Дискриминация в Ниш: Ако клиентът е ром, газ и изчезвайте!

В Сърбия осъждат правилата на таксиметрова компания
5 авг 2019 19:30, Елка Василева
79
Дискриминация в Ниш: Ако клиентът е ром, газ и изчезвайте!
Снимка: архив, Reuters

В интернет се появи правилник, който трябва да бъде спазван от всички шофьори от известна таксиметрова компания в сръбския град Ниш. В него се казва, че всеки таксиметров шофьор, който забележи, че неговата услуга иска да използва ром, „веднага да даде газ и да изчезне“.

„Централата по телефона не може да види клиента и ако отидете на адрес и видите, че са роми, веднага тръгвайте. Съобщете на централата, че повикването не е наред и ще бъдете върнати на стоянка“, пише в правилника, цитиран от сръбското издание „Ало“.

В дискриминиращия правилник таксиметровите шофьори биват предупреждавани, че ромите най-вече търсят такси при известна пекарница в града, но и често молят други да поръчат таксито вместо тях, поради което водачите „трябва да бъдат бдителни“.
 
„Ако централата ви даде адрес в Белград Мали /квартал в Ниш, в който живеят много роми/ и посочи, че повикването е наред, приемете курса и откарайте човека“, пише в брошурата като изключение от правилото.

В текста обаче специално се подчертава, че в колата не се приемат роми, които са се опитали да спрат таксито на улицата.

Комисарят за защита на равнопоставеността Бранкица Янкович каза, че на подобни безобразия трябва да бъде сложен край.

„Осъждаме постъпката на таксиметровата компания и се надяваме, че във връзка с този случай днес ще бъде внесена жалба“, казаха от пресцентъра на комисаря.

Фолк певецът и председател на Центъра за човешките права и националните малцинства Хасан Дудич каза, че постъпката на таксиметровата компания от Ниш представлява най-гнусен акт на дискриминация, поради което компетентните трябва да реагират.

„Град Ниш не бива да толерира подобни постъпки. Ромите са били винаги със сърбите, когато им е било най-тежко и единствено те са останали верни на Сърбия. Те по никакъв начин не са заслужили подобно лошо отношение към тях“, каза Дудич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индия няма ли да поеме отговорност и да си прибере тези? Векове живяат насама и не могат да се адаптират.В Индия ще име супер,там при най-долната в социалната стълбица каста.Само в тяхната прародина майка ще могат да се интегрират.
27
0
 
31
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Браво на сърбите а у нас половината TAXI са с водачи роми които вероятно са си купили книжките!
26
0
 
36
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Много нагли трябва да са станали шведите в Ниш.
25
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се въведе същото правило за градския транспорт у нас.
24
0
 
20
 
! Отговори
1 преди 4 години
Аз пък не качвам в таксито си миришещи на джумерки и гранясала сланина.
23
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз едно не мога да разбера?!Ако си купя един хляб, кой може да ми попречи да го поделя с този, който искам? Или да не го поделя с тоя с когото не искам.И как така, ако си купя 50 коли и направя таксиметрова служба, някой ще ми се меси кого да возя и кого не ? Ми колите са си моите и ако искам да "возя" ще возя който ми харесва. Знаете ли колко такс. служби отказват да возят домашни любимци? Почти всички и никой не им прави проблем за това. Защо за *** да правим проблем тогава?!
22
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я да помислим. Дали защото са расисти или са изпатили и не искат повече неприятности?
21
2
 
50
 
! Отговори
жалко но преди 4 години
Такова отношение ромите са си заслужили по целия свят.Познавам свестни роми но заради мършата горат и те. Живея извън България,повярвайте няма значение с човек от коя народност говоря,чуят ли роми и не искат да имат нищо общо,било то за работа,квартира,приятелство,услуга или нещо друго.Говорил съм със Немци,Поляци,Румънци,Унгарци и естествено Българи по въпроса.Проблема не е във хората е във Ромите.Те това няма как да го разберат явно самички.Жалко за свестните сред тях
20
1
 
23
 
! Отговори
7up ! преди 4 години
Майстор Тричко ромове не качва.
19
2
 
23
 
! Отговори
е софето преди 4 години
Ами ако в копърка та я кара ром . А съм клиента . Бегаме бързо дорде не ме е ушил с помпата по десет лева на километър.
18
1
 
19
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 4 години
А тук минцифайките им въртят пълна програма на ромулите...
17
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом не отговарят на условията могат да им откажат. В сайтовете как трият, ако не спазваш условията.
16
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чувал съм, че Джокович е сръбски ром.Дали някой таксиджия ще му откаже?
15
1
 
38
 
! Отговори
Защо ги порицават? преди 4 години
От таксиметровата компания са се напатили, затова са взели такива мерки!Ако някой не се сеща защо, нека да поговори с нашенски таксиметрови шофьори. Те ще му обяснят.
14
1
 
46
 
! Отговори
Сержант преди 4 години
Дискриминационно ли е 'ромката' с пет папалета да получава детски помощи, а българката с висше образование , с едно или две деца, който от сутрин до вечер е на работа да не получава. Просто питам за един приятел.
13
1
 
15
 
! Отговори
еврогей преди 4 години
УУУУУУУ.Това е толкова немултикултурно.Как може?Ще си бръкна там дето слънце не огрява в чест на дискриминираните и обединено ***-гей-либерална Европа.Да живее Азис
12
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който много разбира да си купи кола, да си тури табела такси отгоре ида разкарва ромовете кой ти забранява да правиш това драга Бранкица Янкович.
11
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е кой шофьор на такси не иска да го пербият или оберат? Или да ги вози без пари?
10
0
 
3
 
! Отговори
Dj dance machine преди 4 години
А и още нещо предполагам ще се виждаме из града не ме е грижа дано гадната ти *** съвест е чукна ла
9
1
 
37
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 4 години
Прекрасен правилник. А някой запита ли се защо са добавили това разяснение за ромите? Не е случайно .Нека сега таксиметровата компания да премахне тази точка от правилника си като ИЗРИЧНО ПОСОЧИ името на Хасан Дудич като човека настоял да няма такава точка . И при всеки грабеж или нападение на таксиметров шофьор от ром да излиза с изявление по медиите за инцидента ПРИДРУЖЕН с името на Хасан , като човека принудил фирмата да приемат роми в колите си . За да бъде съден заедно с извършителя.