?282 млн. приходи за Гърция от българи, пътували самостоятелно

Проучване: България е трета след румънските и сръбски туристи
22 юни 2020 12:52, Анисия Иванова
70
?282 млн. приходи за Гърция от българи, пътували самостоятелно
Снимка: БГНЕС

Румънските, сръбските и българските туристи, използвали личен транспорт, са донесли близо 1 млрд. евро приходи на Гърция през 2019 г., сочи проучване на Института на Асоциацията на гръцките туристически предприятия (INSETE).

По отношение на този показател Румъния е най-големият източник на приходи за Гърция през изминалата година, като румънските граждани са генерирали 354 млн. евро за икономиката на южната ни съседка.

Сърбия е на второ място с генерирани 297 милиона евро, а България е на трето място - с 282 милиона евро.

Страната ни е следвана от Албания (200 милиона евро), Турция (171 милиона евро) и Северна Македония (114 милиона евро).

Около 9.6 милиона туристи са пристигнали в Гърция, използвайки личен транспорт, през 2019 г., което представлява 30.6-процентен дял от общите посещения в страната.

Изследването, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria, показва приноса на туристите, които използват собствен транспорт, за икономиката на Гърция, който през 2019 г. възлиза на 9.6 милиона посещения, 38.2 милиона нощувки и 1.8 милиарда евро приходи. Това съответства на 30.6% от общите пристигания, 16.4% от нощувките и 10.1% от приходите през годината.

Гърция очаква отварянето на границите ѝ след облекчаването на мерките срещу коронавируса да насърчи силното търсене в сегмента през третото тримесечие. Основни фактори за това са лесният достъп и усещането за сигурност и независимост при посещенията с лични превозни средства.

Правителството се надява, че успехът му в справянето с пандемията ще му помогне да популяризира страната като по-безопасна дестинация. Но успехът на летния ваканционен сезон зависи и от това, което се случва на други места. 

Скок в случаите на заразени с Covid-19 в няколко балкански държави накара Атина да отложи отварянето на северната си граница за всички страни, с изключение на България, до края на месеца. Докато Гърция отново отвори основните си летища за много международни полети, новите огнища ще предизвикат преосмисляне на въпроса.

Все пак успешното управление на пандемията досега от страна на Гърция е високо оценено. Като за начало премиерът Кириакос Мицотакис успя да отвори повторно вътрешната икономика на страната преди други държави като Великобритания. Това ще намали удара върху брутния вътрешен продукт.  

Правителството въведе скъпи мерки за подпомагане на бизнеса и работниците, включително заеми за малки и средни предприятия, както и нова схема за неработещи лица. Страната се надява да намали тези мерки по-бързо, отколкото на други места, когато дейността се възобнови, за да облекчи тежестта върху публичните финанси. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
11
 
9
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 години
ГЕРБ забранява да се ходи в гърция! ГЕРБ ПОБЕДА!
21
8
 
23
 
! Отговори
Комунист преди 3 години
От 10 години не съм стъпвал на Говноморието ни. Там ходят най-елементарните хора с отклонения и комплекси. Там се чувстват специални и забележими.
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За бога подкрепете мутренско купувайте само български автомобили и български самолети.
19
18
 
5
 
! Отговори
Шойгу преди 3 години
Маляка скубе баламите(2019 и аз бях от тях)
18
15
 
13
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
Дано тая година България да фалира!
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът е богат човек с големи възможности!
16
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Румънците им е по-изгодно да бият път до Гърция вместо да отидат на съседното бетономорие в тиквостан.
15
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Братя българи, майка Гърция има нужда от нас! Заедно да спасим нейната икономика! Миналата седмица оставих 1700 евро в Халкидики!
14
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо тия хора предпочитат Гръцкото море пред нашето бетономорие...чудя се, и не мога да си го обесня...
13
9
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 3 години
Всичкото това добре,ама като се окъкаш,ще бъдеш първия дето ще се пени и ще прави митинги пред министерския съвет заедно с останалите им,бецили да търсиш права и помощи от държавата с която твърдиш,че се еб,аваш?!Шопска му работа?!Не сакам да ми е добре,най сакам да си завра сам гр,кия х,й в г,ъза и после да се мяткам и гуцкам по жълтите павета и да търся права и свободи??!!Кух,*** народ изпразнен от съдържание!!
12
6
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
БЪЛГАРИНА ЗАБОГАТЯ И ХОТЕЛИТЕ В БГ ВЕЧЕ НЕ САМО ПО СТАНДАРТА
11
5
 
11
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
Е, малко излъга за храната, дето си си купил от Гърция, по скоро ти е останала на отиване от кауфландо в Плевен
10
3
 
31
 
! Отговори
пепе преди 3 години
Кеф ми е! Рдните муто-хотелиери да го дуухат!
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ша генерират Я... Хората знаят, че са Гърция, залагат си на селския туризъм и не се сръвняват с разни камиларски остъклени дестинации кът Дубай, Маяма и Ебисаа, за разлика от Ганята. И не надуват цените като тях - най-важното. Желая им тази година по 2!
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как да накараме "бедните" българи да спрат да ходят в гръцките курорти?
7
1
 
10
 
! Отговори
АмчъмдейвиС преди 3 години
Абе,ний сме били космясали от пари бе а cифoн не може да бъде!
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво става в Гърция, ама на нашето море няма никой, дори и на слънчака!Това обаче много ме кефи, защото ще си прекараме сууупер на черноморието ни! На тоя етап не ми трябват много хора около мен
5
9
 
24
 
! Отговори
Онзи преди 3 години
До Анонимен 1И био водата във варненския залив е уникална, цвят който никъде другаде не се намира. Също така, с/у ниските цени на плажа, получаваш охрана, задължително 2ма/3ма от *** ти седят на главата да се грижат за парите ти. "И аз предпочитам Варна пред Гърция".
4
3
 
13
 
! Отговори
ХОТЕЛИЕР преди 3 години
АМ НИ Е ТУКА ЗАЩО ГИ НАПРАВИХМЕ ТЕЗИ ХОТЕЛИ.
3
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За три дена оставих 4 бона в един гъзарски хотел солун с ресторант.. нито стотинка не харча в България, всичко за Гърция! И храна за един месец си купих от Гърция! В България много рядко харча пари