Над 5000 мигранти атакуваха Гърция през нощта, 100 са задържани

Местните жители спират лодките с бежанците
Обновена: 2 мар 2020 12:55 | 2 мар 2020 12:45, Камелия Цветанова
98
Над 5000 мигранти атакуваха Гърция през нощта, 100 са задържани
Снимка: БГНЕС

Хиляди имигранти продължиха да се струпват през изминалата нощ на гръцко-турската граница. На извънредно заседание гръцкото правителство обяви нови извънредни мерки заради ситуацията, като в следващия месец няма да  приема молби за убежище, а нелегално влезлите в страната ще бъдат депортирани, съобщи БНР.
 
Над 5 хиляди мигранти направиха опит и тази нощ да проникнат от турска на гръцка територия. Арестувани са близо 100 души, които се преминали по река Марица. Срещу тях е повдигнато обвинение за нелегално преминаване на границата. Гръцката армия започва днес военни учения по границата и е забранено преминаването на хора, съобщават от министерството на отбраната на южната ни съседка.

Още по темата

Съветът за национална сигурност, ръководен от премиера Кириакос Мицотакис, реши да се засилят силите по охрана на сухопътната и морска граница.

"Срещу Гърция се упражнява асиметрична заплаха", заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас. На извънредното заседание на Националния съвет за сигурност се взе решение за прехвърляне на военни и полицейски части от вътрешността на страната към сухопътната граница с Турция и на островите в Егейско море.
Всички мигранти, които нелегално са преминали гръцката граница, остават без право на политическо убежище и се депортират обратно, реши правителството на южната ни съседка.

Силите на гранична полиция и специалните части за борба с безредиците отблъскват със сълзотворен газ мигранти, които ги замерват с камъни. Фермери блокираха с трактори пътя на мигрантите.

Напрежение има и на Егейските острови. На остров Лесбос, където успяха да пристигнат около 500 мигранти, жителите блокираха пътищата към бежанския лагер.

Цивилни групи охраняват достъпа до няколко пристанища и не позволяват на лодки с мигранти да достигнат брега. Властите се страхуват от саморазправа на гърците с чужденците.

Надеждите на Атина са в извънредната среща на първите дипломати на страните от ЕС. В гръцката столица пристига председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който утре с премиера Мицотакис ще посети граничния район в Еврос.Президентът на Франция съобщи, че страната му е готова да помогне на Гърция, за да се избегне хуманитарна и миграционна криза.

На турско-българската граница няма напрежение но към границата между Турция и Гърция се отправят нови и нови хора.

Мигрантите от Истанбул тръгват от два квартала - афганистанци от „Зейтинбурну“, а от „Фатих“ - хора от Близкия изток и Северна Африка. Същевременно напрежението в сирийската провинция Идлиб, заради което Турция обяви, че отваря границите си към ЕС, се покачва.

100 000 души са напуснали Турция към 19:40 снощи, съобщи в „Туитър“ турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

В интернет са публикувани снимки и клипове как групи бежанци успяват да се прехвърлят през оградата на гръцко-турско граница или да я срежат с ножици. ГКПП „Пазаркуле“ остава затворен, на него са издигнати барикади от гръцката полиция.

Правят се и множество опити за достигане на гръцките острови по море от областите Чанаккале и Измир, но силният буреносен вятър, който на турски се нарича „лодос“, затруднява малките гумени лодки.

Поривите на вятъра на моменти достигат до 70 км/час и има силно вълнение. Гръцката брегова охрана поврежда двигателите на лодките и резервоарите им с гориво, като по този начин не им позволява да продължат своя път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
9
 
! Отговори
Бойкоооооооооооо преди 4 години
Алоооооооо Бойкооо Тъпооотоо.За тоз не искам и да чувам нищо!!! на границата трябва да има охраняващ персонал и да се сипе огън .Ако не 100 , тогава 200 .Ако не 10 000 тогава 20 000 ще умрат. Ще им дойде акъла когато видат че стъпват по трупове !!!
77
6
 
7
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 4 години
Е, ЩО НЕ БЕГАТ У РУСИЯ, НАЛИ И ТАМ ИМА МЮСУЛМАНСКИ РЕПУБЛИКИ И ЖИВОТА БИЛ ЧУДЕСЕН.... ХАХАХААА..
76
0
 
19
 
! Отговори
Циник до 85 преди 4 години
"що като им е толкова удобно, нито един сириец не се опитва да бяга в Израел"-----------В Израел гражданите могат (при желание) да се разхождат с Узи..И да го ползват!В Германия - министъра на вътрешните работи - съветва гражданите да не дразнят алахогъзните Лежанци, защото ходят с ножове!
75
1
 
23
 
! Отговори
Велики славяни преди 4 години
Когато в България е имало минерални басейни прочути в цялата Римска империя, турците са пили вода от една кофа заедно с овцете бе! Научили ни били да се къпем хахах
74
0
 
8
 
! Отговори
А бе, преди 4 години
що като им е толкова удобно, нито един сириец не се опитва да бяга в Израел?
73
0
 
6
 
! Отговори
AZ преди 4 години
Няма ли някой с коронавируса да се разходи до Пазаркуле. Айде време е...
72
1
 
17
 
! Отговори
НЕЛЕГАЛНИ МИГРАНТИ преди 4 години
Браво на Гърция! Това е държава. Освен това междумародните правила са ясни - Бежанец е този, който прекосява държавна граница от страна, в която има война, размирици и т.н. опасности за живорта му. В Турция война няма и съответно, когато бежанецът напусна нелегално Турция, той вече не се ползва със статута на бежанец, а е нелегален игрант и подлежи на съд и/или принудителна екстрадация. ТОВА Е.
71
1
 
15
 
! Отговори
Циник до 76 преди 4 години
А ти кой си бе?Енвер ходжа?Немците казват за такива като теб - плюещи народа си - NestbeschmutzerВ свободен превод - сepящ в собственото си гнездо.Седнал да ми оплаква африканските и афганистански шебеци. Или и ти се дупиш по аллаха?
70
21
 
1
 
! Отговори
до циник преди 4 години
турчина ви е научил да се къпете, и да не сер.те в същата стая в която се храните
69
2
 
10
 
! Отговори
Динко от Ямбол преди 4 години
Нека да минават през България, че нещо ми намаляха авоарите! Трябва да захлрбя с някое евро, злато и смартфони
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е цинника, а до добавя, че епохата е била такава. По-късно идва просвещението, хуманизма и Европа забранява робството и търговията с роби. През 20 век и колониите си даде. Заливат я с бивши колониални субекти да ги храни и те пак недоволни, пак с претенции. Айде стига вече самобичуване. Африканците са изостанала цивилизация, арабите също. В Азия единствено Япония, Корея, Китай, Виетнам (жълтите) са развити цивилизации, всички останали са трагедия.
67
8
 
0
 
! Отговори
до циник преди 4 години
няма как да ограбиш един народ и да чакаш той да не дойде при богатствата сищом бай *** недоволства сме на прав път
66
1
 
20
 
! Отговори
Циник до 69 преди 4 години
Турчина спря развитието на България за 5 века.Де е стъпнал алахогъзник, и трева не расте!
65
1
 
14
 
! Отговори
Циник до 68 преди 4 години
Кръвта и сълзите - си ги имаха далеч преди това!В Африка племената са спретвали походи за лов на сънародници, и са ги продавали в робство - за шепа дрънкулки. Джендърските лъжи за лошия колонизатор - не отменят фактите!А те са, че шепа племенни вождове грабят народите си - за да купуват Калашници.Тези простотии с грабенето - си остават и до днес.Когато не ти стига акъл за нищо - ще бъдеш използван и грабен.Сълзливите ти коментари ме отвращават - такива като теб замерят нашествениците с цве
64
1
 
12
 
! Отговори
Велики славяни преди 4 години
Ти сам го каза, уважаеми Али Реза! БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ! Земите бяха български много многоооо преди да дойде осмснската напаст
63
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Велики славяниДа, ама там едва ли ще клечат цял ден на сянка да плакнат окото и да вземат помощи!
62
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е виновна за бежанците, в Русия има 30 милиона мюсюлмани, Русия ще приеме по-бързо правата вяра от Европа. Нали от бившите сoц републики 2/3 завършват на -стан и са мюсюлмански и ви заливат. Затова отворихте най-голямата джамия в Евразия с бившия ви сол *** Ердо. Не се правете.
61
12
 
3
 
! Отговори
500 години до Циник преди 4 години
Той и турчина си тръгна от българските земи, но все с него се оправдавате, уважаеми българи
60
14
 
3
 
! Отговори
до циник преди 4 години
белия човек донесе единствено сълзи и кръв на тези народи, направи от тях РОБИ, а сега тръгнал да реве че не ги искакаквото повикало такова се обадило
59
1
 
12
 
! Отговори
Велики славяни преди 4 години
Европа никога не е птетендирала с пари и небостъргачи! За разлика от мюсюлманските Дубай, Абу Даби и Азербайджан! Отивайте при джамиите, парите и небостъргачите там бе, уважаеми бежанци