Мицкоски: По-добре извън ЕС, ако българските искания са в преговорната рамка

Това щяло да означава българизация на РС Македония
17 юни 2022 09:10, Елка Василева
160
Мицкоски: По-добре извън ЕС, ако българските искания са в преговорната рамка
Снимка: архив, БГНЕС

"Нокаут за македонската дипломация" нарече евентуалното предложение на френското председателство, ако то означава включването на българските искания в преговорната рамка, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю за македонската телевизия Канал 5.

Още по темата
"Това е класически нокаут. За мен още по-голям нокаут е лицемерна политика. Защото днес чувам, че докато Република Северна Македония като страна кандидатка за членство в ЕС е изнудвана, чух позиция, че Украйна заслужава статут на кандидатка за членство. През 1999 г. (Република Северна) Македония беше добър домакин на стотици хиляди натовски войски, на северната ни граница се водеше война и тогава никой не ни каза, че можем да станем членове на НАТО. (Република Северна) Македония имаше вътрешен конфликт, тогава отново никой не ни каза, че от утре ставаме кандидат-членка за ЕС, а чакахме до 2005 година, а през 2008 г. отново бяхме изнудвани и трябваше да сменим името си.  Работихме, за да постигнем този статут на кандидат за членство в ЕС", каза Мицкоски.

Той повтори тезата си, че българските искания означават „българизация на Северна Македония или страната никога няма да стане част от ЕС”. По думите му, ако предложението е такова, той не  би искал страната да се присъединява към ЕС. „Какво прави дипломацията? Ако не знаят какво точно е предложението, какво правят? Казват, че ако двустранен проблем влезе в преговорната рамка, това щяло да бъде прецедент, а как Украйна ще бъде кандидат за ЕС, като е във война?”, попита Мицкоски и добави, че съжалява за това, което се случва в Украйна, но съжалява и за това, което става в Република Северна Македония: „22 години ни водят за носа.”

Мицкоски посочи, че няма комуникация с президента на Северна Македония Стево Пендаровски, но уточни, че искането за гаранции, че България няма да има повече искания, ако българите бъдат вписани в Конституцията, е нещо, което той е казал две седмици преди Пендаровски.

Председателят на опозиционната партия отново отправи призив на организирания от партията протест в събота с искане за предсрочни избори в страната.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
12
 
! Отговори
mn преди 1 година
Ми стойте си извън ЕС. Никой не ви кара насила.
65
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами кажете си поне официално, че не искате да спазвате никакви договорки с България, защо се мъчим с вас изобщо!
64
2
 
14
 
! Отговори
Джо преди 1 година
На македонското безочие трябваше някъде да му излезе края, мислеха, че безнаказно могат да грабят история. Така става като режеш клона, на който седиш.
63
2
 
10
 
! Отговори
Раел преди 1 година
Абе никой не ви забранява новата ви идентичност ,само не обявявайте починали хора ясно изразили се като българи в македонци и престанете да възпитавате чрез учебни помагала умраза към БългарияИначе и ескимоси се пишете , днешния ви сърбизиран език си го нарича както искате!!!Впрочем вие сте северомакедонци нямащи нищо общо с древни времена защото се отказахте от Александър Македонски с договорПфу чак ми се повдига от тези измислени македонисти:)
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 73 Българските войници при Ваташа бяха антички македоноиди от лозата на Ацунякот. 12-те разреляни бяха славянизирани (сърбизирани) албански комунистически терористи. Смърт на античкиот македонски фашизъм, свобода на българският наро!
61
0
 
11
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
"Па ща си ти?". На български означава "Какъв си ти?"Вазов написва това стихотворение през 1913г. след като сръбския престолонаследник Александър I удря плесница на едно момиченце в Македония, което на наглия му въпрос отговаря. че е българче. През 1934г. в Марсилия крал Александър е ликвидиран от Владо Черноземски.
60
2
 
9
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Хехе, тия гузни негонени бягат :) Още не са чули френското предложение, ама бързат да го отхвърлят. Стана ли сега ясно на всички, че макетата просто не искат да правят нищо? Всъщност, не е ясно дали изобщо искат да влизат в ЕС. Изглежда искат отново да са си със Сърбия.
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До абе МицковскиМицкоВски е татко му. Дедо му беше Мицов. Той е МикоСки! Синът му ще е Миц Коки. Нещо, като Ханко Брат!
58
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НА 16 ЮНИ 1943 г. БЪЛГАРСКИ ВОЙНИЦИ /ОКУПАТОРИ/ РАЗСТРЕЛВАТ 12 ДУШИ ОТ 15 ДО 27 ГОДИНИ ВЪВ МЕСТНОСТА "МОКЛИШТЕ" КРАЙ СЕЛО ВАТАША /МАКЕДОНИЯ/ ПОД КОМАНДАТА НА ПОЛКОВНИК АПОСТОЛОВ. (Има още много,но това стига за окупационната българска армия във Македония).
57
2
 
9
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
Затова македонистите ще стоят във фризера на ЕС още петдесет години , докато и се промени чипа.От гръцкото вето има ефект- промени се името и се отказаха от един от техните стълбове, Александър Македонски.Дори и да падне вето ,на някоя преговорна глава пак ще има ....
56
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 1 година
все по лесно става и за вас и за нас а то едо 45 общо ако не вето точка
55
3
 
7
 
! Отговори
Офис служител преди 1 година
Имам само един въпрос към Господин Мицкоски. Преди е бил или (Мицков, или Мицковски). Кога е махнато в-то от неговата фамилия?. Той ли си го е премахнал, при баща му ли се е случило или при дядо му? Дивите македонисти по това се познават, махат си в-то от фамилията, за да са максимално далеч от България; смешна работа
54
1
 
4
 
! Отговори
И без това преди 1 година
И язе това викам - не ви требе тоа *** съюз. И без това е тръгнал към имплозия.
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Български искания в преговорната рамка няма да има, защото те трябва да бъдат изпълнение ПРЕДИ началото на преговорите. Пък като искате извън ЕС, няма проблем, членството не е задължително.
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами добре - извън ЕС значи.
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонците гласуваха на референдуми го бойкотираха. Трябва да се уважават референдумите. Трябва и у нас референдум по въпроса "Искате ли да сте в един съюз с държава, която ви нарича ГЕНЕТИЧНО непълноценни татари, фашисти, а жените, дъщерите и майките ви !?+""% ?" Това официално формулирано. И тогава,нЕкои на запад ще млъкнат. Цип, катинар, ключ!
50
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
РСМ е част от България. Няма как да има българизация на българи.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не просто "по-добре", а "най-добре".
48
1
 
9
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Златни ти уста ,ха дано....
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дойдохме си на думата, а титовчета? Стана ясно, че си искат сърбославия, а не ЕС...