Махат Звездата от Вергина от публични места в Северна Македония

Поставят се разяснителни надписи на паметниците
15 авг 2019 14:28, Елка Василева
41
Махат Звездата от Вергина от публични места в Северна Македония
Снимка: архив, Reuters

Северна Македония започна да поставя разяснителни надписи на паметниците и да отстранява Звездата от Вергина от символите на държавни институции и публични места съгласно Преспанското споразумение с Гърция, предаде агенция МИА.

"В чест на Александър Велики, историческа фигура, която принадлежи на античната елинистична история и на световното културно наследство. Тук е представен като воин на кон" - така ще пише вече на паметника Воин на кон на централния площад в Скопие.

Още по темата

Подобни текстове ще бъдат поставени и на други паметници на личности от древността, които са издигнати в няколко града на страната. Текстовете ще бъдат на македонски, албански и английски език.

Започва и отстраняването на Звездата от Вергина, която бе изобразена върху първия флаг на страната, но след това премахната, след като Гърция наложи търговско ембарго на Македония.

Звездата ще бъде отстранена не само от символите на обществени сгради и институции, но и от капаците на шахтите в столицата.

Преспанското споразумение, подписано на 17 юни 2018 г. и одобрено от парламентите на двете страни в началото на тази година, постави условие Северна Македония да се откаже от всякакви претенции за връзки с културата на древна Македония и нейните символи, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абре макета, шо стана сега!? Кой ке ви пере насраните ***!? На Тито ли ке се молите, на Гошо от Ковачевци(пернишко) ли ке се молите, а може и на Сталин да му се помолите! Арно ви го втепая Данайците(гърците)!!! Дано да ви дойде малко акъл у тия кухи хралупи дек ги носите само за баланс и се светнете, че сте били час от България и сте чисти Българи(болшенството от вас)!!!
28
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кух си, ромейче.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избираи...по пъстери или на дървета ...кух
26
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Александър Македонски е македонец, следователно БЪЛГАРИН.ОСТАНАЛОТО СА ВИЗАНТИЙСКИ КРАЖБИ И СЕМИТО-ЕТИОПСКИ НОМЕРА НА ПРИШЪЛЦИТЕ ОТ ЮЖНА САХАРА НАРЕЧЕНИ ГЪРЦИ.
25
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"по това време българите не са състествували още.не са за вас тези въпроси"*** кух.
24
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе какво коментирате за великиа Александър ,елини ,езици ,македонци.по това време българите не са състествували още.не са за вас тези въпроси
23
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
някога може и да е имало елини! после разни мигранти и навлеци от близкия изток и северна африка се писали ромеи, демек наследници на рим! оттам идва и "кесар", демек от римското "цезар" после същите решили, че е срамно да си ромей и се прекръстили на византийци! сега пък станаха гърци! абе нещо тая история много заприлича на северномаЦедонска!
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега на жителите на областта Северна Македония им остава да ползват само българската история и след влизането им в Европейския съюз, и отварянето на границата, всичко ще си дойде на мястото.
21
9
 
12
 
! Отговори
Дионисиу Димитриас преди 4 години
Миналата година в ЛАХОР И НЮ ДЕЛХИ , ИНДИЯ направи триддневен празник в ЧЕСТ НА ГРЪЦКАТА КУЛТУРА И АНТИЧНО ВОЕННО И ЦИВИЛНО ВЕЛИЧИЕ !! -- В ЛАХОР И НЮ ДЕЛХИ = КРАЙНИТЕ ТОЧКИ НА АЛЕКСАНДРОС МЕГАС ЗАВОЕВАНИЯТА , И СЪЗДАВАНЕТО НА ПАН-- ЕЛЛИНСКАТА КУЛТУРНА ИМПЕРИЯ !
20
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елините са изчезнали и на тяхно място са дошли ромеите, които сега наричаме и византийци. После дошли турците и как са се формирали днешните гърци, един бог знае. Гърците твърдят, че са елини, но не са. При това на територията на днешна Гърция е имало държави, които не са били на племената на елините, като Македония например, която първоначално е обхващала малка територия около днешен Солун, който тогава не е съществувал или е бил нещо незначително малко.
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Илири (днешна Албания), елини, траки, пеонци (днешна Албания, Гърция и све.Македония), македони и т.н. все племена, които не са гърци и са говорели дръуги езици.
18
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Александър III Македонски или Александър Велики е по-известен по цял свят като Александър Македонски. Македоните не са гърци и Гърция доста безкруполно си присвоява чужда история.
17
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македония първоначално е била на територията около днешния град Солун, без да включва Халкидическия полуостров. Древните елини (гърци) не са считали македоните за елини и езикът на македоните е бил различен от гръцкия.Албанаците е много вероятно да произхождат от древните илири, но това също не са гърци (елини), т.е. албанците не са гърци и езикът им не е на гръцка основа.
16
7
 
17
 
! Отговори
Декана преди 4 години
С.македонците студенти в България си признават пред колгите си, че са си българи ама като седнат пред компа, започват да натискат минусите! Хаха
15
4
 
8
 
! Отговори
Справедливост преди 4 години
Сега същото за българските комити!Имат право само да вдигат паметници на тито и на сръбски комунисти!
14
12
 
13
 
! Отговори
Един от Юг преди 4 години
До Анонимен 9 Цял свят го знае като Александър Велики а като македонски го знаят комуноидите!
13
2
 
22
 
! Отговори
Ицо преди 4 години
Ахахха колко могат да паднат смешните екс югота. Да си мълчат по добре, за да не им забранят и червения цвят на знаменцето. Никаква жал за сърбо-любците, време е този титовски проект, който те наричат "националност" да прикючи. На лъжата краката са къси в информационата ера, това е положението.
12
3
 
16
 
! Отговори
Вагина преди 4 години
Монкейдония е страна без достойнство,изнасилени от гърците
11
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на макетата, поне си признаха, че са крали история от Гърция. Сега им остана само нашата история, което доказва, че са си българи ама с леко промит мозък от последните десетилетия. Нищо, ще им просветне и това.
10
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДревните македони са елинизирани траки и те не са прадеди на сегашното население в сев. македония.