Ердоган несъгласен: Страната не е във валутна криза!

Спада на лирата - планирана от тези, искали да свалят правителството
12 авг 2018 15:45, Петя Славова
186
Ердоган несъгласен: Страната не е във валутна криза!
Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в събота отвхърли твърденията, че страната му се намира във валутна криза, определяйки спада в турската лира като "волиталлност", която няма нищо общо с икономическите фундаменти, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Говорейки, след като президентът на САЩ Доналд Тръм удвои митата върху вноса на турска стомана и алуминий, Ердоган описа рекордния 18-прозентов спад на лирата в петък като "ракетите на икономическата война, водена срещу Турция, пише "Фокус".

Още по темата

Според Ердоган, тези, които са планирали свалянето на правителството в проваления опит за преврат през юли 2016 г., сега се опитват да ударят страната през нейната икономика.Той обеща да отвърне на удара, но не назова нито една конкретна страна.

"Тези, които не могат да се съревновават с нас на земята, прибягнаха към планове за онлайн измислени валути, които нямат нищо общо с реалностите на нашата страна, производството и истинската икономика", заяви Ердоган по време на провинциална среща на неговата Партия на справедливостта и развитието в черноморския крайбрежен град Ризе.

"Страната не се разпада, нито пък се унищожава, банкрутира или изпада в криза", заяви той, добавяйки, че изходът от "валутния план" е да се засили производството и да се "минимизират лихвените проценти".

Турската лира изгуби около 40% от стойността си само през тази одина, предимно заради притесненията от влиянието на Ердоган върху икономиката, редицата му призиви за ниски лихвени проценти в лицето на високата инфлация и влошаващите се отношения със САЩ. Двете страни си противоречат по широк набор от въпроси - от различаващите се интереси в Сирия, до турските амбиции за закупуване на руски отбранителни системи и случая с евангелисткия свещеник Андрю Брънсън, който е съден в Турция по обвинения за тероризъм.

"Ердоган също така намекна за "Краен срок" за предаването на Брънсън, въпреки че не спомена точно САЩ да са наложили такъв. "Те ни заплашиха, заявявайки че трябва да го изпратим до 18.00 часа... Това не е някоя случайна страна. Това е Турция", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СмешникВерно си ***, турчина ще тури мито на кравaрските стоки и пак ще се измъкне гледай ние къде сме, че сме за никъде със тез стабилни пари утре да не си купуваме газ от фалиралите турци и да слугуваме пак на фалиралите гърци
33
1
 
29
 
! Отговори
Наивните турци преди 5 години
Все още вЕрват на Султаня и настина си продават златото и валутата защото вярват че така подкрепят икономиката сиСлед месец- два ще разберат как са се излъгалиТова ще е краят на султана
32
1
 
23
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Кво са очаквали турците да стане .... сами се прецакаха
31
17
 
7
 
! Отговори
До Щерю преди 5 години
"Наште скурзианти от края на 80-те да не почнат да си идват?"Моли се да не идват... ще останеш малцинство! И това е факт!Ама на дали ще дойдем оти... при полижение, че лирата е по безценна спрямо лв.... пак ми е па добре в Турция!!!!
30
2
 
30
 
! Отговори
No comment преди 5 години
Шефа на ориенталски семеен султанат го чака тежка неделна вечер.В понеделник сутринта Тръмп да не драсне някой туит.Че ще им се срути с още 20-30 ПРОЦЕНТА великата икономика,като в петък.
29
5
 
16
 
! Отговори
Гол просяк преди 5 години
Абе, БГ стабилност му е майката! Другото е Бенки и прах в Очите!
28
1
 
29
 
! Отговори
За 27 преди 5 години
Нямаме полза от нестабилни съседиОбаче каквото сам си направиш и Путин не може да ти направи
27
2
 
19
 
! Отговори
Евгени преди 5 години
Случили сме отвсякъде на съседи - ще прокопсаме кога татко ми купи колело!
26
1
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
точно така Ер-Гьон сурат е нагъл и крадлив като комунист.Насита няма.
25
3
 
23
 
! Отговори
Ердо е тъпо парче преди 5 години
Скара се с Тръмп и е прияте с ПутинМи не знае ли кой командва доларите?!Ако беше направил обратното можеше да изкара рахат някоя година
24
1
 
42
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Един диктатор не го ли убият навреме - целият народ повлича. Примери - стотици.
23
2
 
28
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 5 години
Ердоган се метка като пyмиар с люта чушка в rъза и *** като пpасе на коледаМууузика, музика!
22
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** искаш капитализъм и пазарна икономика бе ***, ама на световната сцена големите финансови акули изяждат мaлките рибки. ТуЙ е дпазарната икономика и демокрацията слабите фалират, големите корпорации стават все по-богати. Със изтнили домати ли ще конкурираш големите играчи. Живота е жесток.
21
2
 
26
 
! Отговори
българин преди 5 години
тоя турски мъмел не знае на кой свет се намира.егати и боклукато султан ли се не прави,то на велик ли се не прави.........а е гола вода горкичкиямного е опасно некой читак като си поверва че е голямата работа-ще трябва да му се резне кратуната с феса.
20
0
 
24
 
! Отговори
ДПС бизнес преди 5 години
Тоалетните на мазния Лютви Местан и гадния Хафъзов щели да ги свързват директно към колонките на газстанция.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Притеснения" и други чувства на разни спекуланти могат временно да направят всичко. В такива моменти трябва държавата да продава долари на "притеснените", докато им свършат парите. Друго решение няма.
18
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не че нещо но Ердоган е прав!
17
2
 
35
 
! Отговори
Турски фирми преди 5 години
Имат около 100 милиарда кредити в евро и долараЕдва ли кредиторите ще искат дълговете да се изплащат в шума/ лириСилтанът иска да отмени основни икономически принципиТова ще му изяде главатаСледва хиперинфлация, обедняване и отрезвяване на турците
16
2
 
23
 
! Отговори
Типично преди 5 години
Сега освен Голям Диктатор - Ер Доган ще стане и голям Идеолог с/у Запада и САЩ.В мъртва хватка е - преброени му са дните.
15
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Султана ако беше чел историята щше да знае ние катo станахме големи преятели със САЩ как изведнъж парите ни фалираха. Кадафи Мадами Садмам и те купуваха химически оръжи от голямата демоСрация спряха да купуват химически оръжия и седнаха на крилатата ракета на Обама.