Евродепутати алармират: Македония не спазва договора с България!

Заев "обещава на всеки всичко, но не изпълнява поетите задължения“
29 ное 2018 12:45, Елка Василева
74
Евродепутати алармират: Македония не спазва договора с България!
Снимка: архив, Reuters

Евродепутатът Ангел Джамбазки обвини Македония, че не спазва договора за добросъседство и приятелство с България.

"Отдавна трябваше да бъдат приведени редица мерки, като например - трябваше да приключи използването на езика на омразата, трябваше да бъдат издадени учебници на български език, не трябваше да се правят антибългарски изказвания. Нищо от това не се е случило все още. Това тревожи българското общество", заяви Джамбазки.

Според него македонският премиер Зоран Г-н Заев се бави, "обещава на всеки всичко, но не изпълнява поетите задължения. И това няма да доведе до добър ефект и до добър краен резултат. Нашият призив към г-н Заев е да спазва този договор, ако желае да продължи да получава подкрепата и на нас като европейски представители, и на българското общество като цяло", каза българският представител в ЕП.

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев също изрази разочарование от езика на омразата срещу България в някои македонски медии.

Още по темата

"Македония винаги е била неизменна част от Европа, както и част от българското наследство. Всички исторически спорове трябва да бъдат решени по пътя на добросъседството, толерантността и историческата справедливост“, заяви Ковачев по време на обсъждането на доклада за напредъка на западната ни съседка по пътя към членството й в ЕС, предаде БНР.

"Във връзка с това не мога да скрия моето разочарование от продължаващите антибългарски изказвания в някои македонски медии. Не само физическите граници трябва да бъдат символични, нашето общо бъдеще, за което работят правителствата и на България, и на Македония, но и духовните граници, които бяха изградени от тоталитарните режими, говорът на омразата,  всичко това трябва да бъде преодоляно по пътя на европейската интеграция", каза Ковачев.

Междувременно съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Македония ще се събере на двудневно заседание в Националния исторически музей в София. Това ще бъде трето заседание на комисията, създадена по силата на договора за приятелство между двете държави. Предвижда се  всяка година тя да представя общ доклад за дейността си на правителствата на София и Скопие.

На последното ѝ заседание бяха обменени учебници по история. До момента България е представила над 30 страници бележки по учебници по история в Македония, тъй като българските представители са констатирали сериозни проблеми в учебното съдържание.

На двустранна среща преди дни в Солун с македонския си колега Никола Димитров българският първи дипломат Екатерина Захариева обсъди конкретните стъпки по прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и заяви, че е в общ интерес съвместната мултидисциплинарна комисия най-накрая да излезе с реални резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Стеф преди 5 години
Моля те, спри да ''мислиш''.
42
0
 
36
 
! Отговори
dred преди 5 години
според мен сега дори пазят поведение та дори са любезни в момента, ще видите като ги приемат в ЕС...те тогава ще видим какво е език на омразата...
41
2
 
29
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Че то Македония ако спазваше...нещо,нямаше да е Македония, а примерно...Патагония.Ейй,не случихме на...македонци;по...добре да бяха...патагонци.
40
1
 
10
 
! Отговори
Виц преди 5 години
До: АлоАло, младия лекар, ако си толкова учил за лекар, колкото си грамотен, като ти чета писаниците на мен ми иде да емигрирам за да не ме лекуват недоразумения като теб!!
39
26
 
6
 
! Отговори
Ало преди 5 години
Ало медияо, не пренасочвай вниманието на хората. Какво говорят или не говорят който и да е не ме интересува. Македонците не ми правят нищо лошо. Джамбас и дружината политици дават на баба 160 лв Тя не може да си оперира крака и куца понеже нямаме 5000лева.Жена ме е учител и взима 500 лв. заплата а аз млад лекар с 560лв. Имаме две деца, които са потиснати заради всичко това. И аз с радост сще ги изпратя в която и да е държава при първа възможност, за да не читат това което аз чита и пиша.
38
5
 
21
 
! Отговори
MRRF преди 5 години
Да уточня, че не мразя нито Македония нито Сърбия, даже имам приятели от там, но политиката на държавата е отделна работа. Сега ББ действа там активно защото са му сипали отгоре. САЩ искат повече слуги по балканите защото е стратегическо място в бъдеще предвид техните официално обявени врагове Русия и Китай, които също там са се насочили.
37
3
 
39
 
! Отговори
MRRF преди 5 години
Нещата за мен са прости. Предвид цялата антибългарска политика през всичките години НЕ ПОДКРЕПЯМЕ влизането на Македония или както там ще се казва в ЕС! Така се прави политика, дами и господа. Затова никога няма да бъде добре България и дори държави като Гърция и Румъния например са малко по-добре от нас, защото налагат политиката си малко по-мъжки от нас.
36
11
 
13
 
! Отговори
Az преди 5 години
Ей Джамбас вземи да работиш поне малко в интерес на България, а не си вдигай рейтинга на чужд гърб. Кажи ти какво си обещал и какво си изпълнил¿
35
8
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Борисов като стане президент на обединените балкани няма какво да признават нашият какво то им каже те ще слушат.
34
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Област Скопие.
33
17
 
24
 
! Отговори
Мария преди 5 години
Джамбаски вместо да обясни на Българските си избиратели защо ОП не спазват предизборните си обещания - смятай пенсии, се хванал да чеше македонски топки
32
2
 
56
 
! Отговори
Ибрикчия преди 5 години
Я веднага прът в колелото за ЕС да видиш как ще се коригират. Ама пусти топки все ги нямаме, гърците ги накараха името да сменят, а ние мълчим като питки.
31
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ко им пречи на всички македонията не мога да разбера?
30
5
 
38
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 5 години
Македония е географско понятие - като държава престава да съществува 300г. пр. н. е. а е такава има няма 50 г. така , че тъй наречените македонци да си помислят колко общо имат с тогавашните македонци!
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважаеми колеги!Да не забравяме че всички са маскари.Особено когато идват избори.
28
0
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
До Solar Power Бинев много си зле брат -- все по зле ставаш ))
27
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновно е комунистическото правителство на Любен Беров!
26
0
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Ф.С.В. - когато това се случи аз програмирах на асемблер за 8Д-то у дома :)
25
2
 
0
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
*** маляк - на една позиция сме с тебе -- успокой се ))
24
2
 
19
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До Ф.С.В. нещата са много по простички. Не защитавам нито русия нито сащ. И двете държави си гледат собствените интереси и ползват римското правило "разделяй и владей".Точно това се случва дори в цяла Европа в момента. Двата хегемона разделят европа за да няма трета силна страна. Също така не ни беше позволено да си копаем за собствени ресурси като газ и петрол... тоест ние нямаме нищо отново :( ... нито ресурси нито икономика... и така е след 1945-та година до сега ...