Гърция обсъжда производство на „Спутник V“ и „Модерна“

Водят се преговори за получаване на патентите
28 мар 2021 11:06, Елка Василева
63
Гърция обсъжда производство на „Спутник V“ и „Модерна“
Снимка: архив, БГНЕС

Правителството на Гърция обсъжда с фармацевтични компании възможността за производство в страната на ваксини срещу коронавирус „Спутник V“ и на компанията „Модерна“, пише в. „Та неа“, цитиран от ТАСС.

Според публикацията заради неясната ситуация с коронавируса и сериозните трудности в разпределението на ваксините гръцкото правителство води преговори с чуждестранни производители за получаване на патенти на ваксините срещу COVID-19 и за перспективите за сътрудничество в производството на ваксини на територията на Гърция. Властите също така са отправили запитвания към гръцки компании за възможностите им за производство на препаратите в техни филиали.

Още по темата

ТАСС посочва, че се отделя особено внимание на „Спутник V“ и на ваксината на „Модерна“, тъй като други компании като „Пфайзер“ имат подразделения по целия свят, които могат да задоволят нуждите от препарати срещу коронавирус.

Според публикацията на в. „Та неа“ основните трудности са финансирането и получаването на съгласие от чуждестранните компании, които са разработили ваксините и притежават патентните права. Сред възможните решения е създаване на консорциум с гръцка компания, която да поеме инвестицията. Смята се, че само за създаването на производствен капацитет са необходими от 100 до 200 милиона евро, както и голям брой висококвалифицирани кадри.

Срокът за реализация на подобен проект е в най-добрия случай от 12 до 18 месеца и то при наличие на договор за доставка на суровини, отбелязва БТА.

Решаващ фактор ще представлява и купувачът на ваксината, доколкото към момента продажбата се осъществява не на свободния пазар, а съгласно правителствени споразумения. Жизнеспособността на инвестицията след пандемията също е източник на безпокойство, което действа като възпиращ фактор за целия проект, e заявил пожелал анонимност представител на фармацевтична компания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
6
 
! Отговори
Нато на тор! преди 3 години
Искаме руската вксина не америкнаските био-оръжия!
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемите са много повече отколкото решенията. Спутник не виждам нито кой ще го купува нито кой ще го иска нито пък кой ще доставя суровината, след провала му в Унгария и Сърбия. Виж за Модерна може и да им се отвори парашута на гърците. Баце пак спи.
20
7
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
При толкова дължими заеми/тоягата/ и при обдщани нови 70 млрд през следващите години/морков/... И като добавим и липсата на лице от мъжки пол, в управлението на държавицата им... и Циклон-Б ще прлизвеждат...
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаБългария какво произвежда бе кълвач?
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чебурек, от днес и Гърция и България се движат по московското време.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега казаха в новините, че вируса ще мутира още доста пъти, и ще се наложи нови ваксини и ново ваксиниране! Тези които са се ваксинирали ще се наложи най - вероятно пак да се ваксинират! Дано не се окажат прави
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19Само не ми каза колко руснаци са ваксинирани със спутник:)?
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14 То и само ненормалник ще се ваксинира и със съмнителната и опасна Астра Зенека, но както се вижда ненормалниците са много на този свят.Но за Спутник не са се чули скандални данни от целия свят, за разлика от Зенеката, този индийски ***. Така, че ***, не си убедителен!!!
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция обсъжда производство на Sputnik V, защото премиерът й е загрижен за здравето и благото на гръцкия народ, а нашият е зает със слугинажа пред началника, та началникът да го допусне до богатата национална хранилка и да го назначи за наблюдаващ в колонията му за още 4 години.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8 Шоп...Византийски мизерници...Някакси шоп не се римува с мъдър! Ами оди пеша бе и ти при тях и им прави същото!Мрънкач, гърците са го показали през столетията, че са някак по други от нас въпреки, че и те идват от Балкана!Вместо да вземем опит (социалистически) или модерен български да се (по)учим от тях, такива кат теб тролят във виртуалното пространство и бълват примитивни мисли!
12
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СърбитеСамо ненормалник може да се ваксинира със Спутник. Впрочем колко ваксинирани има във "великата" Русия. В процентно изражение са по-малко и от България
11
4
 
15
 
! Отговори
Сърбите преди 3 години
Сэщо проивеждат Спутник. Даже вече може и чужденци са се ваксинират. Жт м.май пускат Спутник. Само ние чакаме небето да падне! Нямам думи за управляващите. Каквито и обшди да кажеш по техен адрес ще са малко. Проиграхме за сетен път интереса си и друг то прилапа.
10
2
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРОЯВЯВАТ ИНТЕРЕС КЪМ МОДЕРНА И СПУТНИКНО НЕ ИСКАТ И ДА ЧУЯТ ЗА ПФРИЗЕР И АСТРАПИТЕКА
9
6
 
1
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
До 9Голем оптимист си бе джанъм.Ашколсун
8
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радвайте се, че имаме такива некадърни управници. Ваксинациите не предпазват от коронавируси, но ги правят смъртоносна опасност за човека при всяка среща с див щам на какъвто и да било вирус, който иначе не е опасен за здрав човек. Разбиват имунната система ваксините.Така че да благодарим на некадърните ни управници. Те са от Бога дадени точно сега за българския народ. За да оцелее!
7
8
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Византийски мизерници. Идват тука да "учат" и тормозят съседите си купони и дивашки викове. Стоят 4 години и накрая и една дума на български не знаят. А нашите дупедавци професори им взимат кинтите и не ги научават на нищо. Долно племе.
6
6
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Тия маляци ще я скапат убавата държава, ей...
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция Я ! -гърците са Народ -взеха 400 Милиарда евро,ама раздават и се грижат за Народа си ! мин пенсия 750 евро.Обикновенния човек също взима пари по програми и проекти .Да сте видяли грък да слугува по курортите ? -българки,албанки,украинки
4
2
 
13
 
! Отговори
Бау преди 3 години
хитро. Браво.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето това искахме да направим и ние! От няколко месеца ви говорим че е в интерес на държавата да произвеждаме ваксини. Но не! Ще се кланяме на гейчета и старчета, а народа ще мре!Разберете, че когато говорим за здравето и живот на нацията, всичката политика остава на заден план! Живота е над глупостите ви кой ляв, кой десен, кой от изток или от запад!