Сърбия с акция "Косово" – националистически влак до границата

"Изпратихме влак, не танк", подчерта премиерът Вучич
15 яну 2017 10:07, Петя Славова
317

Снимка: БТА

Специално украсен сръбски националистически влак беше спрян вчера на границата между Сърбия и Косово, което доведе до засилване на напрежението между страните, предаде Асошиейтед прес.

По-рано представители на Косово определиха опита за установяване на железопътна връзка между двете страни като агресивно нарушение на косовския суверенитет, припомня Асошиейтед прес.

Сръбският премиер Александър Вучич нареди влакът да спре в сръбския град Рашка, заявявайки, че етнически албанци от Косово са опитали да минират железопътната линия. Косовската полиция отхвърли остро обвиненията и заяви, че е проверила релсите, без да открие експлозиви, пише БТА.

На свикана по спешност пресконференция в Белград Вучич обвини правителството в Прищина в планове да арестува машиниста и пътниците във влака като опит да провокира конфликт. Сръбският премиер предупреди етническите албанци в Косово да не нападат сръбското малцинство, "защото Сърбия няма да го позволи".
"Изпратихме влак, не танк", подчерта Вучич.

Произведеният в Русия влак е украсен със сръбски знамена, религиозни православни сцени, манастири и средновековни градове и с надписи "Косово е сръбско" на 20 езика, отбелязва АП. Униформите на служителките във влака са в цветовете на сръбското знаме.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград не признава разделянето и се опитва да запази влиянието си в северната част на Косово, където живее по-голямата част от сръбското малцинство, припомня АП.

Косовският премиер Хашим Тачи заяви вчера във Facebook, че Косово уважава свободата на движение на хора и стоки, но влак, покрит с националистически лозунги, които нарушават косовската конституция и закони, "е напълно неприемлив".

Освен това на него са пътували хора, които не са имали разрешение да влизат в Косово. Трябва да се попречи на всяка незаконна дейност, която заплашва държавния суверенитет на Косово, добави Тачи във Фейсбук, определяйки влака като провокация.

Отношенията между между Белград и Прищина са обтегнати след задържането във Франция на бившия косовски премиер Рамуш Харадинай по сръбска заповед за арест, припомня АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В дена, в който Сърбия бъде унищожена, това ще бъде най- голямата радост за Турция.
90
1
 
2
 
! Отговори
Радко преди 7 години
До 114Чел съм достатъчно и знам дори кой е Скендербег, ти почети повечко.
89
2
 
7
 
! Отговори
Радко преди 7 години
До 111А какво направиха преди това хората на Насер Орич с местното сръбско население?
88
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде отиде Раковски да прави Легия и да обучава български момчета да се бият срещу турците?Къде отиде Левски да се подготвя за борба?В Сърбия.Първо трябва да се обединим със Сърбия срещу по-големия и страшен враг.Няма по-страшен враг за славяните от исляма.Така, както бяха разпокъсани славяните преди 1300 години, сега не трябва да се допуска.
87
7
 
3
 
! Отговори
Трол преди 7 години
До 118Кое ще ми напомняш?! Вземи се събуди!Мразиш ли всички немци заради Хитлер?
86
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** 119Какви велили сили бе, това е таен договор между Гърция и Сърбия срещу България с гарант Русия, македонския език кой го създаде?
85
10
 
9
 
! Отговори
Трол преди 7 години
До Анонимен 117Моля те!!!Отделянето на Македония и отнемането на територии от България в полза на Гърция и Сърбия,е решение и дело на "Великите сили".Както дадоха Палестина на евреите,така разпарчетосаха и България
84
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До TrolСърбите и с Македония така викаха, ама накрая я искаха цялата! Дето нямаше кьоравo сръбско пиле в Македония, а всичко беше българско!
83
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки истински българин знае за българските чети на ВМРО, начело с великия революционер Иван Михайлов. И знае за тясното сътрудничество на ВМРО с Усташкото движение в Хърватия! Защо ли?
82
17
 
9
 
! Отговори
Trol преди 7 години
До До Загрижен 103Много си прос*т!!Въобще цялата нация са като теб! Сърбите първи казаха,че ако тръгне Кърджали да се отделя от България,веднага ще дойдат на помощ,за да не стане Кърджали второ Косово.И да Ниш е български,ама и Кавала е.И Драма също!!И какво??
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радко, албанците са се съпротивлявали най-дълго на османците и са паднали най-лесно от всички балканци. Чети повечко!
80
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РадкоНе! Хора заставащи на страната на сърбите са българофоби! Сърбите са най-големият ни враг, а вие им шпакловате чатала...
79
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сръбските фашисти извършиха геноцид в Сребреница избивайки 8 хиляди мирни цивилни
78
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви братя са ни сърбетата бре? Винаги сме воювали с тях. И при Борис и при Симеон. Първи дружки на османците и участвали на тяхна страна при завладяването на балканите. Участвали в редиците на османската войска и в малоазийските им походи. Участвали на османска страна и в битката край Варна. Това ли са ни братята? Много вярвате на истории писани в масква.
77
11
 
10
 
! Отговори
Радко преди 7 години
Най-жестоките наемници в Османската империя, които са извършили едни от най-страшните кланета по нашите земи са албанските и вие ги защитавате и ми говорите колко лоши биле сърбите. Според мен хора заставащи на страната на шиптърите са туркофили и респективно българофоби.
76
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия в Сърбия бързо забравиха, че Войводина е Унгария. Само дето унгарците не им го напомнят с изрисувани по унгарски влакове.
75
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следващите свободни които ще се освободят от сръбска агресия ще са Войводина,Западните покрайнини и Санджак
74
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tия в Сърбия май не знаят, че Ниш е България... Само дето не им го напомняме пускайки влакове до там с нарисувани знамена по тях.
73
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбите да не забравят битката на Косово поле при което Османлиите са унищожили сръбската войска
72
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Югославия е измислена "държава" също както КСХ преди това и е напълно нормално да се разпадне. За малко и ние да бяхме включени в нея