Праляк в предсмъртно писмо: Не искам гроб и погребение!

Хърватският генерал написал: Разпръснете пепелта ми на Мирогой!
1 дек 2017 10:37,
85
Праляк в предсмъртно писмо: Не искам гроб и погребение!
Снимка: Reuters

Хърватският генерал Слободан Праляк, който се самоуби в съдебната зала на Хагския трибунал, е оставил прощално писмо.

"Не искам нито гроб, нито погребение, разпръснете пепелта ми над Мирогой /гробището в Загреб/", пише между другото в прощалното писмо, съобщава хърватският "Вечерни лист", предаде БТА.

Вестникът пише, че Праляк е изпратил писмото на домашния си адрес още преди две години с изискването то да се отвори само в случай на внезапната му смърт.

Още по темата

Според информациите, с които разполага "Вечерни лист", Праляк е бил готов за най-черния сценарий още преди две години, когато започнал да разработва плана си за самоубийство. Изглежда обаче никой, нито членовете на семейството му, нито приятелите му, са знаели нещо за този план.

Сръбският военнопрестъпник Веселин Шливанчанин, осъден на 17 години затвор заради масовото убийство в Овчара, изрази съболезнования на семейството на хърватския генерал и заяви, че го е познавал като човек коректен към него и семейството му. Двамата се запознали в затвора и се виждали в спортната зала и в помещението за срещи с посетители.

По повод реакциите на хърватските политици, които характеризираха Праляк като морален, честнен и интелигентен човек, който защитава принципите си, хърватските психиатри предупредиха, че опитите да се представи самоубийството като достоен акт и дори самата информация за самоубийства води до увеличаване на самоубийствата.

"Политиците не реагираха добре, представяха самоубийството като желателен акт. През следващите дни и седмици може да се очаква увеличение на опитите за самоубийства.

Възхваляването на самоубиийствата може да подтикне към действие тези, които са на ръба, или които мислят за самоубийство", каза хърватският психиатър Херман Вукушич. Само часове след самоубийството на Праляк той забелязал на груповата терапия, която води с ветерани от войната, че са по-неспокойни от обикновено.

"Мисля, че това ще доведе не само до по-висока степен на автоагресия, но и до агресия към другите", предупреди психиатърът. Думите му бяха потвърдени от събитията в парламента, където минути след самоубийството на Праляк депутати се сбиха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
33
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
От Праляк и парлак няма да остане...
48
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сте куфарче, стара чанта сте.
47
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ами ...другари болшевики започвайте да се самоубивате."Лейдис фърст, третополова дрогарке. След вас, демек.
46
8
 
31
 
! Отговори
куфарче преди 6 години
Ами ...другари болшевики започвайте да се самоубивате.
45
0
 
54
 
! Отговори
Край преди 6 години
Югославия беше НАЙ хубавата за живеене страна - симбиоза между капитализъм и социализъм - с най-доброто от двата стоя. Имаше плажовете на Хърватия, ски пистите на Сараево и Словения, полето на Сърбия. Не членуваше във военни блокове - председател бяха на необвързаните с военни блокове страни. Белград беше страхотен град на две големи реки. Пътуваха и работеха из цяла Европа, гледаха свободно и американски телевизии. АМЕРИКА не искаше такава държава - резултата е че се избиха.
44
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като започнете да защитавате и да се възхищавате на хора, извършвали масови кланета над жени и деца.. и все повече се убеждавам защо България е в това състояние. Време е да се махам от тук!
43
3
 
48
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
Още една жертва на политиката и демокрациятаКогато видя Джордж Буш и Тони Блеър на разпит в Хага, тогава може и да призная за легитимен съдът в Хага.Дотогава признавам само Божият съд пред престола на Господа!Амин!
42
2
 
36
 
! Отговори
За 48 преди 6 години
И за както ти е такъв който изби половината си съграждани и запали гражданска война?!Де се въдите такива прости пръчки...
41
11
 
34
 
! Отговори
За 47 преди 6 години
Прав си - у нас никога не стана известно че сърбите с помощта на Рашките се опитаха да избият останалите народности населяващи келявата ЮгославияСамо че не им се получи и взеха да де тровят публични ... като плъхове
40
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шапка ти свалям Генерале!У нас такъв герой не се е родил още. Нашия генерал-премиер седи с изути *** на Сащ и исляма. И продава България за жълти стотинки.
39
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Достоен мъж !!! Жалкото е че ,недостойни натегачи се мазнят на господарите си и съдят всички "непослушни" ,наричайки ги "военнопрестъпници" "терористи " или "диктатори",но отбележете -само ако вече не им вършат работа! Горят изпълнителите, а поръчителите -никога ! А спомняте ли си кой бомбардираше с обеднен уран, градове и мостове , заводи , кой убиваше мирни жени и деца?!Тях кога ще ги съдят?!
38
6
 
34
 
! Отговори
Ми Бог да го прости преди 6 години
Тоз *** изтрепа половината си съграждани в родния си градСамо *** сърбин- хърватин , подкрепян от пиян *** може да си мисли че може да му се размине
37
3
 
46
 
! Отговори
Да бе? преди 6 години
Тия Хага са няма такива мизерници. Кога ще видим осъдени мюсюлмани или анериканци?
36
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самоубийството е най-тежкият грях. Така че генералът ще види Рая, ама друг път!.В неговият случай самоубийството е най-малкият грях.
35
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз никога няма да забравя снажния възрастен генерал със засукан мустак и горда осанка и прегърбените с умрял поглед съдии . Балканец , сърбин , хърватин ...какъв неповторим човек
34
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМишките ще лазят 17 години в панделата, Генералът ще бъде в Рая цяла вечност!--------------------Самоубийството е най-тежкият грях. Така че генералът ще види Рая, ама друг път!
33
3
 
36
 
! Отговори
Български Патриот преди 6 години
Браво, Генерале! В твоя чест вадя шишенцето и пия и аз! Дано ме убие това 12-годишно уиски!!!
32
8
 
34
 
! Отговори
-9!!?? преди 6 години
Доста ,,интересни" коментари за Борисов. После нямало демокрация и свободия за смърт и насилие. Добри модератори има тук. Идеални!!!!
31
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм чувал за този докато е жив, още повече ще чуя след като е мор, аман от инфантили !
30
4
 
48
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименИскам да имам волята и презрението на този човек.Почивай в мир,генерале.