1,5 млн. гръцки пенсионери към бедността – с ?4500 годишно!

Средната основна пенсия при съседите е орязана до ?700
12 апр 2017 14:15, Елка Василева
60
1,5 млн. гръцки пенсионери към бедността – с ?4500 годишно!
Снимка: архив, Reuters

Милион и половина пенсионери в Гърция се намират на прага на бедността, тъй като годишните им доходи възлизат на 4500 евро, а са предвидените и нови съкращения на пенсиите през 2019 г., договорени с кредиторите на страната, пише гръцкото издание Нюз.ин.

Драматичната констатация се прави от университетския професор Савас Ромболис, който оценява като мрачни перспективите за гръцките пенсионери, чиито доходи са паднали до 50 на сто от началото на кризата.

Той смята, че съкращенията на пенсиите, извършени от 2010 г. досега, са довели до орязване на средната основна пенсия до 700 евро, според в. "Та неа".

Същият професор прогнозира, че проблемът с нереформираната пенсионно-осигурителна система ще стане още по-тежък през интервала от 2020 до 2030 г., когато ще да се пенсионират гърците, родени през 1960 г.

Ако погледнем процеса на раждаемост след Втората световна война, ще видим, че през 1960 г. в Гърция е имало по-голяма раждаемост, следователно ще има и по-голям брой пенсионери, което означава, че ще са нужни ресурси, за да бъдат финансирани новите пенсионери, казва още професорът. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: Гърцияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
29/Грешиш средната българска заплата не е 700 евро,а наполовината.Така че,за да сме по-точни средната гръцка пенсия се равнява на две средни български заплати.Ама щом търпите,значи сте доволни.
29
0
 
5
 
! Отговори
До 23 от20 преди 7 години
Ти на колко години си бе момче.Явно не си запознат с пенсии и пенсиониране а ми обясняваш как като работиш добра работа и се осигуряваш ще изгърмиш Не е възможно това.Аз съм пенсионер от 6 години и мога всичко да ти обясня .Това което съм написал е точно така.Ако бяхме на чаша кафе ,щях да ти го обясня и да разбереш.Така по сайтовете само се дърляме и проблема е в това че млади хора обясняват на нас старите ,,истината за пенсиите" Има неща които трябва да си ги преживял за да си обективен
28
1
 
20
 
! Отговори
До 31 преди 7 години
То пък гърците са едни честни платци-леле-мале.До миналата година в магазините им нямаха касови апарати,а за плащане на данъци да не говорим.Но гърка не позволява на държавата да го унижава и си отстоява правата.
27
10
 
3
 
! Отговори
до АННА преди 7 години
Ако е внасял във фондовете големи вноски през годините в които е работил може и 5000 да получава когато се пенсионира. Негови са си.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горките гръцки пенсионери.Като им е толкова зле със 700 евро пенсия,защо не се разменим.Ние кандисваме да сме бедни с такива пенсии,а те ще си извоюват по-големи,защото не са заспали като нас,а се борят за правата си-всички възрасти на всички нива.
25
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите за пенсии, образование и здравеопазване в Блгария никога няма да са достатъчно, защото всеки гледа да излъже държавата. И е така от много години. След като си заобиколил системата и не си плащал реални осигуровки и данъци нямаш право да искаш качествени услуги и високи пенсии.
24
2
 
13
 
! Отговори
Анна преди 7 години
Е вече не мога ви чета глупостите.Много са си добре даже ,в сравнение с нашите пенсионери!Тая сутрин по предаването "Проти грами"един пенсионер се оплакваше ,че му е орязана пенсията с 50%.....от 2400 евра на 1200!!!Тук вземат 4500 за година само хора без стаж и години!И между др.това е само едната им пенсия .Те взимат от няколко фонда.
23
1
 
21
 
! Отговори
горките преди 7 години
минималната гръцка пенсия се равнява на средната българска заплата!
22
4
 
3
 
! Отговори
До анонимника 21 преди 7 години
Теб не те ли е срам от баба ти бе.?Проверителка била.40 години.И каква пенсия да и дадат че не се е напънала да научи занаят.То за туй ни акъл се иска,нито възпитание.
21
6
 
7
 
! Отговори
до 21-Анонимен преди 7 години
Аз не съм скапан а съм нормален пенсионер с добра пенсия.Контрольор казваш -35 години в градския транспорт.,,Сериозна професия",а като гледам и езика на внука явно високо интелигентно семейство. Е с каква специалност и какви осигуровки е плащала.То да се возиш на четворката не мисля че е много платено.А и не изисква нищо.А дядо ти да не е бил теляк.Те са с подобри пенсии. Ти като на доктор или летец ли искаш пенсия бе мушморок.Тази,,професия" е ниско платена,каго ,пазач,чистач копач и т.н.
20
0
 
30
 
! Отговори
Ай ся... преди 7 години
Значи следва масово преселение на гръцки пенсионери в България. С 4500 евро на година тук ще живеят като царе. По селата е пълно с празни къщи за без пари, всичко е по-евтино от Гърция с изключение на маслините и агнешкото по Великден. А като си харчат пенсиите тук ще ни стимулират икономиката. Ама като гледам засега няма много желаещи... значи са си добре там.
19
2
 
27
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Искаме Гръцки управници и тука ! Дай боже и тук да настане Гръцката мизерия !
18
11
 
2
 
! Отговори
До 17-Анонимен преди 7 години
А защо им е 157 лева а на другите не?Ти от кои си.Имаш ли стаж,възраст,специалност,професия?Защо на някои пенсиите са нормални ,а тия хиляди са на социални.Бих ги премахнал и тях и ги бих да на най възрастните с дълъг стаж но със соц.заплати.А една,,корекция" на над 500,000 уж инвалидни пенсии също ще помогне
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Баба ми си има стажа като контрольор в градският транспорт и всичко и взима 178 лв. Аре давай да те видим. Къде видя пенсионерите с 500 лв не знам....левак скапан.
16
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тия 200 лв.Колко останаха с 200 лвСамо тези над 80 и кусур години Днешните пенсии на хората със стаж и въраст започват сдва пъти по голяма цифра.За да звзимаш 200 и под 200 си или много много възрастен,или не си се осигурявал или нямаш стаж.Стига вече глупости ,огледайте се и вижте кой около вас е ,,нещастният пенсионер" и защо.
15
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за сегашното положение пенсионерите трябва да винят единствено БКП-то, което им опраска пенсионния фонд по Тошово време. Вместо това, *** бабета продължават да си гласуват за фейслифта му- демек БеСеПе-тьо и продължават да си хвърлят спестяванията през терасата.Е няма как да се оправи така тази държава!
14
13
 
9
 
! Отговори
До 14 преди 7 години
Чети внимателно. 700 - средна пенсия и то преди данъци. А ти я сравняваш с минималната тук.Не казвам, че е розово положението и тук. Но е добре да се чете, а не само да се плюе.
13
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в България: Над 318 хил. възрастни хора преживяват с до 157.44 лв. Пълен геноцид, че при нас и максималната пенсия е смешна. Дали в другите страни ще траят тази подигравка.
12
4
 
23
 
! Отговори
живи преди 7 години
Живи да ги оплачеш,нашите пенсионери с тези пари ще ходят на карибите на почивка
11
17
 
11
 
! Отговори
do 12 преди 7 години
И така да е, 700 лева са 3.5 пъти повече от 200... а чакай, 165. Ако можех сега бих натиснал един бутон, с който САЩ, Русия, Северна Корея, Китай и Иран едновременно да напускат ракети с ядрени глави към България, заклевам се. Ние сме позор за човечеството!