Тафров: В дипломатическа изолация сме по въпроса със Северна Македония

Не може отношенията между двете страни да се основават на омраза, заяви той
26 май 2021 09:08, Петя Славова
257
Тафров: В дипломатическа изолация сме по въпроса със Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Не може отношенията между България и РС Македония да бъдат основани на омраза. Това заяви пред БНТ Стефан Тафров, член на управленската алтернатива на "Демократична България" с ресор външна политика и европейски въпроси.

Ние трябва да може да си говорим и да се разбираме, знаете, че България първа в света призна РС Македония като държава, обясни Тафров.

Още по темата
"Българската позиция е неразбрана и президентът Радев ясно показа, че ние сме в дипломатическа изолация по въпроса. Това са фактите. Ние от "Демократична България" искаме Пътна карта с конкретни мерки, които са измерими. В момента нашата позиция се свежда до едни емоционални формулировки", смята Тафров.

По думите му от ключово значение за България остава поддържането на добросъседски отношения със Северна Македония.

Относно отклонения в Беларус пътнически самолет, той заяви: "За нас това е акт на държавен тероризъм в услуга на един комунистически диктатор, който се е вкопчил във властта. Това е безпрецедентно и поставя пред изпитание важна част от системата на международните отношения, каквато е въздушната авиация", обясни Тафров.

Според него, по този начин беларуският лидер Лукашенко дава сигнал, че се поставя извън международните отношения.Това е акт на отчаяние, допълни Тафров.

Във връзка с това, че Русия подкрепя този режим, Тафров обясни, че тя харчи доста пари и отношенията между Путин и Лукашенко не са никак прости.

България не бива да има отношения в сфери като енергетика и национална сигурност с режими като Беларус, заяви експертът.  Ние не сме срещу Беларус като страна, а сме на страната на беларуския народ срещу авторитарния комунистически режим на Лукашенко, обясни Тафров.

Относно предложението за изчистване на избирателните списъци, той посочи, че е много късно за това и в момента трябва да се съсредоточим върху добрата организация на изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Омраза , значи ... АЗ НЕ СИ СПОМНЯМ БЪЛГАРИ ДА СА ГОРИЛИ МАКЕДОНСКИ ЗНАМЕНА ? ОТ КОГО Е ТОГАВА ОМРАЗАТА ?АЗ НЕ СИ СПОМНЯМ ДА СА РАЗРУШАВАЛИ В БЪЛГАРИЯ МАКЕДОНСКИ КУЛТУРНИ ПАМЕТНИЦИ . ОТ КОГО ТОГАВА Е ОМРАЗАТА ?ДА омраза има , но не идва от България
11
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как се стигна до тази изолация нали до вчера ни управляваше най успешния и приветсван в Европа *** от Банкя.Живея в чужбина и си нямате представа, че България не я смятат за нищо давам пример с ваксинирането получавам писма де се ваксинирам има го разяснено на много езици Албански, Румънски, Кюрдски, на какъвто се сетиш но не и на Български.И не е само това мога да дам стотици примери за тази изолация вина има корумпираното бандитско управление на ГЕРБ.Вече взе да се изучава в Англия.
10
1
 
32
 
! Отговори
Чук преди 3 години
Е и ???? В подобна изолация сме били и през септември 1885-та и последващата война със Сърбия ... Тезата, че трябва да се харесаме на всички, че историята (най-вече българската) е анахронизъм, лиши ДБ от много потенциални избиратели.
9
20
 
12
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Страните Македония и Русия с които би трябвало да сме в перфектни братски отношения,не успяваме заради васалната политика на българските продажни политици...
8
1
 
30
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Да, бе! Разбираме деликатната ситуация, в която се намира ДБ при коментирането на теми за РСМ: от една страна исткате да го раздавате либерали/сти, от друга - който БГ-политик клекне пред македонците ще бъде остракиран на момента. Гледах интервю на "ФЛАГМАНА" на ДБ, Атанасов с Мариян НезнамсикойсиМК. Иначе не мож му запуши устата, а пред въпросите на журналиста се гънеше и бъркаше думите. Ей, много да внимавате, че ще се наказваме.
7
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гaнчoвци фигуранта вече ви продаде
6
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ключово значение за България остава поддържането на добросъседски отношения със Северна Македония" .. ключово за кого? РСМ няма история и най-нагло се опитва да си открадне такава, този въпрос не е от сега, срамно е мълчанието от страна на външно толкова години. Какви добросъседски отношения може да имаш със съседа, който те краде?
5
4
 
45
 
! Отговори
История преди 3 години
Каква омраза , Тефтеров ? КРАДАТ НИ ИСТОРИЯТА и си присвояват български личности , като ги обявяват за македонци ... Това малко ли е ? Преди искаха да си присвоят и груъки национален герой - Александър Македонски и име от гръцка провинция ..... Сега искат да си присвоят от нас писменост и ИМЕНА НА БЪЛГАРСКИ ЦАРЕ И КОМИТИ и да ги обявят за македонски .... ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ТОЛЕРИРАТова е ЕТНОС който през цялата си история е бил ПОД УПРАВЛЕНИЕТО на гърци... българи..сърби...
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Какви между редовете, те си го заявяваха директно в предизборните интервюта. Това е и единствената причина да не гласувам за тях. Тотален либерализъм във външната политика и когато съседите ти се въоръжават е недопустим.
3
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не смятам че е емоционална формулировката, РСМ да спре с езика на омразата към България, да признае българското малцинство и да признае общите ни корени, за които свидетелстват историческите находки.Всичко това го има разписано в договора за добросъседство, който не се изпълнява от РСМ. Когато един договор не се изпълнява от едната страна, е нормално другата да блокира или спре изпълнението на своята част. А това да се изчисти изолацията и да се обясни позицията на партньорите ни е ваша работа
2
10
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четете ли между редовете? С две думи т.нар. ДБ е готова безусловно да продаде националните интереси и да пусне СРМ към ЕС! В резултат на това макетата ще са част от ЕС и още по-агресивно ще плюят по България и няма да им пука. Даже вече и БГ паспорти няма да им трябва да се вадят! Предатели!
1
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Омразата идва от рсм!