Консенсус със Северна Македония? Едва ли е възможен!

Там се води антбългарска пропаганда, смята историк
Обновена: 1 окт 2019 09:58 | 1 окт 2019 09:46,
224

Трудно би се стигнало до консенсус със Северна Македония като се има предвид изказването на Зоран Заев, в което той заяви, че трябва да има компромис и от българска страна, смята историкът проф. Иван Илчев.

Вчера стана ясно след среща при президента, че страната ни ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но при определени условия.

Още по темата

Не закъсня и реакцията на Северна Македония. Премиерът на страната обяви, че приема препоръките на България, но за да бъдат решени спорните исторически въпроси, се изисквало воля и от двете страни.

"За всички е пределно ясно, че Северна Македония подписа договора и с Гърция, и с България не по своя воля, а предвид обстоятелствата. Добра воля от отсрещната страна няма и няма откъде да се вземе", коментира историкът в "България сутрин".

По думите му грешките в политиката към Северна Македония са много стари и от години там се води антибългарска пропаганда.

"Дълбоко се съмнявам, че в близко бъдеще те могат да бъдат поправими", заяви проф. Илчев.

Едно от условията, които България постави на Северна Македония, за да подкрепим интеграцията ѝ в ЕС, бе промяна на учебниците.

"Почти невъзможно. Доколкото имаме сведения, в македонско-гръцката комисия дори се е постигнало съгласие за славянското население в Македония да се говори като за славяни, а не за българи", обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му процесът на пренаписване на учебниците трае дълго време, а и се очаква македонците да навдигнат вой, когато се стигне до това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
40
 
! Отговори
Елена преди 4 години
Идете в Охрид, в Скопие, Преспа. Ще видите мюсюлманска култура, минарета и забулени жени, около Охрид са се настанили албански мутри, които владеят туризма. В малките градове не се виждат жени, само мъже обслужват в ресторантите, хотелите. Като в арабските страни. Споровете за македонизма и България са димна завеса, за да се скрие албанизацията на Македония. Жалко за този красив край. Остават покрайнините с България, където все още може да поговори на чист български и да ти се усмихнат. Докога?
14
43
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги съм се чудил защо българите така неистово мразят Македония.Та тя все пак си е независима държава, колкото й да се иска на някои да я пришият към България.Поне нямат мутри и корумпирани политици.
13
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македония е необходима на НАТО и ЕС, така че Бай *** Банкянски няма думата.
12
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се прекръстят, още веднъж, от Северна на Северозападна Македония и ще получат подкрепа от бг за ЕС.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накря ще се окаже че македонците са българи а българите от друго племе Хуни примерно , отива на Скандал
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недейте така. Та нали Барабойко беше така нужен на Зайко докато се възкачи на престола и докато предаде Македония на рептилите, за да си затворят последните отановската зона? Нали беше великият победител и управител на Западните Балкани? Спука ли се пропагандният бaлoн?
9
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Античките трябва да бъдат наврени където слънце не огрява. Сръбски коминтерни мекерета. Изгубихме беломорска тракия заради тия чукари и неблагодарници.
8
45
 
8
 
! Отговори
Пирин преди 4 години
България води в пъти по голяма и злостна антимакедонска пропаганда. Тук не само се води, ами медийното пространство просто се залива с нея. Всекидневно, масирано, кресливо. От идването на т.нар "демокрация" в България, или вече 30 години, това е политика на нацоинално, регионално и местно ниво. С яростна антимакедонска пропаганда са се занимавали всички български президенти, парламенти, правителства, историци, журналисти, палячовци като Слави и т.н. Илчев е просто още един пример за това.
7
16
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Каза И.Илчев - евреинът. Ай сиктир!!!
6
6
 
48
 
! Отговори
Млад, но начетен преди 4 години
Никакъв ЕС докато не спрат да крадат история и да сърбеят. Като много им знае устата, нека ги погълнат албанците.
5
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да признаем,че и луната е македонска.
4
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е какви компромиси да се правят от наша страна. Ние признаваме, че Батман е от Прилеп. Тва малко ли е. Змиорките от Охридското езеро достигали чак до Куба, и това признаваме. Какво още?
3
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се очертаят фактите и изворите и после едни по- широки изводи за характера и смисъла на събитията щото инак макетата се хващат за детайли и преувеличават някои дребни фигури от историята или факти. Всъщност важни са генералните линии и факти, а те са, че това е българско население с почти изцяло българска интелигенция и не е имало и мисъл за македонска идентичност до тридесетте години на миналия век когато комунистическите социални инженери се заемат да творят нови нации.
2
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макетата ще подпишат каквото им кажем. Иначе ЕС през крив макарон.
1
6
 
42
 
! Отговори
? преди 4 години
На кой му пука. Северна Македония, скоро ще стане Албания, фалшивата им история ще бъде изтрита и нещата ще си дойдат на мястото.