Скопие към Белград: Няма подслушване!

Никола Димитров: Време е на Балканите да покажем, че е 2017 г.
Обновена: 23 авг 2017 09:18 | 23 авг 2017 09:15, Елка Василева
44
Скопие към Белград: Няма подслушване!
Никола Димитров. Снимка: архив, Reuters

Република Македония нито е имала намерения, нито е давала инструкции, нито е извършила разузнавателни дейности срещу някоя съседна страна, нито е размисляла в тази насока. Институциите работят съгласно закона за защита на конституционния ред. Това заяви македонският външен министър Никола Димитров на пресконференция по повод възникналата ситуация след изтеглянето на посолството на Сърбия в Скопие, поради, както беше заявено, „доказателства за офанзивни действия срещу институциите на Сърбия“.

Димитров изтъкна, че македонските граждани добре знаят какво означава подслушване, намеквайки за аферата с „бомбите“, които огласи тогавашната опозиция в страната.

Още по темата

Димитров съобщи, че още в събота, веднага след получаването на нотата от посолството на Сърбия, се е опитал да разговаря по телефона със сръбския си колега Ивица Дачич, но той не отговорил и до вчера такава комуникация не е била установена въпреки настояването на македонското посолство в Белград. Димитров обаче каза, че се очаква такъв разговор да се състои днес.

„Същината на подхода на това правителство спрямо съседните страни е решаване, а не създаване на проблеми, политика на отворени врати и решения, с нов открит и конструктивен подход към съседите“, каза Димитров.

По повод обяснението на сръбските власти, че става дума за „офанзива срещу институциите на Сърбия“, Димитров каза, че единствената офанзива е развитие на приятелството на Балканите и че е убеден в успеха на това.

Време е ние на Балканите да излезем от традиционните перспективи на окопани в ровове и да покажем, че е 2017 г., каза Димитров, посочвайки, че точно договорът за добросъседство с България е вдъхновение за това.

Тъй като публично беше намекнато, че евентуална подкрепа от страна на Македония за членство на Косово в ЮНЕСКО е една от причините за подобен ход на Сърбия, Димитров каза, че Македония не е в ситуация да има водеща роля в това, но при взимането на решение по този въпрос ще  има предвид и интересите на Белград, и на Прищина, и на Република Македония, пише македонската Нова тв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факт е, че по времето на соц-а в Югославия стандарта на живот беше много по-висок от нашия.
17
1
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Прочете ли заглавието?! Става въпрос за Скопие и Белград!
16
2
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Не съм съгласен, че е имало геноцид. Сърбите действаха много по-хитро. В Македония играеше политиката на моркова и тоягата. По време на социализма на македонците непрекъснато се втълпяваше, че живеят много по-добре от българите, които са като в концлагер, а те могат свободно да пътуват пи сврта. И то си беше така.Имам мбого роднини, които ни идваха на гости. Бяха започнали да ни гледат отвисоко и да ни дават акъл колко сме ограничени. Това с следствие на сръбската пропаганда.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още по времето на турското робство в Македония са шетали гръцки и сръбски емисари, с цел обръщане на българското съзнание на македонците. Но особено това се засили през последните 100 години. Коминтерна наля масло в огъня като измисли македонската нация. А сърбите се хвърлиха да им пренаписват историята. Няма начин това да не се е отразило на обикновения човек там. Но най-лошо ще е и ние да се замесим в скандали. Гърците най-хитро постъпват сега - траят си и изчакват.
14
1
 
11
 
! Отговори
Панайот Хитов преди 6 години
До 12: "Македонците" не са виновни за нищо и не са се оставили да им се качат сърбите на главата. Чети малко история. Сърбите, с протекцията на комунистите от СССР, са извършвали масови убийства и са заточвали хората, изявяващи се като българи в "Македония". Десетки години са уволнявали, затваряли в затвор и наказвали всеки един "македонец" с "по-различно" мислене. И ти да беше, щеше да станеш "македонец" ако искаше да си жив. Това е един масов геноцид извършен през 20 век. Историята говори!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашият велик президент няма ли да каже нещо?
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля, че трябва македонците да бъдат оставени сами да решават съдбата си.В това отношение много приличат на нас - оставяме някой да ни се качи на главата, а после ревеме. Не е луд, който яде баницата, а който му я дава.
11
0
 
14
 
! Отговори
Панайот Хитов преди 6 години
На сърбите се оправдават като малка ученичка пред учител, а към нас се държат като агресивни крадци на историята ни..това е следствие от тежките поражения,които нанесоха сърбите на нашите сънародници в Македония.Братя се обръщат срещу братя, а се подмазват на своите тирани.И къде е нашата православна църква след подписване на договора??Скри се като мишка, вместо да поздрави народа и да обяви желанието си да приеме македонската църква в лоното си.Отново показа, че е под руски чадър.Поп=ком.агент
10
1
 
11
 
! Отговори
кремълски гадости преди 6 години
Неуспешен опит за преврат в Черна ГораБезредици в Скопие и линчуване на парламентаристиСръбски дипломатически скандал
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва незабавно да бъдат изгонени сръбските дипломати и да стреснем Белград
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите загубиха всякакво чувство на приличие. Явно се държат така, защото така са свикнали да се държат към Македония -агресивно да им се месят във вътрешните работи. И сега, когато има опасност да загубят влиянието си там - изпаднаха в истерия.
7
3
 
15
 
! Отговори
Панайот Хитов преди 6 години
След близо 70-80 години руско-сръбски геноцид в "Македония" е време за отърсване от тиранията стъпка по стъпка. Не ме интересува кой е помогнал за това - САЩ или някой друг. Важното е, че е в наш интерес този път, за щастие. А русофилите с тяхното мучене показват само антибългарската си същност. Да не говорим за техните приятелчета от Русия и Сърбия, които единствени в Европа проплакаха от договора. Македония не трябва да се държи гузно спрямо Сърбия и да се извинява като по-малък брат.
6
11
 
4
 
! Отговори
Джаич преди 6 години
Ке ви прекрояваме картата ,маке ! Со другарот Борисов ке ви делиме !
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още е в сила парижкия договор от 1917 г. с който България губи Македония и Тракия.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
путинистите искат Балканите да пламнат
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските ***.дерасти са замесени!
2
1
 
34
 
! Отговори
Русия е виновна! преди 6 години
Сърбия прави скандал по поръчка от Русия.Така действа от 200 години и създава проблеми на Балканите!
1
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че тоо, не трябваше ли ток да имат за това. Те в Македония, прекараха ли ока, най-накрая ?