Приехме нещо недопустимо, че има разлика между северномакедонци и българи

Историк: Колективният Запад натиска България за членствота на РСМ в ЕС
19 апр 2022 22:30, Анисия Иванова
57

Поредица от провокации от страна на Република Северна Македония (РСМ), последната от които бе откриването на паметник на "македонската" принцеса Теодора Косара.

"Това стана в Черна гора, помагат си по "югославски" начин страните кандидатки за ЕС. Това не трябва да ни учудва", коментира историкът от БАН д-р Войн Божинов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него съставената с Договора за добросъседство историческа комисия не е изпълнила целта си – да реши проблемите в сферата на историографията между България и РСМ.

"5 години по-късно не само нищо, а нещата поемат в обратната посока и не се вижда изход от задънената улица", отсече историкът в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Нашите братовчеди от другата страна на Осогово имат политически елит, който просто не иска да стане част от ЕС. Или ще стане част от ЕС, когато му бъде разрешено от Белград. Елитът в Скопие е рожба на елита в Белград и не бива да ни учудва, че управляващите край Вардар задържат темпото с поставянето на неизпълними условия към българската страна. А ако ние ги изпълним, то ще станем свидетели на национално предателство", обърна внимание д-р Божинов.

Според него вече сме станали свидетели на едно такова "малко" национално предателство с поставеното на Скопие условие да бъдат вписани българите в северномакедонската конституция.

"Фактически приехме нещо, което е недопустимо, а именно – тезата на македонизма, че между така наречените северномакедонци и българи има разлика, а това не е така", категоричен бе историкът.

Д-р Божинов смята, че "колективният Запад" натиска изключително сериозно България да свали ветото за членството на РСМ в ЕС.

"Намираме се в един геополитически разлом. Светът не е същият и няма да бъде същият. Очевидно колективният Запад натиска нашето правителство и чрез вътрешни сили, партии, фондации и неправителствени организации се прави всичко възможно да се направи отстъпка от наша страна. Просто национално предателство", посочи той и добави с увереност, че е било обещано на Скопие приемане в ЕС до края на френското председателство.

"Добре че част от правителството се възпротиви и имаше остър обществен дисонанс. Може би и сработи чувството за самосъхранение у управляващите", изтъкна д-р Божинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
21
 
! Отговори
Бъ преди 2 години
Приятно коментиране. Нямам време за глупости. Положението е ясно Макеландия в Съюза след осемдесет години. С много любов от София и България.
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде още един плямпач който иска да върне д 80г назад времето. Е не става не го ли разбрахте, поколения са малтретирани и учени че България е враг. Пропагандата им е промивала мпзъка години наред, благодарение на Руската империалистична политика. Сега се чудете защо не ставало, няма и да стане !
21
2
 
24
 
! Отговори
до 25 преди 2 години
Ти сериозно ли си мислиш, че Кирил и Методий са били македонци? Гърци са с български произход и глаголицата е била създадена за да пишем на български, а не на гръцки. Ами Кирил е погребан в Рим. Спокойно може да се вземе ДНК проба. Но бих те посъветвал да прочетеш предварително собственото му житие, което е писал сам. Намери думата "македонец" в него! А може би и Софроний Врачански е македонец? Враца е в Македония? Не знаех, но щом казваш....
20
1
 
3
 
! Отговори
Бъ преди 2 години
Извинявам се Днес. Нивото ви еднакво, затова и объркването.
19
1
 
7
 
! Отговори
Бъ преди 2 години
Дрън, дрън, дрън. До утре 8 часа Дир да сте публикували още минимум три статии на тема Макеландия.
18
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Пускайте ги макетата в Е.С , да видят колко е хубаво от Брюксел постоянно да им набиват канчетата за щяло и нещяло.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно вяла и *** медия. От страх ли, не знам, журналисти има ли в днес.бг? Какви са тези никакви новини и тъпотии, нищо истинско. Всичко сме оправили, то РСМ ни е поблемът! Даже и торлове няма да вият глупости...позор
16
12
 
3
 
! Отговори
мк преди 2 години
До НИКАКВА ИСТОРИЧЕСКА - Вече има и цял свят я признава. Даже Путин каза че Македонците са измислили кирилицата на която пишеш и в момента.
15
1
 
11
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
Колумб не е украинец. Всеки го знае, че е от Скопие и се е казвал Ристу Куломбовски. А цар Симеон е втората инкарнация на дявол - Самаел от ада! Цар Самуил е първата и имал китайски ксенонови фарове за очи. Затова и макетата се кланят на една сатанинска статуя. Ама ние сме татари тука... какво ли разбираме. Въртим си конете в кръг да захраним едно динамо, че да има ток за лаптопа и да драскаме глупости.... Абе то "маке"... На мене като МАКЕТ ми звучи? Макет държава, макет език, макет нация.
14
2
 
9
 
! Отговори
Bp преди 2 години
Е, Сърбия ще влезе ли в ЕС?? България трябва първо на нея да наложи вето.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Признаваме граждани на Северна Македония и че има българи, които по северномакедонската конституция трябва да се включат като държавотворчески народ. Колко са, ще се уточнява след като получат равни права с другите.
12
1
 
19
 
! Отговори
Бъ преди 2 години
Какъв е смисъла от това безкрайно повтаряне на едно и също.! Българският народ съвсем ясно изрази волята си. Не, не и не на Македония в ЕС. Това е толкоз просто и логично.
11
5
 
5
 
! Отговори
простотъпа политика преди 2 години
Ние пък сме 1/2 капанци и 1/2 балканджии, даже мислех да се пиша като капанец на преброяването, но жената ме разкандардиса. Не било логично брат ми да е българин, а аз капанец, излизало че капанците не били българи и други такива. Най-*** е че всъщност никой не знае какъв е наистина и беше много интересно онова генетично изследване преди години. Така и не разбрах нищо от него.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Безроднико - съгласен съм българия веднага да излиза а македония да влиза. Така всички ще са доволни а ние ще си мизерстваме с кеф там при руснаците! Нямаме място в цивилизования свят. Не ни върви, не ни и харесва. Ние сме от мародерския за това и той така ни зове като дивото.
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите са бесни,че България е в Нато и ЕС!
8
3
 
10
 
! Отговори
R.A.T.M преди 2 години
Македонците не са българи, украинците не са руснаци, тайванците не са китайци на кой му дреме вече 100000 хиляди макета получили Бг паспорти Македония преброява под 2000. В Бг села има стотици записани македонци в изборните списъци. На мен такива лицемерни братовчеди не ми трябват. Историята им е като украинската и там си вярват, че Колумб е украинец. Хитлер за има няма 5 г промива немците, украинците ги промиваха 30 г, а макета двойно повече.
7
2
 
6
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
Много е прав д-р Божинов! Ще му следя изказванията занапред! Сега разбирам за извършеното "малко" предателство
6
2
 
10
 
! Отговори
Въпрос до 6 преди 2 години
Толкова си неграмотен с тази иЗтория, че си христоматиен пример зашо не трябва да има референдуми по такива въпроси. Как ще определяш ти съдбата на цял народ с тази неграмотна глава? Боже, опази.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лицемерният Запад НИКОГА не се е интересувал от националния интерес на българите или която и да е друга държава. Там е важен капитала, глобализацията, интересите!
4
0
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Шоп и македонец е различна бира :)))