В Турция прогнозират силен икономически растеж

Икономическите ни основи са здрави, каза финансист №1
22 юли 2018 13:43,
70
В Турция прогнозират силен икономически растеж
Снимка: Reuters

Турция продължава тенденцията към силен икономически растеж и основите на икономиката й са здрави. Това заяви за местни медии новият финансов министър на Турция Берат Албайрак, цитиран от Ройтерс и БТА.

Опасенията във връзка с независимостта на централната банка нараснаха, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи за финансов министър своя зет Албайрак. Това подкрепи очакванията, че президентът, който сам се нарече "враг на лихвите", ще се опита да окаже по-голямо влияние върху монетарната политика, припомнят чуждестранните медии.

Още по темата

Турската лира поевтиня тази година, като изгуби една пета от стойността си спрямо американския долар, заради опасенията, че централната банка не може да овладее нарастването на двуцифрената инфлация, докато Ердоган нееднократно призова за намаляване на лихвите.

Албайрак, който е в Аржентина за среща на Г-20, каза, че сегашната политика на правителството има за цел поддържане на разумна фискална политика, стабилен растеж на кредитите, извършване на структурни реформи и заздравяване на рамката на паричната политика на Турция.

"Турската икономика продължава тенденцията на силен икономически растеж. Икономическите ни основи са здрави и перспективите ни са обещаващи", каза Албайрак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АБългарските паспорти се носят само от балканските диваци, бългейрите. Кой нормален човек, имащ поне няколко микрона достойнство, ще ходи по света с български паспорт и да поеме риска да бъде объркан за българин!?! УжасТ, ужасТ ужасТ ...
23
14
 
22
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
В днешна Турция режимът използва масови внушения ! Нищо чудно след не дълго време султана или неговите хора да внушат на турците ,че колкото по-малко се хранят толкова е по-здравословно и също е в синхрон със законите на шериата ! Така турците ще свикнат на мизерията ,ще могат да оцеляват на ръба на възможностите си като се хранят все по-малко понеже кило агнешко вече е 100 лири ! В Турция няма и свободни медии ,които да критикуват ,така че всичко ще е по план В ! Скоро и кабелна няма да гледат
22
7
 
28
 
! Отговори
А преди 5 години
Псуват България по вестниците,а стискат и не хвърлят българския паспорт.Смешно е.
21
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В северна Сирия Турция раздавала на местните хора турски карти за самоличност. А кога ще ги раздават в българия, някой да знае?
20
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудесна новина!.Потурнаците у нас да се отказват от българското гражданство и да побързат да се изселят в Турция.Да усетят икономически растеж,добър живот.Защо се "мъчат" още в България? Шайките ДПС и ДОСТ да ги предвождат.
19
6
 
16
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Щом хората на Ердоган казват ,че икономиката ще се оправи ,значи " ще се оправи " !Точка по въпроса ,да им е яко дуупето на турците !
18
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как стоят нещата в балканската котчина булгейристан, кенеффът на света, раят за европейските пенсионери, които само в този кенеффисстан могат да лашкат 12-13 годишни българки за кутия кока-кола и две цигари?!
17
8
 
14
 
! Отговори
ТюрклерКечилериСеваш преди 5 години
Разни пернати пуяци от Анадола пак нацвъкаха форума с простотии!:-)
16
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция скоро ще си повярва че светът тръгва от тях.
15
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България продължава да е най-бедна, първа по смъртност в Света и да строи магистрали и балетни зали по селата.
14
14
 
14
 
! Отговори
Ердоан Пенче Сики преди 5 години
В турция има хиперинфлация, западните инвеститори бягат, кюрдската бомба със закъснител си цъка, страната е скарана с всичките си съседи.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година растежа се формира предимно от увеличеното вътрешно потребление. Има много промоции и много неща, които насърчават потреблението.Ако хората обаче нямат пари няма как да стане, а в последно време лирата се обезценява и доста неща поскъпват, не само вносните стоки. Компаниите изпитват трудности при обслужването на задълженията си и при печелене на лири, а връщане не дълг от евро и $ те реално са на загуба.Вече някои от големите компании обявиха, че изпитват финансови затруднения.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Силният икономически растеж и голямата инфлация са две различни неща.Лирата ще продължава да пада.Въпросът е, че това падане ще се отрази и на растежа.Защото при такава лира всеки ще бяга към чужда валута и към чужди банки, а компанните, които са взели заеми в чужди валути, а печелят турски лири на територията на Турция ще срещат трудности при покриването на задълженията си.Страдат ли компаниите, ще страдат и хората, които работят в тях. Ако хората нямат покупателна способност ще спре и растежа
10
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно защо тогав турците обедняват. А лирата не спряла да пада.
9
7
 
15
 
! Отговори
Финансист 1.- преди 5 години
зет на Ердоган.А какже.. Какво друго се очаква от него.Не са за ЕС... Може би за РФ- Кадиров ще ги приветства, а и жените им ще се чуствуват в "свои води"...
8
5
 
30
 
! Отговори
True преди 5 години
Сигурен съм,че Зетя е най-добрия и кадърен икономист в цяла 80 милионна Турция
7
13
 
15
 
! Отговори
Бате преди 5 години
От какво ще е този икономически растеж? От жълади, може би или от търговия с други диктатори:-). Силен икономически растеж за управляващите, както в България.
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да да, ама НЕ
5
14
 
37
 
! Отговори
we преди 5 години
Турция ще се оправи,ние за тях дерт да не правим.Кажете за България,кога,как...че тя държавата затъва ВСЕКИ ДЕН,а вие се радвате ,че турчина имал проблем ами да си ги решават.