АФП: Море от български автобуси в Одрин издава мащаба на валутната криза в Турция

Докато чуждите купувачи са доволни от цените, то настроението сред турските търговци на пазара е мрачно
21 дек 2021 11:35, Красимир Ангелов
154
АФП: Море от български автобуси в Одрин издава мащаба на валутната криза в Турция
Снимка: БГНЕС

Море от български автобуси, паркирани пред пазар в историческия турски град Одрин, издава мащаба на валутната криза, която възпрепятства пътя на президента Реджеп Тайип Ердоган към трето десетилетие управление. Това се чете в материал на Дмитри Закс за "Франс прес“.

"Изпълненият с джамии град в западния край на Турция е ранна столица на Османската империя, когато тя се разширява в Близкия изток и Европа през XIV и XV век. Сега това е мястото, където купувачите от България и Балканите - едни от най-бедните страни в Европа - отиват, за да се снабдят с всичко - от бельо до орехи - на частица от цената им у дома", се чете в материала.

Още по темата
"За нас кризата е добра, но за турския народ е много лоша", каза екскурзоводката Даниела Мирчева, преди да се качи на автобус обратно към родния си български град Ямбол. "Ние бяхме в подобна ситуация може би преди 10, 11, 12 години", казва Мирчева, визирайки световната финансова криза от 2008 г. "Много е трудно."

"Наполовина по-ниска цена"

Закъсалата турска лира се срина под тежестта на необичайния икономически експеримент, който Ердоган провежда в опит да увеличи подкрепата си преди изборите, които трябва да се проведат до средата на 2023 г. Ердоган подтиква централната банка да намали лихвените проценти, като горещо вярва, че това най-накрая ще излекува хроничния проблем с инфлацията в Турция. Както всички икономисти прогнозираха, това доведе до точно обратното. Потребителските цени се покачиха с повече от 20% годишно. Някои икономисти смятат, че този темп може да се ускори през следващите месеци.

Само от началото на ноември лирата е загубила една трета от стойността си. Тя беше започнала да губи по пет процента на ден, докато Ердоган не обяви нови мерки за подкрепа на валутата в понеделник, които успяха да спрат свличането.

И докато българските купувачи са доволни от цените в Одрин, то настроението сред турските търговци на пазара е мрачно.

"Унизително е", казва Гюлсен Кая иззад щанда си, пълен с пуловери и зимни дрехи. "Вижте какво направи той с Турция!"

Ердоган залага на това, че евтината лира ще доведе до стимулиран от износа растеж, който ще постави Турция на пътя, следван от Китай по време на икономическата трансформация, която измъкна милиони от бедността и създаде нова средна класа.

Икономисти и дипломати, както и някои българи, се опитват да разберат защо Ердоган реши да промени курса си толкова драматично през последните няколко години.

"Мисля, че хората, които управляват Турция, ако направят нещата, които според мен трябва да направят, тогава лирата ще се върне на нивата, на които беше през лятото, много, много бързо", каза българският купувач Тинко Гарев. "Много съм тъжен за турския народ, защото осъзнавам какво означават за него тези по-ниски цени".

Високопоставен западен служител заяви, че спадът на рейтинга на Ердоган в повечето проучвания на общественото мнение до 30% е поставил ветерана турски лидер "в режим на политическо оцеляване".

"Можете да изберете да не вярвате (на отделните проучвания), но траекторията е ясна", каза служителят, който говори при условие на анонимност. "Той е на дъното на своята база на подкрепа."

"Ние сме в шок"

Бюлент Рейсоглу ръководи пазара в Одрин от откриването му след преместването му от първоначалното място в Истанбул преди 15 години. Той казва, че броят на седмичните купувачи, които изпълват търговския му център, наподобяващ хангар, е нараснал от 50 000 на близо 150 000, откакто се е проявило цялото въздействие на кризата.

"Броят на чуждестранните купувачи се е увеличил четири или пет пъти", казва Рейсоглу.

Въпреки това търговците печелят по-малко пари, тъй като допълнителните продажби са повече от компенсирани от дълбокия срив на лирата.

"Доставчиците ни изпращат нови ценови листи всяка седмица", оплаква се търговецът на пазара Утку Битмез. "Всички суровини идват от чужбина, от Европа, Китай и Италия", казва той. "Цената на тези продукти се е удвоила от миналата година."

Рейсоглу каза, че наблюдава как търговците нервно следят последните обменни курсове на лирите на телефоните си.

"Ние сме в шок", казва управителят на пазара. "Никой не е очаквал толкова голяма девалвация."

Българските купувачи изглежда също изпитват смесени чувства от толкова изгодните за тях сделки.

"Местните хора не могат да си купят всички тези неща", казва Иляна Тодорова, докато пазарува дрехи с дъщеря си тийнейджърка. "За обикновените хора това не е добре."

(БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
6
 
! Отговори
realfc преди 2 години
Изобщо не ми пука за бай *** прасето! Те нямат наяждане !
65
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България в момента също се движи в поока хиперинфлация.
64
4
 
12
 
! Отговори
От бореца преди 2 години
Всички виждаме инфлацията в България, но не сме тръгнали да ревем за българската анаватана в люлебургаз или Анадола, нито да гласуваме за парламента на туруците! Също така виждаме озверелите азиатски потурнаци които на думи прекрояват картата на Европа и чертаят нови граници на мОрдОр, командвани от психопат-имбесил с който се олицетворява половина му ***, другата половина са бивши хора и кюрди!
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега да пусне нови банкноти - Ердоганки от 500 и 1000 лири
62
6
 
13
 
! Отговори
mne преди 2 години
Нали оня ден пускахте сравнение на заплатите на Балканите. Турция беше със заплати двойни на България. Седнах, та заревах.
61
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой ли не вижда огромната инфлация в Мутроландия. Да не би тези дето ходят до Одрин да пазаруват не свидетелстват точно за това. Мутроландският пазар сее свил като котка под печка. Няма нищо по лошо от ниски заплати и пенсии и цени надути до небесата. Положението в Мутроландия е отчайващо. Гледам всеки ден как хора бъркат по контейнерите да търсят ядене. Със всеки изминал ден се увеличават. Това защо не го пишат красивите медии. Няма те ходят само по жЛътите павета при сиромаси не ходят.
60
3
 
8
 
! Отговори
Genocide in Bulgaria преди 2 години
В Бобов дол се извършва Геноцид срещу Българи от Пернишки милиции близки до Борисов и Гешев!Това е Геноцид!
59
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция тръгва по китайския модел и ще ни засмуче, след като останем без дори енергийни мощности...Айде дано по бързо ни засмуче че българските управници ни осмукаха до кокъл!
58
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да си ни вземат под тяхно крило, видя се че българина не става за управник!
57
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция тръгва по китайския модел и ще ни засмуче, след като останем без дори енергийни мощности
56
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Море от български автобуси в Одрин издава мащаба на инфлационната криза в България.
55
4
 
8
 
! Отговори
... преди 2 години
Епа пак да си изберът ердоган и ше им стане и по-добре! вено човека може знае и иска! мдам! и ние тука и избрахме царя после и тройната ламя ние си я избрахме и после и тиквата ние си я избрахме и затова сега сме на това дередже (разбирай на последно място в европа и света)! Та и те така да си го изберът пак ердоганя и ше се оправят нещата! Инак само да кажа, те цените са им ниски, но със заплатите дето получват хората там в турция НЕ МОГАТ да си купят нищо въпреки ниските им цени! Та така!
54
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Турция се провежда наказателна акция в момента от страна на САЩ и финансовите спекуланти близки до Белия дом, с цел да ги накажат за това че купиха от Русия военно оборудване за милиарди долари и се готвят да купуват и още..Това е истината. По същия начин нас ни фалираха отвън през 1995-1996 по времето на Виденов.Колкото и да е голяма Турция като народи икономика те са също толкова зависими от долара, колкото и ние бяхме 90-те години.
53
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Поручик Ржевски...не е точно западна. е, то и новото правителство не е точно на цру, но давайте натам по опорките, требва да си заслужите коледните бонуси
52
3
 
9
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
Издава единствено, че тука не познават числата, и на хората им е по евтино да отидат до турция на пазар, отколко да пълнат гушата на инж. балкански
51
3
 
23
 
! Отговори
Перниканец преди 2 години
Просто там е най-близо. В Сърбия и Македония също е по-евтино...То и в Германия е по-евтино, да не забравяме, че Лидл и Кауфланд основно внясят оттам. Тук е безбожно скъпо, но все пак трябва да храним господарите с 20% ДДС на всичко...И за финал - ваксинирайте се с 3-те дози, щото догодина почва нов ваксинационен цикъл с 4 основни и 2 бустерни за поне 40% сигурност.Бай.
50
16
 
15
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Западна пропаганда на доста ниско ниво. Срината местна валута е добре за местните производители и за развитие на държавата, горчивото лекарство за съживяване на икономиоката. Не случайно това беше дълга стратегия на Китай да си държи валутата евтина за да може да произвежда. В България заради скъпия лев е по-изгодно да внесеш картофи от Франция отколкото да ги произведеш.
49
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината,за наплива на българи и други балканци,не е само от поефтиняването на лирата а и от поскъпването на живота в България и региона.Сега в Р.Турция а догодина и в България а може и в цяла Европа.Вече"печатницата" прегрява.А дали ще стане така ще се разбере когато златото ни,го преместят от БНБ в ЕЦБ.Щом"мечкадаря с мечката" е в комшиидкия двор то той неминуемо ще дойде и в твоя.Не се кахърете за Р.Турция.Неиния резерв от злато е близо 600 тона,за разлика от българския резерв от 55 тона.
48
9
 
2
 
! Отговори
Геноцид преди 2 години
В Бобов дол се извършва Геноцид срещу Българи от Пернишки милиции близки до Борисов и Гешев!
47
9
 
1
 
! Отговори
Геноцид преди 2 години
В Бобов дол се извършва Геноцид срещу Българи от Пернишки милиции близки до Борисов и Гешев!