Бърнабич: Ако бъде принудена, Сърбия ще избере ЕС, не Русия

Тя иска да подготви страната за еврочленство до 2020 г.
4 юли 2017 12:12, Елка Василева
107
Бърнабич: Ако бъде принудена, Сърбия ще избере ЕС, не Русия
Ана Бърнабич. Снимка: архив, Reuters

Ако Сърбия бъде принудена да избира между връзките си с Русия и членството си в ЕС, тя ще избере второто. Това заяви сръбският премиер Ана Бърнабич в интервю за агенция Блумбърг, цитирана от сръбския вестник "Блиц".

Бърнабич каза, че като премиер ще продължи по пътя, поет от нейния предшественик - сега президент на Сърбия, Александър Вучич, за да подготви страната за членство в ЕС до 2020 г., когато приключва нейният мандат.

"ЕС е там, накъдето ние вървим, това е ясно", каза Бърнабич.

"Ние имаме емоционални връзки с Русия заради традицията, културата и религията", посочи сръбският премиер. Бърнабич каза още, че за мнозина в Сърбия Русия е техният голям брат и защитник.

По думите на Бърнабич тези чувства не могат да бъдат пренебрегвани, но "нашият стратегически път е ЕС".

Ана Бърнабич заяви също така, че постигането на напредък в нормализирането на отношенията с Прищина сега зависи от това Прищина да одобри някаква степен на автономия на сърбите, които живеят в северната част на Косово.

Брюкселският диалог между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията и помирение навлиза в нова фаза, за чиято подготовка ще работят експертни екипи от двете страни. Това са договорили в централата на ЕС президентът на Сърбия Александър Вучич и президентът на Косово Хашим Тачи, пише белградският вестник "Политика".

Изданието отбелязва, че това е била първата среща на Вучич и Тачи като президенти на двете държави. Белград и Прищина за пръв път разговаряха на ниво президенти на 6 февруари 2013 г., когато в Брюксел се срещнаха Томислав Николич и Атифете Яхяга, припомня "Политика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
приритали са европейците за сръбските чепици. ако бъда принуден, ще избера лелка вместо меган фокс, ако ми проследявате мисълта..
66
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 64Колко сте загубени!!!??? Колко пъти да ви се повтаря, че в ПОЛИТИКАТА НЯМА ПРИЯТЕЛСТВА!!! ИМА САМО кръвна връзка, има ген, който не се губи въпреки превратностите на съдбата!!! Така и сърбите, и българите сме кръвно свързани с руснаците и въпреки всички перипетии ПАК ЩЕ БЪДЕМ ЗАЕДНО, а гнилият ви многополов извращенски свят ще се срути като картонна колибка!!!! НЯМА НУЖДА ДА СИ БАБА ВАНГА, ЗА ДА ГО ЗНАЕШ!!!!
65
5
 
6
 
! Отговори
Ще, ами преди 6 години
Г-жа Бърнабич в Россссия ще получи само БИЧ, праваславний, братский такой.
64
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха-ха.....тая обратната и тя тръгнала да "определя" НАКЪДЕ ЩЕ ТРЪГНАТ СЪРБИТЕ!!!!! Тя може би си е за там, за брюкселския бардак....но да не бърка нормалните сърби със себе си!!!
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 67Първо - то се вижда КОЙ е ***! И второ - ЧЕ ТО В БЪЛГАРИЯ КОЙ ЩЕ ОСТАНЕ - необразованите ромчета и КОЙ ОЩЕ...........Май няма кой!!!
62
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички руски *** - вън от България!
61
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пу-тинчо остана съвсем.самичък май!
60
4
 
12
 
! Отговори
Бачо Кольо преди 6 години
Такава си я назначиха - такива ще ги сърбат :) То в Европейския съюз на пръстите на едната ръка се броят не-хомо лидери :)
59
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яд ли ви е п-у-тино-филчета? И последните уж приятелчета на рашките в Европа ще им теглят шута!!
58
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 63На тебе специално руски пиян полу- ид - иот да ти се-р- е в устата ск-апан а. руска по- д - лого!
57
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руслямците са много религиозни. Вярват сляпо в късия си бог.
56
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да дръпнем още по-бързо напред и да се наредим до другите с един средноевропейски стандарт, просто трябва физически да ликвидираме руските *** в българия - цялата агентура до 9-то коляно.
55
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доживях години в които българи да обесняват , как в Сърбия и Гърция било евтино за хапване и пийване. Това само показва , колко е вдигнат стандарта на страната. През 90те никой не си позволяваше да мръдне от града ...камоли да отиде да хапва в чужбина.
54
1
 
1
 
! Отговори
Йосип Тито преди 6 години
Усети се бързо ,тарикатче ! Пак ще те прецакам...
53
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахах ходили на църква русияните, хахахахаххахаххахах. Това след, като минат на опашка пред мавзолея или след петъчната молитва към алллах на по средата на улицата в масква. Ххахаха
52
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горките сърби. Бяха години пред нас....Сега са село насред балканите. И се чудят, как да се докопат до ЕС , че да тръгнат напред. Но Едва ли , ще ги пуснат ...след като решиха да се бият с Нато. Все пак всеки си носи кръста за делата. Освен ако ЕС не реши да замени Крим , за Сърбия :)
51
11
 
11
 
! Отговори
Омг преди 6 години
Ти ходил ли си скоро в Русия ? Или още гледаш документални филми от преди 1980 ? Знаеш ли че там църквите са пълни всяка неделя ? Тук знаеш ли колко човека ходят на неделна литургия ? Знаеш ли че дори и Сталин не можа да заличи православието в Русия ,а тук за малко щеше да стане църквата Културен Център ,а не институция ! Като си неграмотен седни чети ,гледай неща в нета и тогава говори против държавата с най- голям процент християни в Европа !
50
4
 
13
 
! Отговори
до гого преди 6 години
И нея ли ще се опитате да сваляте с въоръжен преврат другари?То вие друго от 100 години насам и не сте научили де.
49
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
do 2020g geiscia sauz che se razpadne
48
12
 
8
 
! Отговори
гого преди 6 години
таз кака ербап го кара, но сърбите не са укрсинци, пък и помнят кой ги бомби кой им резна Косово. И пропускате че такива предизборни изявкения таз не правеше. Сега е решила да седи на два стола но май ще седне нс земята.