Турция в траур! Терористични актове отнеха живота на 29 души

Две експлозии избухнаха снощи до стадион "Водафон Арена" в Истанбул
Обновена: 11 дек 2016 07:32 | 11 дек 2016 07:19,
176

Снимка: Reuters

В Турция е обявен национален траур във връзка с терористичния акт, в резултат на който загинаха 29 души и пострадаха 166, съобщава Azeri Press Agency. Траурът е за срок от един ден. Заповедта е подписал премиерът Бинали Йълдъръм.

Снощи до футболния стадион "Водафон Арена" в най-големия турски град Истанбул избухнаха две експлозии – кола-бомба беше дистанционно взривена близо до стадиона, а секунди по-късно атентатор-самоубиец се самовзриви в парк в непосредствена близост.

Още по темата

По последни данни загинали от експлозиите са 29 души, а ранените са над 160. Почти всички загинали, както и по-голямата част от пострадалите, са служители на реда, тъй като избухването на колата бомба беше срещу автобус на жандармерията, която се намираше в района поради провелия се часове по-рано мач между отборите "Бешикташ" и "Бурсаспор".

В съобщение в социална мрежа министърът на транспорта на Турция Ахмет Арслан определи експлозиите в Истанбул като терористична атака.

Съединените американски щати, които са съюзници с Турция както в НАТО, така и в рамките на офанзивата им срещу терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия, осъдиха "най-категорично" терористичното нападение.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди двойния терористичен акт, съобщава ТАСС.

"Генералният секретар на ООН изразява най-дълбоко съчувствие и съболезнования към семействата на жертвите, правителството и народа на Турция, а също желае бързо оздравяване на ранените. Той се надява, че виновните за този терористичен акт ще бъдат бързо идентифицирани и предадени на правосъдието", гласи комюникето от ООН.

"Тази нощ ние отново станахме свидетели на подлото лице на терора. Ясно е, че целта на терористичния акт, който се случи веднага след мача "Бешикташ" – "Бурсаспор", е била максимален брой жертви. За съжаление, имаме загинали и ранени", заяви в изявление турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу съобщи, че 10 души са задържани във връзка с експлозиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До "Етнически Българин"колкото аз съм етнически марсианец
52
3
 
0
 
! Отговори
m преди 7 години
razbra li sega
51
8
 
8
 
! Отговори
game of thrones преди 7 години
Ердуганя уби още 29
50
3
 
8
 
! Отговори
бг преди 7 години
Защо Турция е в траур? Какво е станало?
49
12
 
21
 
! Отговори
Етнически Българин преди 7 години
Преди не харесвах и мразех Турция, но сега разбирам, че съм грешал. Това е страна с държавници, които защитават националния суверенитет на страната и не се дупят ни на руснаци ни на американци. Турция е голяма сила и България може да научи много от тях. За да те уважават другите, преди всичко ти самият трябва да се себеуважаваш.
48
1
 
6
 
! Отговори
Раптор преди 7 години
До Анонимен 57Ти пък къде се ръгаш в А група? Така като гледам коментарите твърдението ти изобщо не отговаря на истината. Всяка жаба да си знае гьола. Твоят определено не е тук. Никой не те има за жив .
47
1
 
7
 
! Отговори
Българи преди 7 години
Обединявайте се и се небойте, само с Бог. Пак каквото ни мислят от други страни да ни вредят по тях ще пада, не бой се народе
46
4
 
20
 
! Отговори
костадин преди 7 години
много *** коментатори помислете бе будали каква държава е ТУРЦИЯ с каква полиция са и пак виждат зор не пишете глупости хора са загинали а има и ранени имаите срам.
45
3
 
12
 
! Отговори
Раптор преди 7 години
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ *** ТРИЕ МОИТЕ КОМЕНТАРИ И ВЕЧЕ НЕ ЗНАМ, НА КАКВО ДА ГО ОТДАМ ТОВА НЕГОВО ДЕЯНИЕ? НА ЛИЧНА НЕПРИЯЗЪН КЪМ МЕН И МОИТЕ КОМЕНТАРИ ИЛИ НА ЗАВИСИМОСТ КЪМ ОПРЕДЕЛЕНА ПОЛИТИКА, ЗАЩОТО АКО ТОВА Е ТАКА ОЗНАЧАВА, ЧЕ В ТОЗИ САЙТ НЯМА СВОБОДА НА СЛОВОТО. ЗАБЕЛЯЗАЛ СЪМ, ЧЕ КОГАТО КОМЕНТИРАМ НЕЩО СРЕЩУ ЗАДОКЕАНСКИТЕ "СПЕЦИАЛИСТИ" И ЗАПАДНЯЦИТЕ КОМЕНТАРИТЕ МИ СЕ ТРИЯТ. ТОВА ЛИ ВИ Е СВОБОДАТА НА СЛОВОТО ???
44
18
 
21
 
! Отговори
Rip преди 7 години
Iskreni saboleznovania, Republika Turkiye!
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако допусне кюрдистан печели враг на портите ако ли не войната продължава кофти ситуация,влака е изпуснат отдавна дано има още спирки щото става буламач вече,как да създадеш деца и да ги хвърлиш в този свят на терор :/
42
13
 
4
 
! Отговори
tur4in преди 7 години
ewropa podkrepva terorızma,zatova ne iska dase nakazvat trorıstite sıs smırt hayde gledaytesi rabotata vsickı na kol
41
12
 
6
 
! Отговори
tur4in преди 7 години
tezi ewropeyci si igrayat sis teroristi emi elate sami ako mzdravo dupe ve
40
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Башар Асад да им даде бре, нали същите хора се бият и в Сирия?
39
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи в Сирия са терористи, а в Турция са борци за свобода....хахахаха.
38
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 46 Цял свят знае че ИД се спонсорира от САЩ, ти единствен разобличи истината- Русия ги спонсорирала? Муахахаахахах...!
37
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на ПКК и на И.Д финансирането и логистиката идват от Москва!За да не го разбираш това, или си пристрастен, или...!!!!
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Revolution_ПКК МАРКСИСТИ?
35
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕРДОГАНще срутят Европа, колкото "срутиха" Русия неотдавна. Легнаха по гръб!
34
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕРДОГАН - ПОЧТИ ЦЯЛА ТУРЦИЯ - 83 % ПОДКРЕПЯТ ЕРДОГАН...може, но изглежда останалите 20-на % неподкрепящи го направиха от Турция опасно за живота място! Ще успее ли господинът да унищожи около 15 000 000 турски жители? Как се възприемат от света такива типове