В парламента в Скопие: Учете албански, той е езикът на бъдещето!

Това заяви депутатът Артан Груби на заседание на комисия
1 ное 2019 12:07, Елка Василева
58
В парламента в Скопие: Учете албански, той е езикът на бъдещето!
Снимка: архив, Reuters

Учете албански, албанският е езикът на бъдещето, гласи заглавие в македонския вестник „Вечер“.

„Албанският е езикът на бъдещето“, заяви депутатът Артан Груби на заседание на парламентарната комисия по евроинтеграция.

На това заседание беше обсъден процесът на евроинтеграция на Република Северна Македония след срещата на върха на ЕС този месец, на която Македония не получи дата за започване на преговори за присъединяване.

Забележката на Груби дойде, след като депутати от опозицията реагираха, че нямат слушалки за превод, които са необходими, тъй като заседанието на комисията се водеше на албански език съгласно парламентарния правилник. Груби поиска да бъдат осигурени слушалки за всички депутати.

Вестникът отбелязва, че остри дебати, съпътствани от чести прекъсвания на изказванията, е имало в парламентарната комисия по външни работи, на която се е обсъждал докладът на външния министър Никола Димитров за досегашните евроинтеграционни процеси в страната. Димитров е припомнил, че от 14 години страната е кандидат за членство с десет препоръки за начало на преговори и нарекъл кандидатурата за членство на Скопие "особен случай".

Димитров е заявил, че през 2001 г., когато страната подписа Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС, тя е била в една група с Хърватия, а най-добри шансове страната да започне преговори е имало през 2012 г., когато група страни са оказвали натиск по този въпрос. Димитров е оценил, че ЕС оттогава няма истинска воля за разширяване, тъй като е ангажиран с много въпроси като мигрантската криза, Brexit и кризата с върховенството на закона в някои страни членки, което според него променя и техния контекст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
23
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Искам да чуя коментара на Заев. Или ставате българи или албанци. Но тъй като сте македонци най вероятно ще станете второто.
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България трябва да удари по масата и да им постави ултиматум - нека си имат независима държава, но да се задължат да признаят цялата пропаганда през годините. Да си осъвременят официалния език и да използват не литературната, а официалната форма на Република България. За сметка на това България да им гарантира равни права като на всички български граждани и обратно те да гарантират на нас равни права, тоест един народ две държави. Ако не искат да им наложим ембарго и да умрат прави и толкоз.
25
2
 
24
 
! Отговори
хммм преди 4 години
не човек, надали някога прoстите макета ще си признаят бълг. корени, това македонеца е животно което не съществува никъде по света, то оправия няма, вярвай ми. Аз съм живял доста дълго с такива, прoсти и упорити за тях е писано, на него може да го вкараш в машина на времето и с една екскурзия да му покажеш истината година по година, накрая пак ще ти каже "Не е верно". Даже ще ти се смее колко си прoст. Населението е много слабо образовано, повечето със селски манталитет, не им се сърдете.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Измислени турци май скоро пак ще се сменят имена, Цвъки не пошушнал на американците за това, не са го направили. Така че Българския ще ви трябва или обратно на екскурзия.
23
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 4 години
Много коментиращи, но някой гледал ли е каква е реалната раждаемост като цяло в Източна Европа и в частност на Балканите. Ами навсякъде е покъртително ниска, освен това емиграцията е огромна. Не виждате ли, че "шефовете" на дребно изселват държава по държава, ако ние не бяхме в Евросъюза щяхме да сме повече като население, а сега си представете когато влязат в Евросъюза малките куци държави - по линията Черна гора, Косово, Северняците, Албания това са има няма един град в Германия ....
22
2
 
24
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ДОБРЕ би било, наричащите се "македонци" да се замислят!Шиптърите се размножават като зайци и след 20 години ще имат мнозинство в парламента на С. Македония.Тогава македонците ще се сетят за българските си корени, но ще бъде късно! Гордите макета, които вси са `юнаци, нямат нищо общо с Александър Македонски.През 1920 г. в Косово са били 80 % сърби и само 20% шиптъри. През 2000 г. сърбите са само 20 %, а шиптърите са 80 %. Печелят изборите и започва война.
21
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Забележката на Груби дойде, след като депутати от опозицията реагираха, че нямат слушалки за превод, които са необходими, тъй като заседанието на комисията се водеше на албански език съгласно парламентарния правилник."Тези от името си се отказаха, от произхода си, а в парламента им говорят на албански... Няма по-смешна и жалка държава от македония. Пълни нещастници, само устите им знаят да говорят.
20
2
 
15
 
! Отговори
Миро преди 4 години
Не зная дали трябва гордите македонци християни от Скопие да учат албански, но скоро ще им се наложи да говорят на езика на корана.
19
35
 
1
 
! Отговори
Майкаиндия преди 4 години
В голяма грешка са. Турският език е език на бъдещето на Балканския полуостров. Учете турски език.
18
40
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българи, учете турски, ще ви трябва.Това е езикът на бъдещето.
17
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре е да учат всякакви езици, не само албански! Българския език си го знаят от малки, все пак им е майчин.
16
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добра новина. С албанския език идват и джамиите. Не са много вярващи, но това бърз начин за завладяване на територия. И после - хоп автономия, обединение. И се сбъдват мечтите за Велика Албания.
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и турците в България са деца на някогашни еничари, но за тях е по-голяма гордост да са турци и така се водят. Ходя всяка година в Турция и нашите нямат техния ген.
14
2
 
32
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Защо българите сме толкова егоцентрични и разединени! Тези от македонска България ги претапят албанците, тези от Лудогорието и Родопите - турците, Северозапада - индийците. Ойдехме у реката!
13
3
 
36
 
! Отговори
Крум преди 4 години
Като не щеш български, на ти албански.
12
0
 
37
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Така навремето в Румъния са решили да се отърват от българския език и писменост. Българин да се наричаш е егати срама в днешно време........................."Срамно" е за ю родите, които не знаят истинската история на българите и държавите им.
11
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми или Албания, или България. Тия избраха Албания. Няма да прокопсат.
10
2
 
29
 
! Отговори
българин преди 4 години
На българите в Македония им промиват мозъците от малки, по яничарска технология, вече поколения наред.
9
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така навремето в Румъния са решили да се отърват от българския език и писменост. Българин да се наричаш е егати срама в днешно време.
8
3
 
38
 
! Отговори
До 7 не българин преди 4 години
Положението при нас е, че българите ще са малцинство, ще живеем в резервати, а ромите няма да са така благосклонни и да ни плащат по избори, да ползваме безплатно вода, ток и земя. Ромите ще тъпчат българите както могат, ние сме прекалено толерантни и всеки ни се е качил на главата.