Какви ще са санкциите на САЩ към Турция заради С-400?

Турция закупи от Русия оръжие за 2,5 млрд. долара
15 юли 2019 21:40,
314
Какви ще са санкциите на САЩ към Турция заради С-400?
Снимка: Reuters

През последните няколко дни на летището на най-голямата авиационна база на Турция - "Мюртед" край столицата Анкара, пристигат транспортни самолети с доставки на части от ракетните системи С-400, които Турция закупи от Русия на стойност 2,5 млрд. долара. От петък до неделя пристигнаха общо 7 руски карго летателни машини "Илюшин" с компоненти за ракетите, съобщи турското военно министерство, пише БТА.

Още по темата

Турция: С-400 не променят стратегическата ни ориентация

Според министерството доставките ще продължат до към октомври-ноември т.г. Пак според ведомството цялостната пратка ще включва общо 32 ракети, които още не са доставени, както и радарите.

След първите доставки и интереса около това какво представляват руските ракетни системи С-400, защо са необходими на Турция, какво се цели и т.н., вниманието се отклони изцяло към проблема какви последици/санкции ще има за Турция от страна на САЩ.

Специалисти и наблюдатели са на мнение, че непременно ще последват санкции от САЩ за Турция. Американският Конгрес е предложил на президента Доналд Тръмп пакет с 12 вида санкции - от военнопромишлени до икономически и политически, като отмяна на доставката на самолети Ф-35, санкции за фирми и лица, сътрудничещи с руски компании и др.

Въпросът сега е какви ще бъдат санкциите - много строги или не толкова.

От една страна Турция се озова под заплахата да й бъдат наложени много строги санкции в рамките на закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA), но от друга страна - има шанс да се отърве от тях по инициатива на Тръмп или пък санкциите да бъдат по-меки, отбелязват наблюдатели.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар в телефонен разговор с американския си колега Марк Еспър в петък вечерта го увери, че "купуването на руските зенитни ракети С-400 няма да промени стратегическата ориентация на Турция".

Това е много важен момент, защото въпреки спадовете и възходите в отношенията Анкара-Вашингтон, Турция остава втора по сила държава в НАТО и съюзник, с който САЩ може да се разбира в проблемния близкоизточен регион.

Турция също така изтъква, че закупуването на руските С-400 не е просто прищявка. "Турция се намира под сериозна въздушна и ракетна заплаха, поради което закупуването на защитните системи С-400 от Русия не е въпрос на предпочитание, а на належаща необходимост", посочи в изявление министерството на отбраната.

Вашингтон пък си има своите основания да се безпокои от доставката /и евентуалното задействане/ на руските системи. Според експерти радарите им могат да събират разузнавателна информация, която да блокира кодовете на американските изтребители от най-ново поколение /каквито са Ф-35/, ползвани в системата на НАТО.

Респективно подобна заплаха се отнася и за НАТО, въпреки че генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че всяка страна в системата на НАТО има право да се грижи за отбраната си.

Тук се появява и големият въпрос, който стои в основата на кризата: ако все пак Турция приведе в действие руските ракетни системи С-400 с мотив, че са й необходими за укрепване на собствената й отбранителна мощ, какво ще стане ако и други страни членки на НАТО понечат да си доставят подобни комплекси? Няма ли Русия всъщност да се превърне в най-големия доставчик на оръжие и да засегне имиджа на САЩ? Вероятно има и други въпроси от чисто военно-техническо естество, представляващи тайна...

Представители на американския Конгрес са категорични, че Турция трябва да понесе отговорност /санкции/ за хода със закупуването на ракетите.

"Ердоган, за съжаление, направи погрешен ход. Макар че ние много открито му посочихме, че трябва да направи избор. За нас е трудно да си обясним, да разберем предпочитанието на наш съюзник в НАТО, защо вместо със САЩ и НАТО предпочете сътрудничество с Русия и Владимир Путин", заявиха двама влиятелни сенатори от Комитета за международни отношения към американския Сенат.

Турция се надява, че разговорът между Ердоган и Доналд Тръмп покрай срещата на върха на Г-20 в Япония, когато Тръмп обвини администрацията на Барак Обама за кризата около С-400, ще изиграе роля за отмяна или смекчаване на евентуалните санкции срещу Турция.

Според дипломатически източници от това дали САЩ ще изберат да наложат пакет с по-меки санкции срещу Турция или ще наложат най-строги санкции, които да доведат до колапс турската икономика и капацитета на военноотбранителна индустрия, ще зависи бъдещето на турско-американските отношения.

Приетият от САЩ през 2017 г. закон CAATSA предвижда санкции за лица и институции, които сътрудничат с Русия във военната област. От включените в този закон 12 на брой санкции, се предвижда налагането на най-малко на 5, с одобрението на президента Доналд Тръмп. Същият закон обаче дава правомощия на Тръмп да отложи налагането на санкциите 180 дни или да ги отмени.

Днес в Анкара се очаква да пристигне американска делегация за разговори по актуалните проблеми, на първо място този за руските ракети С-400.

Миналата седмица в Анкара пристигна и новият американски посланик Дейвид Сатърфилд, след като близо една година и половина постът бе вакантен.

След встъпването си в длъжност през 2017 г. Тръмп изтегли предишния американски посланик в Анкара Джон Бас и го назначи за посланик в Афганистан. Около година и половина не бе направено назначение на поста посланик в Турция.

Новият посланик Дейвид Сатърфилд пристигна точно в навечерието на предстоящите важни преговори на американските представители с властите в Анкара, които се очаква да бъдат трудни.

Докато американски източници остро критикуват Ердоган за покупката на руските ракетни системи С-400, турската основна опозиционна сила - Народнорепубликанската партия, се солидаризира с държавния глава по този проблем. Лидерът Кемал Кълъчдароглу в реч пред депутатите от парламентарната група заяви подкрепа за решението на турските власти да купят руските зенитно-ракетни системи С-400. Той посочи, че това е напълно оправдано, предвид факта, че Турция не е удовлетворена от действията на САЩ и съществуват заплахи за националната й сигурност.

Турски анализатори, които са критични към президента Ердоган, одобряват доставките на руските ракети С-400 като гаранция за сигурността на Турция.

Колумнистът Фатих Алтайлъ смята, че си заслужава Турция да заплати цената, каквато и да е тя, за тези системи. "Това е цена, която си заслужава да заплатим много повече от глупавата цена, която платихме като се забъркахме в сирийската криза. Тази цена е много по-оправдана от онази, която трябваше да заплатим заради това, че мечтаейки за османско величие, се превърнахме във враг в арабския свят. Това е цена, която много повече заслужава да заплатим от цената, която плащаме като защитаваме военнопрестъпнически режими", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
9
 
16
 
! Отговори
Арети преди 4 години
САЩ дължат на човечеството 1 квадрилион долара!!! Ако се наредят эелените хартийки вероятно ще стигнат до Луната!!! Все още се опитват да контролират всичко эа да останат на върха на пирамидата на властта и на финансовия доларов монопол!!! Но от таэи яма иэлиэане няма, эатова и подпалиха целият свят с войни!!!
186
7
 
6
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен 239 - Нямаме отговор на този екзистенциален въпрос. Може би отговора се крие на *** в шалварите? Или пък - под феса на татко ти? И в двата случая обаче, резултата е доста сериозен пробив в генетиката - мислеща тиква. Вярно, объркана като родословие, история и идентичност, но все пак - тиква. Така става по Дели Ормана. Далеч някъде в рода ти се намесва някой въртоглав - дали не беше башибозук - и после - фира от към интелект. Това изчерпва ли еволюционните ти въпроси?
185
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само кюрдите ще излекуват кьопеците от болните си амбиции.
184
10
 
11
 
! Отговори
до 255 преди 4 години
Като обяват санкциите ще разбереш какви са.
183
24
 
12
 
! Отговори
1 преди 4 години
Няма по *** народ от турците. Сега САЩ като дадът ракети и самолети на кюрдите ще видете от къде изгрява слънцето.
182
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 268Турски език няма, турска нация няма, но е имало 500 годишно турско робство?!?Амджъказлии шашави буллгарски, вие по естествен път ли се раждате такива колосални интергалактични охлювофренични тъппаци или ползвате някаква технология за изкуствено затъпяване?!
181
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турски език няма. Тирският език в момента е смес от български, гръцки, арменски и кюрдски думи.Същото важи и за т. н. турска нация. Такава няма.
180
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам американците какви санкции ще налагат, но прави впечатление, че пуделите им от ЕССР вече обсъждат санкции заради някакви сондажи в международни води около Кипър.
179
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До KromЗначи, любезния ми амджъаазлия, ползването на турцизми в като пиша на български език е доказателство за ... ъъъъ ... неграмотността ми на турски език, нали?!Не ви е проблема на българите в това, че сте прозсти като клин, но е в това, че се мислите за нещо мноооооого повече от това, което сте! Като ви гледам нещастните мегаломани, македонскта мегаломания започва да ми се привижда като чиста проба скромност в сравнение с българската!
178
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименГрамотен народ няма да твори толкова безобразия, каквито измъдри турция в последните години. Нито ще избере пишман диктатор, нито ще подкрепи ислямизация. Грамотните турци са малцинство и са с предимно гръцки/български/сръбски корени. Анатолската плява с нищо не се различава от безпросветните араби и пакистанци.
177
11
 
11
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен 263 - много просто мишок - пишеш турцизми на български език. Не ти е силната страна писмеността. В български форум. Роден си тук. Безпомощен мишок си, и това е очевидно - единствен от всички тук обиждаш, или поне така си мислиш. Всъщност безсилието ти е изписано на ниското ти челце. Дисертация можеш само да сънуваш. Така че, всъщност си без значение. Но от любезност ти отговарям.
176
10
 
11
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен 259, 260 и т.н. знаеш ли, съдейки от това, че пишеш грамотно на български, докато "турските" ти познания са криви и неточни, ти си просто български - повтарям - български П.ОМАК. Или както е "коректно" - българомохамеданин. Позицията ти - да плюеш по Родината си, по скоро те класифицира като безроден П.Умиар. Нито си българин в Родината си - усеща се неудоволетворение - нито турчин сред турците. Ти си едно сиво нещо на границата между два народа - тъжна шега. Потъвай в блатото.
175
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам защо турската гмеч се пъне по българските форуми, като им е толкова омразно да са тук, да си хващат шалварите и та ходят да целуват султана отзад. Това, че турция си е наумила да играе и с двата отбора ще ги остави да се изтърсят по ***. Не ни засяга освен да минираме границата като избухне там гражданса война наистина и да ги разстрелваме когато решат та бягат насам. Да се оправят.
174
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До турска сганТи едвам можеш да пишеш в буллгарски форум, къде ще ми пишеш в турски форум бе дзурло крива неграмотна ***! Иска се капацитет да можеш да научиш чужд език, но не капацитет като българския, в мили-волтовата скала, а капацитет в мега-ватовата скала!Марш обратно в котчинта си, дзуурло крива буллгарска!!
173
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Десетият самолет с доставките - Ан 124 точно в този момент се разтоварва във военно-въздушната база "Мюртед"! Напук на краваристанците и криводззурлатите ни съннародници буллгарски!
172
13
 
12
 
! Отговори
турска сган преди 4 години
пълно е с турски ***, поне малко български да бяха научили
171
5
 
8
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Krom"Проблема е, че Тръмп започна да прилича на прословутото куче - лае, но не хапе. За него полето на бойните действия е в Twiter. Липсва решителността на предишните президенти."Проблемът на Тръмп е че пентагона има 40% некомплект независимо от бюджета. Няма войници просто!!!Втория проблем е че новите оръжейни програми трещят по шевовете Ф-35 е повече от класически пример - 800 "забележки" като 105 могат директно да доведат до катастрофа и загуба както на самолета така и на пилота.
170
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен до 247 преди 4 години
Мишок нито си турчин нито Българин. Мнението на истинските Турци за вас го знаем. Не мога да ви разбера турчеете се но сте мел....зи, истинските Турци не могат да пишат на Български език. Турците не ви смятат за такива като тях колкото и да се напъвате, не сте Турци не сте и Българи.
169
7
 
8
 
! Отговори
Krom преди 4 години
И така момчета - оставям Ви във вещите ръце на Боби - най добрия писател сред аналитиците и най добрия аналитик сред писателите. Военното дело му е хоби, освен когато политиката, икономиката, хваленето на Кремъл и други са му хоби. Ще разберете подробни ТТ данни на С 400, С 300, Пейтриът - както и на римската бойна прашка. Както винаги, Бобката ще разводни темата до непознаваемост. От мен, чао.
168
5
 
7
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Проблема е, че Тръмп започна да прилича на прословутото куче - лае, но не хапе. За него полето на бойните действия е в Twiter. Липсва решителността на предишните президенти. Неговите опоненти го надушиха и реагират като пирани на кръв. За съжаление е слаб президент. Така че, ще позаплашва Турция и ще клекне. От страх да не загуби Южния фланг на НАТО. Който сами създадоха и подкрепяйки Ердоган - сами загубиха. Това е. Слаба американска политика.