Бърнабич: Ако бъде принудена, Сърбия ще избере ЕС, не Русия

Тя иска да подготви страната за еврочленство до 2020 г.
4 юли 2017 12:12, Елка Василева
107
Бърнабич: Ако бъде принудена, Сърбия ще избере ЕС, не Русия
Ана Бърнабич. Снимка: архив, Reuters

Ако Сърбия бъде принудена да избира между връзките си с Русия и членството си в ЕС, тя ще избере второто. Това заяви сръбският премиер Ана Бърнабич в интервю за агенция Блумбърг, цитирана от сръбския вестник "Блиц".

Бърнабич каза, че като премиер ще продължи по пътя, поет от нейния предшественик - сега президент на Сърбия, Александър Вучич, за да подготви страната за членство в ЕС до 2020 г., когато приключва нейният мандат.

"ЕС е там, накъдето ние вървим, това е ясно", каза Бърнабич.

"Ние имаме емоционални връзки с Русия заради традицията, културата и религията", посочи сръбският премиер. Бърнабич каза още, че за мнозина в Сърбия Русия е техният голям брат и защитник.

По думите на Бърнабич тези чувства не могат да бъдат пренебрегвани, но "нашият стратегически път е ЕС".

Ана Бърнабич заяви също така, че постигането на напредък в нормализирането на отношенията с Прищина сега зависи от това Прищина да одобри някаква степен на автономия на сърбите, които живеят в северната част на Косово.

Брюкселският диалог между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията и помирение навлиза в нова фаза, за чиято подготовка ще работят експертни екипи от двете страни. Това са договорили в централата на ЕС президентът на Сърбия Александър Вучич и президентът на Косово Хашим Тачи, пише белградският вестник "Политика".

Изданието отбелязва, че това е била първата среща на Вучич и Тачи като президенти на двете държави. Белград и Прищина за пръв път разговаряха на ниво президенти на 6 февруари 2013 г., когато в Брюксел се срещнаха Томислав Николич и Атифете Яхяга, припомня "Политика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ТАЗИ ЩЕ МИНЕ И ЩЕ ЗАМИНЕ, И ЕДИНСТВЕНОТО , КОЕТО ЩЕ СИ СПОМНЯТ ЗА НЕЯ ЩЕ Е ТОВА ЧЕ Е ЛЕСБИЙКА.
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ НОМЕР 96 НЯКОЙ ГО Е ИЗЛЪГАЛ, ЧЕ ЗНАЕ РУСКИ. БОЖЕ ПАЗИ МЕ ОТ ПРОСТАЦИТЕ, ОТ ВРАГОВЕТЕ СИ САМ ЩЕ СЕ ПАЗЯ.
85
0
 
4
 
! Отговори
Как говорят руские.. преди 6 години
Хорошо где нам нет !
84
7
 
12
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Жената-мъж ще ги вкара в пътя. А пък и изборът е цивилизационен - напред към Обединена Европа, свободата и демокрацията или назад към болшевишкото мракобесие от сталински тип на пияните колхозници.
83
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички бягат от Русия, даже и самите руснаци.
82
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Никога Сърбия не била приятел с Русия , особено по време на Югославия! Тогава тя беше по-голям враг за Русия(съвецкия съюз) ,отколкото Запада!И за нас , понеже бяхме първи г-ъз-олизци на Съветите , Югославия беше страшен враг! Не можеше да припариш дори до българските градове - Димитровград и Босилеград!
81
12
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Браво на братята сърби! Само така - шут на рашките , присъединявайте се при нас в Европа , тук е истината!!
80
1
 
4
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До "до пущиняк"Освен споменатите кокошки, крави, марули и т.н. покрай селското стопанство се развива и хранително-вкусова промишленост! Давай да ги зарежем тези неща и да се наблъскаме в София всички за по-лесни,приятни и доходни работи пък за ядене ще си внасяме!Май термина комплексно развитие нищо не ти говори, а в България има всички предпоставки за такова, стига от ЕС и по назапад да не ни "помагат" излишно!
79
6
 
8
 
! Отговори
чъки преди 6 години
Тази ваща руска мечта,че руснаците ще си продават петрола,ще ходи по почивки,а българина и сърбина ще копа с мотиката по полето,свърши.Няма вече будали.
78
9
 
6
 
! Отговори
до пущиняк преди 6 години
А бе бягай от тука с твойте домати и краставици за необятния руски пазар.Не разбра ли че на хората не им се копа с мотика на село,ами искат друг живот.Ти колко млади хора познаваш дето мечтаят да отидат на село да гледат кокошки и крави,и да седят марули.Остави турците да гледат доматите,има по по приятни,леки и доходни работи.
77
4
 
6
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
Да видим сега родолюбците какво ще кажат относно връщането на Западните покрайнини на България! Новата сръбска министър-председателка лека-полека подготвя подготвя сърбите да скъсат връзките с Русия, ама може да не се получи точно очаквания ефект! Сърбите наистина са пресметливи и едва ли биха заменили широк пазар за селскостопанската си продукция в замяна на еврофондове, от който реално както в България ще се облажат не повече от 5% от населението всичко общо!
76
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви пикая аз на еврогейският съюз до като членуваме в НАТО И ЕС НИЕ НЯМА ДА СМЕ СУВЕРИТЕТНА СТРАНА
75
10
 
4
 
! Отговори
до сокол преди 6 години
За съжаления Сърбия по бързо ще се интегрира в ЕС ми се струва.Сърбите са горд народ и ще успеят да се отървят от руснаците.Милошевич ги върна много назад,но се окопитиха.
74
2
 
5
 
! Отговори
Все пак десен преди 6 години
Л..с..бия, какво очаквате от нея?:(
73
6
 
5
 
! Отговори
чъки преди 6 години
Да обобщим,чуствата и идеите са хубави неща,ама трябва и да се яде.Живота е твърде кратък за да го пропиляваш пиейки боряшник,да караш няко стар москвич и да ядеш кремвирши пред лика на Путин на стената,мечтаейки си как Русия ще срути Запада.
72
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чак пък всеки да го има за пич тоя путин. Скучен , апатипен, сух, леко комплексиран , без много уважение сред другите лидери. Много много по-добри лидери има от него даже на много по-малки страни.
71
7
 
11
 
! Отговори
чъки преди 6 години
В САЩ хората се кефят на Путин,но никой не отива да работи или почива в Русия.В Европа смятат Путин за много корав пич,но всеки гледа да е в ЕС.В България Путин и Русия са икони,но всеки гледа на Запада,всеки иска евро и всеки почива на Запад.Руснаците много си го обичат Путин,но при първа възможност бяхат на Запад.Сирийците чакат Путин и Русия да ги спаси,но до тогава рискуват да умрат в морето,до като бяхат към ЕС.Путин и Лавров и те обичат Русия,но си пратели децата на Запад.Така е.
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те я докараха до просешка тояга Сърбите да седат сами в европа. Русия си продава газа и петрола ..И крета. Ама Сърбия кво печели от тоя ссср съюз там ? Нито помощи нито финанси нито туристи нито НИЩО ? За къв *** седат там и спат.
69
9
 
4
 
! Отговори
ЯнаДеверенченкко преди 6 години
Жолее возможно Болгария стать территорией России, чем Сербия выбрать ЕС..хахах (((((
68
2
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
кой бяга от хубавото