Ковачевски за визитата на Петков: Очаквам да утвърдим основите за бъдещите разговори

Трябва да действаме извън историческите рамки
9 яну 2022 16:07, Нели Христова
54
Ковачевски за визитата на Петков: Очаквам да утвърдим основите за бъдещите разговори
Снимка: БГНЕС

С българския премиер Кирил Петков, който ще дойде на 18 януари, очаквам да изградим конкретно приятелско отношение и общуване между двете страни, което ще бъде на всичко ниво.

Това каза бъдещият премиер на РС Македония Димитър Ковачевски по повод визитата на министър-председателя Кирил Петков в Скопие следващия вторник.

„При визитата на Петков очаквам да утвърдим основите за бъдещите разговори, както и формите на сътрудничество и напредък. Но и в същото време да действаме извън историческите рамки”, каза Ковачевски пред държавната агенция.

Според него това е условието, за да има напредък.

„Сближаването и сътрудничеството между двете страни във всички области е важно условие за отстраняването и съмненията за грешните възприятия. Аз съм готов да отворим нова страница в отношенията с България, да изградим искрено приятелство и по-добро бъдеще за двете страни. Трябва да снишим гласа на омразата. Реално имаме повече близости, отколкото различия като държави и трябва да се концентрираме върху общия интерес. Само с такъв подход ще бъдем запомнени като лидери, които са преодолели Балканските конфликти с европейски подход”, каза още Ковачевски и добави, че чрез политиката на взаимноуважение, изграждане на бъдеще, сътрудничество и компромиси може да се върви напред.

Бъдещият премиер добави, че потенциалът трябва да бъде използван от работните групи, както и в работата на двете правителства, на компаниите от двете държави, двете общества и всички значими фактори.

Имаме намерение да навлезем по същество в този процес, за да постигнем резултати и да достигнем до логично приближаване на позициите, включително и до точката, когато България ще бъде най-голямата ни подкрепа за евроинтеграцията ни. Подобно нещо успяхме да направим с Гърция и съм убеден, че с добра воля и много работа ще успеем да постигнем и с България, добави той.

Двете страни имат огромен потенциал за конкретно сътрудничество в повече области като икономика, инфраструктура, туризъм, образование и култура, помощ за европейските интеграции и сбилжаването на двата народа и гражданите, каза още Димитър Ковачевски и подчерта: В целия този процес не бих отстъпил от правото на самоопределение и отделната идентичност и език, което е неотменимо право за всеки един народ.

"Поради тази причина в преговорите не може да правим отстъпки по въпроса, че сме македонци от РСМ, които говорят на македонски език и имат собствена идентичност. Това е написано и в Декларацията, която бе приета от народното ни събрание от всички партии", каза бъдещият премиер на РСМ.

България е страна-член на ЕС, а ние сме страна-кандидат за членство в ЕС. Това ни задължава да преговаряме на основата на европейските ценности и принципи и съгласно критериите, които всяка една страна кандидат за ЕС е изпънявала, заключи политикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
24
 
! Отговори
44 преди 2 години
Кирчо да не са връща,ако клекне пред тия диваци
15
3
 
9
 
! Отговори
#M преди 2 години
До Нема да се случиКато начало учете стихотворението "Аз съм Българче" и като го издекламирате на Български език, може да видим какво да ви правим
14
1
 
13
 
! Отговори
Съвет преди 2 години
Киро - ако ще ходиш - вземи със себе си Николай Овчаров, Тошко и Атанас Атанасов - с макетата трябва твърдо.
13
8
 
6
 
! Отговори
перко преди 2 години
Що е маке, се е юнак.
12
1
 
31
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Историята е една. Две мнения по въпроса хич да няма. Киро да внимава какво говори и върши и да забрави всякакви компромиси, че тоягата .е дебела
11
5
 
17
 
! Отговори
С ПП напред! преди 2 години
На практика Петков отива в Скопие да подпише нашата пълна капитулация. Ще направи всичко което му е заповядано. Добър избор направихте!
10
0
 
27
 
! Отговори
Тони преди 2 години
Искат разговори извън "историческия процес", защото много добре знаят, че са си присвоили нашето минало, царете ни, църквите ни, културата ни...Казва се, че трябва да познаваш добре своето минало, за да градиш бъдещето си. Иначе всичко е фалшификация.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковачевски също бил завършил Харвард. Това вярно ли е ?
8
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този иска да се договаря с България извън историческите рамки ? Тези хора глупави ли са, че не разбраха , че това е единственната важна тема за България.
7
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя поставя условия да не се говори за ИСТОРИЯ!!!Кириле къде си тръгнал?Ще оставиш държавноспонсорирания македонизъм да заличава всичко българско ли?Кириле опомни се докато е време.
6
2
 
26
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
"В целия този процес не бих отстъпил от правото на самоопределение и отделната идентичност и език, което е неотменимо право за всеки един народ" Не може да има "право на самоопределение и идентичност", което се основава на систематична асимилация на българите в Македония, както и в унищожаване и фалшифициране на българското културно-историческо наследство в Македония и фалшифициране и присвояване на българската история.
5
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя какво се прави на луд? Имат договор, който са подписали трябва да спазват.
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гелосаните неолиберали Кокорчовци и тази на Чалгаря им отиват на крака?Защо бе?Те имат зор!Вие емисари на Янките ли сте или на България!Оставка!Юмрука къде е?
3
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия в ЕС!
2
2
 
19
 
! Отговори
Бенковски преди 2 години
Българите от Македония страдат от същата болест като българите от България. Болест на чуждото влияние. Не искат да сме независими и сме жертва на игрите на чужди държaви. Днес България и Македония трябваше да са едно цяло и заедно трябваше да сме водещия играч на Балканите, но съдбата в тази реалност ни е одредила друга съдба. Иронията в случая е, че едно обединение дори в бъдеще е напълно възможно, както и това да си върнем водещата роля на Балканите. Световните размествания идват с пълна сила.
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе някой да ми обясни, кой чака и моли да влезе в ЕС, България, или РСМ, защото аз не мога да разбера!?От къде накъде този сърбоман и енич ар Ковачев/ски/ ще казва какво ще се говори и ако се говорело за история нищо нямало да се получи!? И България вероятно няма да бъде в ЕС ли какво!След това интервю какво ще прави Кирчо при северномакедонците? Да отказва посещението, докато им уврат главите, а пък ако е решил да продаде България то от там направо да заминава в Канада или да иска гражданст