,ако приемат смъртното наказание за...предателите,както иска Ерсдухан.Наш Бочко като...верен авер на диктатора,ако въведе и у нас този...закон,ще постави държавата на...изпитание.Рискува да не остане кой да ни...управлява,защото горе...всички са предатели.
2
3
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Май критерият е да си интелигентен над средното ниво и под ножа,изглежда познато като почерк,сега дори да си умен няма да смееш да го покажеш
1
11
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Да не са им казали ,че който си остане в къщи ще бъде застрелян?