Плодовете и зеленчуците "бутикова стока" в Гърция

Расте недоволството на гърците от скъпотията
11 фев 2022 13:03, Елка Василева
16
Плодовете и зеленчуците "бутикова стока" в Гърция
Снимка: архив, БГНЕС

Расте недоволството на гърците от скъпите хранителни продукти, високите цени на тока и бензина, както и високите данъци. Опозицията настоява парламентът спешно да гласува мерки за овладяване на инфлацията, предаде БНР.

В сравнение със същия период на миналата година цените на месото са скочили с 22%, на плодовете и зеленчуците с 14%, на хляба с 10%, морски деликатеси са поскъпнали с 9 на сто и дори маслините гръцко производство се продават с около 30% по-скъпо.

Още по темата

Плодовете и зеленчуците вече са "бутикова стока", оплакват се гърците пред медиите, като правят сравнение, че килограм зеленчуци доближава цената на килограм месо.

Опозицията продължава в парламента да настоява за определяне на праг на цените поне за стоките от първа необходимост, но засега правителството на Мицотакис не въвежда мерки за регулирането им.

Недоволството на гърците расте и от скъпия бензин, който вече се движи около 2 евро за литър, а на островите е по-скъп. Компенсациите, отпуснати от правителството за тока, не са достатъчни, за да облекчат бюджета на гръцките семейства, изтъкват опозиционни депутати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12Какъв край на годината? Американците ще вдигнат лихвите на 15 март. Въпросът е дали да е с 0,25 или направо с 0,5. До края на годината ще имат поне 4 увеличения. Ама ЕЦБ още се ослушва и както винаги чакат да видят какво ще направят американците и те като кудуци след тяхх.
8
2
 
11
 
! Отговори
пфу преди 2 години
Еми за това идват на евтини български студентки ...
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е пряка последица от безконтролното печатане на пари, с цел да се раздават на хората, за да не работят по време на Ковид. Което пък е последица от локдауните. За да се овладее инфлацията, трябва да се вдигнат доста лихвите на банките, но малцина политици биха го направили. Но така или иначе нещата отиват в тази посока. До края на годината първо американците, а после и ЕС ще започне плавно повишаване на основните лихви.
6
2
 
0
 
! Отговори
До деления банан преди 2 години
А узрей па тогваз скачай в касетката.А то някой макак ще те.. )
5
4
 
7
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 2 години
Маляки, ваксвайте се и мълчание! Квото ни пуснат от Юръпа, тва е , за нас много, за вас някой банан
4
0
 
27
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
А, не е вярно, според ту***лупа поскъпването е само в България заради управлението на ПП , наввсякъде другаде по света стоките поевтиняват ... :)
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като им раздаваха пачки на калпак, не реваха. Сега им паднаха стотинките, че парите не се ядат, а храната трябва някой да я произвежда И да има смисъл да го прави / достойни цени на произведеното/, а не само прекупвачите да печелят. Тепърва поляа инфлацията на всичко.
2
1
 
27
 
! Отговори
преди 2 години
То на гърците им е лесно: ЩЕ запалят Атина, ще вземат заеми и ще се оправят ами ние да му мислим.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недоволството на гърците расте и както винаги българинчо си ърае и наляга парцалите! Необходими са още 500 години!