Турция се справя добре с пандемията, но защо лирата продължава да пада?

За 12 месеца тя се е обезценила спрямо долара с над една трета, а спрямо еврото – с близо 50%
177
Турция се справя добре с пандемията, но защо лирата продължава да пада?
Снимка: БГНЕС

Само допреди години турската лира беше изключително стабилна. Турция сега се справя по-добре от други държави с пандемията, а икономическият ръст остава относително висок. Защо тогава лирата продължава да пада?

Турският финансов министър Берат Албайрак, който е зет на президента Ердоган, тези дни представи нови оптимистични прогнози за икономическия ръст в страната. Турската лира обаче продължава да се обезценява. През последните 12 месеца турската валута се е обезценила спрямо долара с над една трета, а спрямо еврото – с близо 50 на сто, пише в свой анализ DW.

Според експерта по валутни въпроси на DZ Банк Зьорен Хетлер, това развитие не е учудващо. Пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" той заявява, че причините за трайно низходящото развитие на турската валута не са икономически, а политически.

Политическите фактори са водещи

Само допреди няколко години лирата правеше изключително стабилно впечатление, но от 2016 насам – след провалилия се опит за преврат и последвалото превръщане на Турция в автократична президентска република, ситуацията се промени съществено.

Особено фатална роля изигра подчиняването на редица държавни институции, като например Централната банка, на волята и разпоредбите на Ердоган. Това оказа катастрофално влияние върху стабилността на турската валута.

Валутният експертът Хетлер, който от години изследва развитието на турските финанси, дава като база за сравнение данните на други бурно развиващи се икономики. От това сравнение става ясно, че не всички се развиват така низходящо, както Турция. Южноафриканският ранд, например, в продължение на 10 години се е развивал по сходен начин с турската лира. От края на 2016 година обаче, линиите на развитие на двете валути започват да се раздалечават.

Факт е, че от 2016-та насам южноафриканският ранд се е обезценил с 20%, но той все още изглежда стабилен в сравнение с турската лира, която през същия период е изгубила над 60% от стойността си спрямо долара.

По икономически ръст Турция е по-напред от Южна Африка. Страната край Босфора се справя по-добре и с пандемията от коронавирус. Следователно, казват експертите, причината за обезценяването на турската лира не може да се търси в споменатите два елемента. Остават само политическите фактори, за които пише Хетлер, а именно: "Надеждността и стабилността на политическите условия, както и репутацията на централните банки в двете държави".

Независима парична политика

Южна Африка, разбира се, не е образец за политическа стабилност и реформаторски усилия. Там също има злоупотреби и корупция. Но страната разполага с демокрация, свобода на печата и независимо правосъдие. "А всеки опит да бъдат орязани правомощията на Централната  банка по отношение на паричната политика, бяха задушени  още в зародиш", твърди германският експерт.

В Турция обаче през 2019 беше сменен президентът на Централната банка, тъкмо когато той се опитваше да намали инфлацията, повишавайки основния лихвен процент. А турският президент Ердоган неизменно повтаря, че не е приятел на високите лихви, независимо от съветите на всички експерти по този въпрос. За слабия курс на лирата в момента играе роля и друг политичеки фактор - напрежението в региона на Нагорни Карабах, където Турция се изявява като закрилник на ислямската държава Азербайджан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
13
 
10
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
Защото е с плаващ курс, а не както нашето левче вързано за еврото, което си стои непоклатимо въпреки лудото печатане без покритие...
79
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За чий сте го намесили тоя Covid, за да запълвате място ли?Щатите пострадаха най-много, ама долара не пада. Нова Зеландия няма нито един разболял се, а валутата й не се качва.
78
11
 
10
 
! Отговори
Аноним преди 3 години
Абе тоя е....*** не лирата парата им да беше евро пак щеше дая направи на бу.лук тези са заплаха за човечеството, дано да разберат съвестните хора.....
77
1
 
10
 
! Отговори
Сюндюк преди 3 години
Ах. Таз лира дето пада и спестяванията ми падат.
76
2
 
13
 
! Отговори
Русия и Китай имали преди 3 години
валута да купят златото на федералния резерв?Да,като стойност,но то не сепродава.Биха могли да продадат активите си(на загуба) и да "уронят"долара,но така само ще намалят американските дългове и никога няма да го направят.За какво им е валута?За да си купуват това,онова,което няма да им продадат зарубли и юани,както и за гаранции срещу срив на собствената валута.Ако можеха,руснаците щяха да продават злато,нефт и газ за рубли,но не могат и не искат,защото рублата лесно губи стойност.
75
0
 
5
 
! Отговори
Нота бене преди 3 години
Никой не чете нещо което не се чете!
74
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трагедии от анадолския нужник...
73
8
 
15
 
! Отговори
Играта на Ердоган преди 3 години
с национализма на турците,химерата за резнимация на Османската империя,доведе до конфронтация с почти всички съседи на Турция,подразни ЕСиСАЩ.Те чрез финансовото си влияние, доведоха до краха на лирата.Това засилва конкурентността на турските стоки на външния пазар,но обеднява народа.Народът,който Ердоган вкара в пантурските си идеи,вчера пееше "машалла",днессе замисля дали не бе по-добре без великодържавните глупости,но с пълен джоб,а утре може да си избере друг Ататюрк,а не "султан".
72
1
 
6
 
! Отговори
помашки преди 3 години
наШта лира е почти с отрицателна стойност към стотинката.
71
21
 
24
 
! Отговори
Ха-ха-ха хахааааааа преди 3 години
Как няма да пада?! Тази изолирана слаба гладна бедна страна ,която печели единствено от износ на ефтина некачествена стока ще бъде заместена от Индия и Китай.дори Саудитска Арабия най-уважаваната от християнския свят страна и най -богатата измежду мюсюлманските страни наложи пълно ембарго на турски стоки!
70
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само допреди години турската лира беше изключително стабилна - след това първо изречение спрях да чета нататък.Ходя чат-пат в Турция и следя лирата редовно от 5 години и мога да твърдя,че поне от 5 години лирата се обезценява жестоко.
69
18
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
Още Сталин на времето трябваше да въведе златен стандарт .Проблема е че умря. И сега не е късно да се въведе .Русия може да го въведе ,ама ще трябва да пази рублите. Ще трябва големи компромиси да се направят.
68
7
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До АнонименВалутният борд в България бе замислен още по времето на Жан Виденов,но изчакаха да мине цветната революция и тогава го въведоха.Междувременно големите длъжници си занулиха борчовете и даже спечелиха двойно-щото доларът беше стигнал 3000лв,а после спадна "изненадващо" до 1500лв!На практика хора от БСП саботираха Виденов,за да постигнат целите си!
67
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много си повярваха влязоха в Сирия, Либия, Нагорни Карабах, заплашват Гърция и Кипър, трeпат кюрди, надуват се на Израел, на Франция, свалиха руски самолети. Превърнаха Св. София в джамия. Ислямизма набира сила, религиозни училища, лирата се обезценява, икономиката буксува, Ердоган организира чистки и затвори хиляди турци по зандaните. Турците бягат в чужбина, разселили са се из цяла Европа. Това е истинското лице на диктатурата. От светска държава ги превърна във втори Иран.
66
9
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Безумна статия.
65
6
 
24
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Турците като цяло и Ердоган в частност имат проблем със самоконтрола и се самозабравят.Има моменти в които трябва да се направи крачка назад,някои неща да се преглътнат,други да се забавят,трети да се забравят.Турците май са неспособни на това и и си трошат главите по тая причина.Най-първо не можеш да се скараш с всички едновременно и да водиш война на 3-4 фронта.Освен това дипломацията им е доста слаба.Накратко-всички големи постижения за тия 30г могат да се изпарят,заради едно твърдоглавие.
64
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен16А не, важността на България по време на ПСВ е да се осигури връзка с Турция. Турците щяха много набързо да паднат ако не получаваха редовно въоръжение от Германия и Австро-унгария. Апропо с нашите действия, една малка България удължава СВЕТОВНА война с 3 ГОДИНИ.
63
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ирак, Сирия, Либия, Кипър, Гърция,Нагорни карабах. Проблееееми, проблееееми."Няма да отстъпим и сантиметър турска земя.А само на чужди територии воюват.
62
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ме интересува, не гледам назад
61
7
 
18
 
! Отговори
WTF преди 3 години
"Турция сега се справя по-добре от други държави с пандемията" хахахаха! Кой се справя добре с пандемията? Официалните власти в Турция дори си признаха, че обявявали за "заразени" само тежко болни хора. Тоест случаите, които уж са малко на брой, всъщност са една голяма лъжа. Стига се връзвахте на тези дикаторски държави. Китайците и те... 10 човека имали болни за един ден. Ххахахахаха :ДДД То и ние така можем. Няма да обявяваме никакви болни и магически няма да има болни тук! :Д